'Hoe erg is het gebrek aan opvolgers?'

Over pakweg tien jaar bestaat de agrarische sector nog voornamelijk uit middelgrote (standaardopbrengst 100.000 tot 500.000 euro per jaar) en grote bedrijven (meer dan 500.000 euro). Deze zijn aantrekkelijk voor bedrijfsopvolgers, zo blijkt deze week opnieuw uit cijfers van het Centraal Bureau Voor de Statistiek. Want heeft 70 procent van de 55-plussers op de grote bedrijven een opvolger klaarstaan, bij de kleinere bedrijven is dat nog geen 30 procent.

%27Hoe+erg+is+het+gebrek+aan+opvolgers%3F%27
© Dirk Hol

De vraag is: hoe erg is dit? De trend van schaalvergroting is al jaren een feit en natuurlijk niet uniek voor de landbouwsector. Het verdwijnen van de kleinere land- en tuinbouwbedrijven zal relatief weinig economisch effect hebben. Zij zijn goed voor slechts 2,5 procent van de economische slagkracht van de agrarische sector.

De (middel)grote bedrijven zullen groeien door de kleinere op te kopen, om vervolgens op te gaan in een hyperefficiënte en hoogproductieve bedrijfsvoering. Immers, de bedrijfseconomische mores eisen een dergelijke bedrijfsvoering.

En hoewel die ontwikkeling nauwelijks serieuze economische consequenties heeft, zal deze wel gevolgen hebben voor de leefbaarheid van het platteland. De kleinere bedrijven zijn vaak natuurlijk ingepast in het landschap en aangekleed met bomen en houtwallen. En de aangrenzende percelen zijn omzoomd door slootjes en bloeiende akkerranden. Ze zijn van belang voor de biodiversiteit en het aanzien van het buitengebied, maar ook voor de 'boerendiversiteit': de verscheidenheid van typen ondernemers in de sector met bijbehorende denkkracht.

Het verdwijnen van kleinere bedrijven heeft consequenties

Esther de Snoo, hoofdredacteur van Nieuwe Oogst

De cijfers laten dus vooral zien dat de trend van schaalvergroting doorzet. Een economische werkelijkheid die echter haaks staat op het wensdenken van op zijn minst een deel van de politiek en maatschappij.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  30° / 16°
  0 %
 • Zondag
  30° / 16°
  0 %
 • Maandag
  29° / 15°
  5 %
Meer weer