'Geen melk met te hoog gehalte aflatoxine in voedselketen'

De melk afkomstig van melkveebedrijven waar Corngold met aflatoxine is geleverd, bleek ongevaarlijk voor de volksgezondheid. Er is dus geen melk met een te hoog gehalte aflatoxine in de voedselketen terechtgekomen.

%27Geen+melk+met+te+hoog+gehalte+aflatoxine+in+voedselketen%27
© Twan Wiermans

Dat zegt woordvoerder René van Buitenen van de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO). 'Al onze protocollen zijn erop gericht dat melk veilig de voedselketen in kan. Er wordt voortdurend gecontroleerd op melkvreemde stoffen.'

Diverse diervoederleveranciers, zoals ForFarmers en Duynie, leverden de afgelopen maand partijen Corngold met een verhoogd gehalte aflatoxine. Het ging om leveranties vanaf 26 februari. Bij veel melkveehouders werd de melk uit voorzorg tijdelijk niet opgehaald. De blokkade is inmiddels opgeheven.


Schimmels

Aflatoxine is een natuurlijke gifstof, gemaakt door schimmels. Volgens het Voedingscentrum kan aflatoxine voorkomen in beschimmelde noten, granen, peulvruchten, kruiden en gedroogd fruit, maar ook in producten die hiervan zijn gemaakt zoals pindakaas, brood, bier en veevoer. Via met aflatoxine besmet veevoer kan aflatoxine in melk terechtkomen. SecureFeed en NZO waken hiervoor.


Aflatoxine is giftig en kankerverwekkend. Daarom is er vastgesteld hoeveel je elke dag van de stof binnen mag krijgen en hoeveel er maximaal in voedingsmiddelen mag voorkomen. Hier is strenge controle op.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 5°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer