Belangrijke+rol+landbouw+in+%27Sallandse+Heuvelrug+nieuwe+stijl%27
Nieuws
© John Blankvoort

Belangrijke rol landbouw in 'Sallandse Heuvelrug nieuwe stijl'

In de plannen voor een groter Nationaal Park Sallandse Heuvelrug is niet alleen plek voor natuur en toerisme, maar speelt ook landbouw een voorname rol.

Dat benadrukt melkveehouder Rudie Freriks die namens de lokale LTO Noord-afdelingen nauw betrokken is bij de plannen voor het gebied. 'Ik snap dat veel boeren zich nu afvragen wat er nu weer op hen afkomt, helemaal na de berichtgeving van RTV Oost hierover', aldus Freriks. 'Ik ben donderdag de hele middag bezig geweest met ongeruste boeren geruststellen.'

Zelf schrok de melkveehouder vorig jaar ook, toen hij voor het eerst hoorde van de plannen die er liggen. De Sallandse Heuvelrug moet volgens die plannen het grootste aaneengesloten heidegebied worden van Noordwest-Europa. Het park zou dan 60.000 hectare groot zijn en worden omgedoopt tot Sallandse Heuvelrug & Twentse Reggedal.

Freriks: 'Iedereen denkt bij Nationale Parken aan natuur en toerisme. Maar in de Nationale Parken nieuwe stijl is steeds meer aandacht voor verbinding met de omgeving, dus ook met landbouw.'


Landbouwparagraaf in ambitieplan

Half september wordt het ambitieplan voor het gebied vrijgegeven van waaruit de komende jaren de plannen verder vorm worden gegeven. Freriks heeft met collega-boeren ervoor gezorgd dat in het plan ook een landbouwparagraaf is opgenomen. 'Er liggen in het gebied verschillende opgaven, waaronder stikstof, water en biodiversiteit. Onze insteek is: de landbouw kan bijdragen aan oplossingen, maar kan dit niet alleen.'

Bij de organisaties die meedenken over het gebied, behoren behalve provincie Overijssel onder meer ook waterschappen, waterbedrijf Vitens en terreinbeherende organisaties als Natuurmonumenten. 'Een uitstekend gezelschap om samen met de kwesties die er liggen, aan de slag te gaan', meent Freriks. 'Je kunt je verzetten of de uitdaging aangaan. Wij hebben voor dat laatste gekozen. Neem de opgave water. Vitens pompt water uit de grond, terwijl landbouw en natuur verdrogen. Dat botst. We gaan kijken hoe we dat soort opgaven samen op een fatsoenlijke manier kunnen oplossen. Hetzelfde geldt voor biodiversiteit, want zowel boeren als natuurorganisaties krijgen het verwijt dat er te weinig biodiversiteit is.'


Harde voorwaarde

Een harde voorwaarde vanuit agrarische hoek was dat er geen extra nieuwe natuur wordt begrensd. Verder is afgesproken dat boeren op vrijwillige basis kunnen deelnemen aan allerhande projecten.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  17° / 15°
  70 %
 • Donderdag
  12° / 10°
  60 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  70 %
Meer weer