Agrarische sector eist spoedoverleg over Nationaal Park NLDelta

De agrarische sector is niet te spreken over de procesgang rondom de statusaanvraag van een Nationaal Park Nieuwe Stijl in Zuidwest-Nederland. In een brandbrief hebben ZLTO, LTO Noord en KAVB het bestuur van NLDelta met klem opgeroepen de procedure per direct te stoppen.

Agrarische+sector+eist+spoedoverleg+over+Nationaal+Park+NLDelta
© digitaal0626

NLDelta is een samenwerking tussen negentien gemeenten, drie provincies en andere organisaties zoals waterschappen en natuurorganisaties. De initiatiefnemers willen van het gebied tussen Voorne-Putten en Goeree-Overflakkee aan de Noordzee tot Gorinchem in Zuid-Holland en voorbij de Biesbosch in Noord-Brabant een Nationaal Park Nieuwe Stijl realiseren. Daarbij gaat het om de samenhang tussen natuur, landschap, cultuurhistorie en erfgoed.

Gemeenteraden en waterschapsbesturen wordt op korte termijn gevraagd hun steun uit te spreken voor een formele aanvraag van het Nationaal Park. Volgens ZLTO, LTO Noord en KAVB raakt het initiatief alle bewoners en bedrijven in de regio en is de besluitvorming al te ver gevorderd zonder dat zij hierin zijn gekend. 'Dit ondermijnt op voorhand elk vertrouwen in deze gebiedsontwikkeling', schrijven zij. In de brief vragen zij om een spoedoverleg met het bestuur van NLDelta.


Verbijstering

Volgens ZLTO-regiobestuurder Hendrik Hoeksema komt de brief voort uit oprechte verbazing en verbijstering over het gevoerde proces. 'Wij zijn onlangs voor het eerst geconfronteerd met de plannen. Dat is niet meer van deze tijd. Temeer omdat we in andere en vergelijkbare gebiedsprocessen wel vanaf het begin zijn betrokken en constructief samenwerken met deels dezelfde partijen.'

Op het moment dat de eerste signalen van de plannen uitlekten, constateerden de agrarische partijen dat deze al in zo'n vergevorderd stadium waren dat de enige mogelijkheid om nog invloed uit te oefenen, de noodrem is. 'De initiatiefnemers van NLDelta hebben door hun werkwijze onrust gecreëerd, wat eerst moet worden weggenomen. Dat is niet aan ons, maar aan de initiatiefnemers', aldus Hoeksema.

De initiatiefnemers is om een reactie gevraagd, maar hebben tot nu toe nog niet gereageerd.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  28° / 19°
  35 %
 • Dinsdag
  27° / 16°
  20 %
 • Woensdag
  26° / 18°
  70 %
Meer weer