Zuid%2DHollandse+VVD+en+CDA+vrezen+gevolgen+NLDelta
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Zuid-Hollandse VVD en CDA vrezen gevolgen NLDelta

VVD en CDA in Zuid-Holland vrezen voor de gevolgen als het gebied tussen Goeree-Overflakkee en Gorinchem wordt aangewezen als Nationaal Park Nieuwe Stijl, zoals het plan NLDelta beoogt. De partijen willen van het provinciebestuur exact weten wat dit betekent voor inwoners en ondernemers.

'Ik maak me echt grote zorgen', zegt VVD-Statenlid Mirjam Nelisse. 'Het klinkt allemaal heel sympathiek: de natuur beschermen en tegelijkertijd de economie en leefbaarheid bevorderen. Maar dit gaat om een gebied waar 900.000 mensen wonen, er zijn industrieterreinen en havengebieden. Als dat juridisch een Nationaal Park wordt, kunnen de gevolgen gigantisch zijn.'

Michel Rogier (CDA): 'Het plan is erg ambitieus. Nu worden er alleen natuurorganisaties bij betrokken. Inwoners staan buitenspel, net als boeren, vissers en andere ondernemers. Zij vragen zich af of we straks bijvoorbeeld nog wel woningen mogen bouwen en wegen mogen aanleggen. Alle vragen moeten echt glashelder worden beantwoord voor wij akkoord kunnen gaan.'

VVD en CDA benadrukken er allebei groot voorstander van te zijn om de Zuid-Hollandse natuur te beschermen, maar een gebied met twintig gemeenten in één keer als Nationaal Park aanwijzen vinden de partijen 'niet bepaald de ideale oplossing'.


Nationaal Park Nieuwe Stijl

NLDelta is een samenwerking tussen negentien gemeenten, drie provincies en andere organisaties, zoals waterschappen en natuurorganisaties. De initiatiefnemers willen van het gebied tussen Voorne-Putten en Goeree-Overflakkee aan de Noordzee tot Gorinchem in Zuid-Holland en voorbij de Biesbosch in Noord-Brabant een Nationaal Park Nieuwe Stijl realiseren. Daarbij gaat het om de samenhang tussen natuur, landschap, cultuurhistorie en erfgoed.

Agrarische organisaties kwamen recent in het geweer, omdat zij niet waren gekend in de plannen. Provincies Noord-Brabant en Zuid-Holland reageerden daarop door toe te zeggen alsnog in gesprek te willen gaan met ZLTO, LTO Noord en KAVB.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  15° / 7°
  20 %
Meer weer