Drentse gebiedscommissie wil groter risicogebied wolvenaanpak

De gebiedscommissie wolf in Drenthe is verbolgen over de vaststelling door de provincie van het risicogebied waar schapenhouders en andere houders van kleinvee subsidie kunnen krijgen om hun dieren te beschermen tegen wolvenaanvallen.

Drentse+gebiedscommissie+wil+groter+risicogebied+wolvenaanpak
© DIRK HOL

Volgens provincie Drenthe is die financiële ondersteuning vooralsnog alleen mogelijk in een gebied tussen Gieten, Borger, Schoonoord en Hooghalen. Daarbuiten kunnen dierhouders gebruikmaken van een beperkt aantal noodvoorzieningen.

De commissie adviseerde twee weken geleden op basis van onderzoek door Wageningen UR echter ook het Drentsche Aa-gebied, de hele Hondsrug en het gebied rond het Bargerveen mee te nemen in de regeling. Dat advies is niet overgenomen.


schapenkaart wolf in Drenthe
schapenkaart wolf in Drenthe © provincie Drenthe

Verschillende commissieleden uiten hun ergernis over de gang van zaken. 'Er is niks gedaan met ons advies. Dat lag er niet voor niks. De wolf moet ergens Drenthe binnenkomen, die wordt echt niet gedropt per parachute. Dat betekent dat hij onderweg vanaf de Duitse grens zal toeslaan. Daar wordt nu helemaal aan voorbijgegaan', zegt schapenhouder Gijsbert Six.


Six vertegenwoordigt in de gebiedscommissie de kleinschalige schapen- en geitenhouders. Hij wijst erop dat daarmee ook van het deskundigenrapport wordt afgeweken. 'Dit riekt naar misleiding.'


Gemiste kans

Zijn onvrede met het optreden van de provincie wordt gedeeld door commissielid Diederik Sleurink, die namens LTO Noord de professionele schapenhouders vertegenwoordigt. 'Ik heb dezelfde verbazing. Dit is een gemiste kans voor de provincie en een valse start voor de gebiedscommissie. De provincie richt zich nog te veel op waarnemingen.'

Om de meeste stippen op de kaart wordt dan een lijntje getrokken, stelt het commissielid. 'Maar dat is niet genoeg. Drenthe is een wolvencorridor, wat inhoudt dat een wolf op doortocht overal kan toeslaan. Juist die zwerfwolf is heel gevaarlijk. Begrens het risicogebied dan ook ruim.'

Sleurink vindt dat de provincie zeker in het begin van de wolvenaanpak moet tonen naast de schapenhouders te staan. 'De provincie moet laten zien dat ze het meent. Dat kan door je als overheid pro-actief op te stellen en niet reactief. Het is al een paar jaar duidelijk dat vestiging van de wolf in Drenthe een grote kans maakt. Met halfzachte maatregelen speel je de voorstanders van het schieten van wolven alleen maar in de kaart.'


Beperkt budget

Gedeputeerde Henk Jumelet beroept zich op het feit dat de wolf die in de provincie afgelopen jaar rondliep zich vooral in het nu gekozen risicogebied ophield. 'Daarbij is eerst het gebied aangewezen waar de meeste schade is opgetreden. Het budget is ook beperkt.' Hij sluit niet uit dat het risicogebied komend jaar nog wordt aangepast.

Inmiddels is die mannetjeswolf, waarvan werd gedacht dat hij zich zou vestigen in Drenthe, overigens weer verdwenen naar Duitsland. Schapenhouder Six zegt het er niet bij te laten zitten. 'We gaan de politiek aanspreken. Er komt een open brief namens een groot aantal organisaties om Provinciale Staten en het publiek wakker te schudden.' De Statenfractie van D66 heeft al laten weten de kwestie in de eerstkomende vergadering van Provinciale Staten aan de orde te stellen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  17° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
Meer weer