NZO: voer nieuwe excretieforfaits niet voor 2021 in

Er zijn volgens de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) nog te veel onzekerheden bij de vaststelling van de excretieforfaits die per 1 januari 2020 zouden gaan gelden. Eerst moet meer duidelijk worden, voordat de nieuwe excretieforfaits kunnen worden ingevoerd. De NZO pleit daarom voor het vooruitschuiven van die introductie met minimaal één jaar.

NZO%3A+voer+nieuwe+excretieforfaits+niet+voor+2021+in
© Han Reindsen

Dat stelt de NZO in de onlangs afgeronde internetconsultatie over de nieuwe excretieforfaits. Zo vindt de NZO dat voor de berekening van de forfaits onvoldoende mestmonsters zijn meegenomen om de specifieke excretie te kunnen berekenen. Ook is het volgens de organisatie maar de vraag of de gegevens 'zuiver' genoeg zijn.

Veel onduidelijk over emissie

Verder merkt de NZO op dat er grote onzekerheid bestaat over de emissie van overige stikstofverbindingen in de vorm van lachgas, stikstofoxide en moleculaire stikstof door nitrificatie en denitrificatie. Zo merkt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in een rapport op dat bij mestopslag buiten de stal de stikstofverliezen groter kunnen zijn dan nu wordt gesteld.

Dat maakt ook de afgevoerde mest niet representatief voor alle geproduceerde mest. Verder kunnen de fosfor- en stikstofemissies in bepaalde stallen afwijken van het gemiddelde. Alles bij elkaar opgeteld zou dit kunnen leiden tot een foutmarge van 10 procent.

Te laat op de hoogte

Tot slot vindt de NZO dat ondernemers laat, enkele maanden voor de aanpassing, op de hoogte zijn gebracht. Voor een aantal van hen zijn deze aanpassingen nadelig. 'Het doorvoeren van nadelige forfaits kan enkel wanneer volledig inzicht en transparantie bestaat. Is niet in 2020, dan op zijn vroegst in 2021', stelt NZO in de brief.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  12° / 10°
  80 %
 • Woensdag
  14° / 7°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 6°
  70 %
Meer weer