De+druk+op+supermarkten+neemt+terecht+toe
Commentaar
© Dirk Hol

De druk op supermarkten neemt terecht toe

Supermarkten en inkooporganisaties lijken er niet meer aan te ontkomen. Ze zullen nu toch eindelijk hun verantwoordelijkheid moeten gaan nemen voor een groter verdienvermogen van boeren en tuinders, hun belangrijkste leveranciers van versproducten.

Donderdag 14 januari zitten de landbouworganisaties op initiatief van het CBL, de koepelorganisatie van Nederlandse supermarkten, bijeen om te praten over de steeds groter wordende onvrede bij boeren en tuinders. Zij hikken al sinds jaar en dag aan tegen de overmachtspositie van de afnemers.

Eenzijdig worden contractvoorwaarden opgesteld en gewijzigd, de eisen om te leveren binnen concepten en keurmerken aangescherpt zonder dat daarvoor altijd de beloofde meerprijs daadwerkelijk wordt uitbetaald. Boeren en tuinders ontberen als producent en leverancier een serieuze onderhandelingspositie. Marktwerking noemt het CBL dat en ondertussen domineren de supermarkten volledig de keten.

Gedreven door wanhoop, frustratie en een lege portemonnee zijn boeren en tuinders het zat. De transitie met de gevraagde vergroeningseisen opgelegd door de overheid en de markt, vraagt om een aangepaste bedrijfsvoering. Investeringen die met het huidige verdienvermogen niet uit kunnen.

Supers en inkopers ontkomen er niet aan mee te bewegen

Esther de Snoo, hoofdredacteur Nieuwe Oogst

Uit onderzoek van de Algemene Rekenkamer in 2019 blijkt dat een derde tot de helft van de boeren onder de armoedegrens leeft. In andere Europese landen is die situatie vergelijkbaar. Ook daar neemt de druk van boeren toe op de supermarkten.

De grootgrutters en inkopers hebben het nu zo ver laten komen dat zij niet meer onder hun verantwoordelijkheid uit kunnen en snel mee zullen moeten bewegen met de eisen die de vergroening stelt aan het verdienvermogen. En laat het meer zijn dan een handreiking. Immers, het verdienmodel en de samenwerking in de keten zijn simpelweg niet meer van deze tijd en schreeuwen om herziening.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  21° / 11°
  20 %
 • Zondag
  21° / 12°
  20 %
 • Maandag
  18° / 11°
  20 %
Meer weer