Overijssel ziet geen noodzaak voor wolvenplan

Provincie Overijssel ziet geen noodzaak om wolfvrije zones of een gebiedsgericht preventieplan voor de wolf in te stellen. In de provincie zijn geen gevestigde wolven aanwezig.

Overijssel+ziet+geen+noodzaak+voor+wolvenplan
© Pixabay

Dat blijkt uit de beantwoording door Gedeputeerde Staten van vragen die het CDA had gesteld. Het provinciebestuur stelt dat het initiatief voor het instellen van een gebiedsgericht preventieplan wolvenschade niet bij de provincie ligt, maar bij de gebiedspartners. In het bijzonder bij LTO en schapenhouders.


Gelderland heeft sinds enige tijd zo'n preventieplan, maar de situaties zijn volgens Overijssel niet vergelijkbaar. In tegenstelling tot Gelderland, zijn er in Overijssel voor zover bekend geen wolven gevestigd. Dat maakt het lastig om op voorhand een gebied aan te wijzen waar preventieve maatregelen moeten worden getroffen, aldus Gedeputeerde Staten.


27 schapen gedood

Dat wil niet zeggen dat er in Overijssel geen wolvenschade is. Vorig jaar werden volgens BIJ12 119 schapen in Nederland doodgebeten door wolven, 27 daarvan in Overijssel. Maar dat is niet genoeg om wolfvrije zones in de provincie in te stellen, waar het CDA naar informeerde bij het provinciebestuur. In andere landen zijn dit soort zones ook aangewezen. Hier mogen wolven als ultiem middel worden afgeschoten.

'De bescherming van de wolf is zeer strikt', schrijven Gedeputeerde Staten. 'Indien sprake is van een groot gevaar voor de openbare veiligheid, moet worden getracht een probleemwolf eerst te verjagen en indien dit faalt, het dier te vangen en te verplaatsen. Afschot is slechts mogelijk indien alle eerdergenoemde opties niet tot het gewenste resultaat leiden.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 13°
  20 %
 • Maandag
  23° / 14°
  10 %
 • Dinsdag
  18° / 16°
  80 %
Meer weer