Drenthe breidt gebied uit met beschermingsregeling tegen wolf

Provincie Drenthe breidt het gebied uit waar schapen- en geitenhouders steun kunnen krijgen bij het nemen van beschermingsmaatregelen tegen de wolf.

Drenthe+breidt+gebied+uit+met+beschermingsregeling+tegen+wolf
© Marcel Langthim via Pixabay

Niet alleen in het Hart van Drenthe, maar ook in een corridor richting Zuidoost-Drenthe kunnen schapenhouders rekenen op financiële ondersteuning. Hiermee gaat de provincie alsnog in op een advies van de gebiedscommissie wolf. Die adviseerde een ruime werking van de subsidieregeling, het liefst in de hele provincie. Van dat laatste komt het vooralsnog niet.

Schapen- en geitenhouders in het Hart van Drenthe kunnen vanaf 1 januari dit jaar via de provincie subsidie aanvragen om hun dieren te beschermen tegen aanvallen van de wolf. Dit gebied is door Wageningen University & Research (WUR) aangewezen als risicogebied waar de gevestigde wolf zich ophoudt. Om die reden besloten Gedeputeerde Staten op 15 december voor dit gebied een subsidieregeling open te stellen.


De provincie en de gebiedscommissie wolf hebben op 8 december opnieuw overlegd over de wolf in Drenthe. Hieruit kwam naar voren dat versneld een tweede stap nodig is in de ondersteuning van preventiemaatregelen tegen aanvallen van het dier. Dit betekent uitbreiding van het gebied waarvoor subsidie kan worden aangevraagd met de door WUR aangewezen corridor waar de zwervende wolven eerder schade hebben aangericht.


Voorlopers

Ook een aantal actuele ontwikkelingen rond de wolf, zoals de in de media genoemde zwervende wolf in Friesland, onderstrepen volgens de provincie het belang van het versneld zetten van de tweede stap. Op advies van de commissie wordt hierbij ook rekening gehouden met zogenoemde voorlopers: schapen- en geitenhouders die eerder al preventieve maatregelen hebben genomen.

Gedeputeerde Staten nemen begin februari een nieuw besluit. In de tweede helft van die maand zal een (digitale) informatiebijeenkomst worden gehouden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  18° / 12°
  30 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  10 %
 • Zaterdag
  22° / 14°
  20 %
Meer weer