Nationaal+Park%3A+De+Sallandse+Heuvelrug+kan+flink+groter
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Nationaal Park: De Sallandse Heuvelrug kan flink groter

Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug moet het grootste aaneengesloten heidegebied worden van Noordwest-Europa. Het park zou dan 60.000 hectare groot zijn en worden omgedoopt tot Sallandse Heuvelrug & Twentse Reggedal.

Het Overijsselse provinciebestuur steunt de plannen die De Sallandse Heuvelrug en de Weerribben-Wieden hebben. Dat laatste Nationale Park moet vooral aantrekkelijker worden. Om dit te realiseren, wordt Provinciale Staten gevraagd om mee te betalen aan de uitvoering van de plannen.

Met de steun krijgen de parken meer mogelijkheden om te groeien en ontstaat meer ruimte voor toerisme, educatie en leefbaarheid. Ook wordt een aantal provinciale doelen makkelijker gehaald, zoals de aanpak van droogte.


Tuin van Nederland

'Overijssel noemt zichzelf nog wel eens 'de tuin van Nederland'. In die tuin passen deze twee bijzondere parken uitstekend. Twee parken die straks nog mooier en groter zijn en helpen om meer toeristen naar Overijssel te trekken', zegt gedeputeerde Roy de Witte.Hij is vooral ook blij dat de plannen bijdragen aan het beter spreiden van toeristen. 'Dat speelt rondom Giethoorn, maar ook bij de Sallandse Heuvelrug. Daar krijgen met name omliggende dorpen een belangrijke functie, zodat bezoekers niet alleen kunnen genieten van de bijzondere natuur, maar ook van de cultuur, activiteiten en voorzieningen daarbuiten.'


Stimuleren van duurzame landbouw

Ook collega-gedeputeerde Gert Harm ten Bolscher is te spreken over de voorliggende plannen. 'De biodiversiteit neemt straks verder toe in de natuurgebieden en tegelijk worden ook duurzame vormen van landbouw gestimuleerd. Dat zijn uitdagingen waar we als provincie ook vol op mee bezig zijn.'

In Salland ziet de gedeputeerde dat de plannen voor een ondergrondse en bovengrondse (drink)waterwinning helpen om de droogte en het drinkwatertekort in dat deel van Overijssel te verminderen.


1 miljoen euro uit

Aan Provinciale Staten wordt gevraagd om het gereserveerde bedrag van één miljoen euro uit het coalitieakkoord beschikbaar te stellen voor de plannen. Wanneer een positief besluit volgt, is de kans groot dat ook een subsidie van het Rijk volgt.

De parkorganisaties kunnen dan in de gebieden aan de slag. In de parkorganisaties participeren ook gemeenten en natuurorganisaties en economische belangenorganisaties. Ook zij betalen mee aan de plannen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  5° / 0°
  70 %
 • Zaterdag
  6° / 3°
  90 %
 • Zondag
  5° / 2°
  60 %
Meer weer