NLDelta wil alsnog in gesprek met agrarische sector

NLDelta wil alsnog met de agrarische sector in gesprek over de procesgang rond het Nationale Park Nieuwe Stijl in Zuidwest-Nederland. Dat blijkt uit de reactie van provincies Noord-Brabant en Zuid-Holland op de brandbrief van ZLTO, LTO Noord en KAVB.

NLDelta+wil+alsnog+in+gesprek+met+agrarische+sector
© Nieuwe Oogst

In die brief riepen de agrarische partijen vorige week vrijdag op om de procesgang van Nationaal Park NLDelta per direct stil te leggen. De besluitvorming zou al te ver gevorderd zijn zonder dat zij daarin waren gekend, terwijl het initiatief alle bewoners en bedrijven in de regio raakt.In de reactie benadrukken de provincies Noord-Brabant en Zuid-Holland dat agrarisch ondernemers uiterst belangrijke en waardevolle betrokkenen zijn als gestart wordt met een gebiedsproces. Dat geldt ook voor NLDelta.

Het is nooit de bedoeling geweest de agrarische sector niet te betrekken

Provincies Noord-Brabant en Zuid-Holland

Beter communiceren

'Het is nooit de bedoeling geweest de agrarische sector niet te betrekken', licht een woordvoerder namens beide provincies toe. 'We hebben er in dit geval voor gekozen om eerst zelf een beter beeld te krijgen bij de opgaven die we wilden aanpakken. Vervolgens wilden we die gericht met de juiste stakeholders verder uitwerken. Daarin zijn we echter niet helder genoeg geweest.'

'We hadden eerder en meer richting de stakeholders kunnen communiceren over NLDelta. Dan hadden we misschien hetzelfde pad bewandeld, maar dan was voor iedereen duidelijk geweest welke kant dat pad opging en wie wanneer betrokken zou worden.'


• Lees ook: Agrarische sector eist spoedoverleg over Nationaal Park NLDelta

Stopzetten van de procedure lijkt NLDelta niet nodig. Om de agrarische partijen tegemoet te komen, is wel de planning aangepast om alsnog voldoende tijd en ruimte te geven aan gesprekken met deze groep en de wensen te verwerken.

'We realiseren ons dat we met een achterstand beginnen door hen niet vanaf het begin goed te betrekken', aldus de woordvoerder. 'We willen ze echter wel verzekeren dat dit geen mosterd na de maaltijd is, het plan is nog helemaal niet uitgekristalliseerd. Hun inbreng is en blijft dus waardevol.'


Brede samenwerking

NLDelta is een samenwerking tussen negentien gemeenten, drie provincies en andere organisaties, zoals waterschappen en natuurorganisaties. De initiatiefnemers willen van het gebied tussen Voorne-Putten en Goeree-Overflakkee aan de Noordzee tot Gorinchem in Zuid-Holland en voorbij de Biesbosch in Noord-Brabant een Nationaal Park Nieuwe Stijl realiseren. Daarbij gaat het om de samenhang tussen natuur, landschap, cultuurhistorie en erfgoed.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 14°
  0 %
 • Donderdag
  31° / 16°
  0 %
 • Vrijdag
  32° / 17°
  0 %
Meer weer