Brabantse melkveehouders beloond voor verbeteren biodiversiteit

Tweehonderd melkveehouders kregen donderdag te horen dat ze kunnen deelnemen aan de Brabantse Biodiversiteitsmonitor Melkveehouderij. Voor hun bijdrage aan het verbeteren van de biodiversiteit worden zij financieel beloond.

Brabantse+melkveehouders+beloond+voor+verbeteren+biodiversiteit
© Fotografie Twan Wiermans

De Brabantse Biodiversiteitsmonitor Melkveehouderij is een praktijkproject waarin boeren een financiële vergoeding krijgen voor het verbeteren van de biodiversiteit. Een melkveehouder kan drie jaar lang maximaal 5.000 euro per jaar verdienen. De ondernemer zit zelf aan de knoppen en bepaalt welke maatregelen hij neemt.

De biodiversiteitsmonitor is onderdeel van initiatief Brabantse Bodem. Daarin werken onder meer provincie, ZLTO, het ministerie van LNV, waterschap De Dommel, Rabobank en Brabants Landschap samen aan de versterking van de natuur en het toekomstperspectief van boeren. De Collectieven Agrarisch Natuurbeheer voeren de regeling uit. Deze wordt gefinancierd door het Rijk, provincie Noord-Brabant en de drie Brabantse waterschappen.


Op termijn opschalen

De tweehonderd deelnemers zijn geselecteerd uit een groep van ruim 260 aanmeldingen. Het is de ambitie van de organiserende partijen om op termijn op te schalen en in een groter gebied aan de slag te gaan. Nu zijn de meeste deelnemers afkomstig uit het Van Gogh Nationaal Park. Ook doen enkele melkveehouders mee uit gebieden rondom het natuurnetwerk.

Marjon Krol van ZLTO heeft wel een verklaring voor de grote belangstelling van melkveehouders. 'Boeren zijn zich steeds meer bewust van de maatschappelijke behoeftes en willen daar iets mee doen. Doordat ze voor hun inzet nu een financiële beloning ontvangen, kunnen ze er ook echt iets aan doen. Op deze manier kunnen ze invulling geven aan hun maatschappelijke verantwoordelijkheid en bouwen ze aan maatschappelijk draagvlak.'

ZLTO signaleert al lange tijd dat boeren zich meer willen inzetten om de biodiversiteit op hun bedrijf te verbeteren, maar dat zij de financiële ruimte niet hebben om te investeren. Reden waarom de organisatie zich al jaren inzet voor een extra beloning. Dat het in dit praktijkproject is gelukt, wijdt Krol aan het feit dat ook andere partijen zich hiervan bewust zijn geworden.


Beloningsvormen

'De komende drie jaar wil ZLTO zich, samen met de andere partners in Brabants Bodem, inspannen om nog meer beloningsvormen te organiseren. Denk aan een rentekorting of voordelige pachtprijzen voor duurzame ondernemers. Het is ons doel om manieren te ontwikkelen waarmee we continuïteit in de beloning aanbrengen.'

Tegelijkertijd kunnen boeren deelnemen aan andere ZLTO-projecten of projecten waar ZLTO bij betrokken is. Die zijn erop gericht om de agrarische bedrijfsvoering te verbeteren voor de biodiversiteit, waterkwaliteit, een vitale bodem en het landschap. Voorbeelden van deze projecten zijn BodemUp, MELK! en Natuurinclusieve landbouw.


• Mocht u vragen hebben over de Biodiversiteitsmonitor, dan kunt u contact opnemen met de ZLTO Informatielijn: (073) 2173333 of info@zlto.nl.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 11°
  10 %
 • Zondag
  21° / 6°
  10 %
 • Maandag
  20° / 12°
  70 %
Meer weer