Steun Drentse veehouders bij bescherming tegen wolf

Schapen-en geitenhouders in het Hart van Drenthe kunnen vanaf 1 januari via provincie Drenthe voor maximaal 20.000 euro subsidie aanvragen om hun dieren te beschermen tegen aanvallen van de wolf. Zowel professionele veehouders als hobbyboeren kunnen van de regeling gebruikmaken.

Steun+Drentse+veehouders+bij+bescherming+tegen+wolf
© Vidiphoto

Via de regeling kunnen dierhouders meerdere vaste en mobiele afrasteringen aanschaffen. Uit onderzoek van Wageningen Environmental Research (WEnR) is gebleken dat het aangewezen gebied, op basis van eerdere zicht- en schademeldingen, een zogenoemd 'risicogebied' is waar de kans op verblijf en aanvallen van de wolf op vee het grootst is.

Uit het onderzoek en advies van WEnR blijkt dat wolf GW1261m en in 2018 een andere wolf langere tijd verbleven in het midden van de provincie. Daar in het Hart van Drenthe vinden dan ook relatief veel aanvallen op schapen plaats.


Financiële steun

Daarom hebben Gedeputeerde Staten besloten eerst het Hart van Drenthe als risicogebied aan te merken en de schapenhouders financieel te ondersteunen bij het nemen van preventieve maatregelen. Na een jaar wordt gekeken of er aanvullende maatregelen nodig zijn.


schapenkaart wolf in Drenthe
schapenkaart wolf in Drenthe © provincie Drenthe


In september werd vastgesteld dat mannetjeswolf GW1261m officieel was gevestigd in Drenthe. Provincie Drenthe vroeg daarom advies aan de WEnR over het leefgebied van de wolf naar aanleiding van zijn gedrag. Tijdens dit onderzoek bleek overigens dat de mannetjeswolf zich al langere tijd niet meer in Drenthe heeft laten zien en weer in Duitsland is.


Impact

Ondanks dat de wolf nu niet in Drenthe verblijft, gaat provincie Drenthe door met het aanbieden van hulp voor schapen- en geitenhouders. 'Een aanval van een wolf op schapen heeft enorm veel impact op de schapenhouders. Er komen veel emoties bij kijken en natuurlijk financiële schade', weet gedeputeerde Henk Jumelet.

'Ondanks dat er nu geen sprake is van een wolf in Drenthe, weten we uit onderzoek dat de kans op aanvallen door wolven in het Hart van Drenthe ook in de toekomst aannemelijk is. We zien het als taak van de provincie om schapenhouders in dit gebied zo goed mogelijk te ondersteunen om hun vee te beschermen.'

Op 11 januari houdt provincie Drenthe samen met de adviescommissie en de WEnR een online bijeenkomst voor schapenhouders over het nemen van preventieve maatregelen. Zij ontvangen daarvoor een uitnodiging.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  22° / 16°
  50 %
 • Woensdag
  21° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  23° / 11°
  10 %
Meer weer