'Het platteland wordt van iedereen'

Het coronavirus drijft stedelingen de Randstad uit op zoek naar ruimte. De langdurige coronacrisis maakt dat de samenleving snel verandert en zich aanpast. Werken op afstand is het 'nieuwe normaal' en opgesloten wonen en leven voelt ongezond. Daarbij opgeteld een lage rente en torenhoge huizenprijzen maakt dat de 'revival van het platteland' in Nederland een feit is. Uit cijfers en rondvraag blijkt dat de fixatie op de Randstad daadwerkelijk afneemt.

%27Het+platteland+wordt+van+iedereen%27
© Dirk Hol

De stoppende boeren zijn spekkoper, mits zij slim in spelen op deze nieuwe markt met bijbehorend koperspubliek. Voor de blijvers hebben de nieuwkomers ook de nodige consequenties: het samenleven op het platteland komt er anders uit te zien.

Enerzijds geeft de komst van de stadsen een sociale en economische boost. Anderzijds betekent het ook concurrentie op de vastgoedmarkt. Daarbij stellen de stedelingen andere eisen aan hun nieuwe leefomgeving die niet zelden haaks staan op het boerenleven. Het platteland wordt van iedereen en dat betekent aanpassen geblazen en inleven.

Hoe dan ook, de obsessie voor de Randstad lijkt voorbij. In buitengebieden wordt weer geïnvesteerd door overheden en marktpartijen. Rondwegen worden uitgebreid, dorpen dijen uit, natuurgebieden worden aangelegd en boerenbedrijven worden ingelijfd door de blijvers of verkocht om drastisch te worden verbouwd tot boerderette.

De 'revival van het platteland' is ook in Nederland een feit

Esther de Snoo, hoofdredacteur van Nieuwe Oogst

Die veranderingen gaan in veel regio's razendsnel. Daarmee dringt ook de vraag zich op wat de langetermijnvisie eigenlijk is voor het platteland? Grond is altijd een schaars goed geweest, maar hoeveel is eigenlijk nodig voor woningen, wegen, natuur en landbouw? En wie voert de regie?

Het ruimtelijke ordeningsvraagstuk zal een van de belangrijkste onderwerpen zijn in de verkiezingen. Voor de agrarische sector is het van belang in rap tempo met antwoorden en een stevige visie te komen, om in ieder geval de benodigde hectares te behouden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  28° / 19°
  35 %
 • Dinsdag
  27° / 16°
  20 %
 • Woensdag
  26° / 18°
  70 %
Meer weer