Onrust over nationale parken Westerveld

In gemeente Westerveld is onrust ontstaan over verdere ontwikkeling van de nationale parken Dwingelderveld en het Drents-Friese Wold. Gemeenteraadsfracties zijn tegen een subsidieaanvraag van 800.000 euro bij het Rijk.

Onrust+over+nationale+parken+Westerveld
© Nieuwe Oogst

Onder andere VVD is huiverig. 'Het voorstel om de grenzen van de nationale parken te verruimen, waarbij het hele grondgebied van gemeente Westerveld wordt ingericht als Nationaal Park nieuwe stijl, zal voor grote problemen zorgen voor onze inwoners en ondernemers. Dat wij daarbij als gemeenteraad de zeggenschap over onze eigen leefomgeving kwijtraken, tast de autonomie van ons gemeentebestuur aan', geven de liberalen aan.

LTO Noord-bestuurder Jan Bloemerts is blij met de houding van de partijen. Hij zit namens LTO Noord in de stuurgroep. 'De gemeente weet niet wat ze uit handen geeft en wat ze kan verwachten als het gaat om de begrenzing.'


Restricties

'Komen er de nodige restricties voor het tussengebied van de nationale parken als ze groter worden? Daar zitten zo'n honderd agrarisch bedrijven', geeft Bloemerts aan. 'We willen er voor waken dat er een nieuwe stempel op het gebied komt met strengere eisen'. Het kabinet trok juli vorig jaar 6 miljoen euro uit voor een subsidieregeling voor de nationale parken nieuwe stijl.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  16° / 9°
  25 %
 • Zondag
  14° / 8°
  50 %
 • Maandag
  15° / 6°
  40 %
Meer weer