Brabantse boeren essentieel in nationaal park

Ruim vijftig Brabantse partners hebben dinsdag de meerjarige samenwerking in het Van Gogh Nationaal Park afgetrapt. Het vertrekpunt voor de ontwikkeling van het park is het creëren van een gezonde leefomgeving voor inwoners, het versterken van de economische aantrekkingskracht en het bieden van perspectief voor boeren.

Brabantse+boeren+essentieel+in+nationaal+park
© By Marjo

De naam kan misleidend zijn, denkt ZLTO-regiobestuurder Hendrik Hoeksema. 'Het is geen nationaal park waar de natuur leidend is. Alle bewoners, recreanten en ondernemers vinden er hun plek en krijgen de ruimte om zich te ontwikkelen.' Zo ook de duizenden boeren die ondernemen in het gebied van 120.000 hectare dat loopt van Zundert, Etten-Leur tot aan Helmond in het oosten en 's-Hertogenbosch in het noorden. Al talloze projecten zijn geïnitieerd om de leefomgeving mooier en gezonder te maken en dat wordt de komende jaren geïntensiveerd.

Grote opgaven als landbouw, klimaat, woningbouw en circulaire economie worden zo opgepakt dat er meerwaarde ontstaat voor landschap en biodiversiteit. Alle aspecten komen aan bod: van de versterking van de biodiversiteit bij tweehonderd melkveehouders in het project Brabants Bodem, tot de aanleg van een versterkte wandelroutestructuur voor duurzaam toerisme, projecten voor kavelgrensbeplanting, klimaataanpak met de inzet van historische watermolens, natuurinrichtingsmaatregelen en groene verbindingen tot in het hart van de steden.


Het Versailles van het noorden

Volgens Hoeksema is het park de kans voor boeren om te laten zien dat ze waarde toevoegen aan het landschap en er een goede boterham mee verdienen. Als voorbeeld noemt hij het Versailles van het Noorden: 'De vele boomkwekerijen tussen Tilburg en Den Bosch worden een integraal onderdeel van het landschap. In de nabije toekomst rijd je door de natuur, maar eigenlijk zijn het boomkwekerijen.'

Boeren kunnen in het park laten zien dat ze van toegevoegde waarde zijn voor de regio

Hendrik Hoeksema, regiobestuurder ZLTO

• Lees ook: Brabantse melkveehouders beloond voor verbeteren biodiversiteit

De komende decennia moet het park zijn beslag krijgen. De gemeenten en waterschappen, provincie Noord-Brabant, natuur- en landbouworganisaties, toerisme en bedrijfsleven nemen hun verantwoordelijkheid voor het landschap, zodat ook toekomstige generaties van een gezonde groene leefomgeving kunnen genieten. ZLTO zet in op ontwikkeling van de boerenbedrijven in samenhang met de omgeving, gekoppeld aan een goed verdienmodel.


Status Nationaal Park Nieuwe Stijl

De projectpartners hebben bij het ministerie van LNV een aanvraag ingediend voor het verkrijgen van de status Nationaal Park Nieuwe Stijl. Daarmee willen ze de zichtbaarheid en het draagvlak voor de Brabantse aanpak een impuls geven. Donné Slangen, directeur Natuur van het ministerie van LNV, sprak tijdens de openingshandeling zijn waardering uit. 'De aanpak en waarden, met verbindingen tussen stad en ommeland en tussen maatschappelijke transitieopgaven en het landschap, sluiten helemaal aan op de koers van LNV.'

Aangezien deze nieuwe aanpak anders is dan de huidige criteria voor nationale parken beschrijven, heeft LNV meer tijd nodig om te beslissen over de aanvraag.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 11°
  10 %
 • Zondag
  21° / 6°
  10 %
 • Maandag
  20° / 12°
  70 %
Meer weer