Schapenhouders starten actie voor wolvenhek om Friesland

Vijf schapenhouders in Friesland willen met een hek om de provincie de wolf weren. Ze zijn hiervoor een crowdfundingsactie begonnen. Donderdagmiddag lichtten zij hun plannen toe in Nieuwspoort in Den Haag.

Schapenhouders+starten+actie+voor+wolvenhek+om+Friesland
© Pixabay

Volgens de schapenhouders, die zich hebben verenigd in Stichting Wolvenhek Fryslân, krijgt de provincie de komende jaren te maken met zwervende wolven en vestiging van een of meer wolven. Ze vrezen voor de 150.000 schapen en 300.000 koeien die Friesland telt. De ondernemers vinden het ondoenlijk voor veehouders om het vee allemaal met wolfwerende rasters te beschermen, dat gaat volgens de boeren tientallen miljoenen kosten en het onderhoud is voor eigen rekening.Het hekwerk, dat zo'n 1,5 tot 2 miljoen euro kost, moet langs de grens met Groningen en Drenthe verrijzen, natuurgebieden en overgangen van fietspaden en wegen worden erbuiten gelaten. Het moet wolven tegenhouden, maar ander wild als hazen wel doorgang verlenen. De ondernemers hebben een 1,20 tot 1,70 meter hoog hekwerk van stevig schapengaas met een maaswijdte van 15 centimeter voor ogen. Met stevig stroomdraad aan de bovenkant. 'We willen Friesland niet hermetisch afsluiten. Iedereen is welkom, behalve de wolf', geeft initiatiefnemer en schapenhouder Jehan Bouma uit Aldeboarn aan.


Tijdens eens studiereis naar het Duitse Brandenburg ontwikkelde Bouma het idee voor een collectief hek van 150 kilometer. 'Een schapenhouder probeerde zijn duizend schapen met een hek van 1,20 meter om zijn landerijen en 38 honden te beschermen tegen de wolf. Hij zag het verschillende keren fout gaan, doordat wilde zwijnen het hek vernielden. Het was een kansloze missie.'


Ondersteuning vakgroep Schapenhouderij

LTO-vakgroep Schapenhouderij ondersteunt de actie van de boeren, laat bestuurslid Albert van der Ploeg weten. 'De wolf krijgen we hier in Friesland, daar kunnen we vergif op innemen. Dat hebben we ook met vossen gezien, het is een kwestie van tijd. De wolf is een beschermd dier, als schapenhouders hebben we een zorgplicht voor onze dieren. Dan is een hek plaatsen een goede oplossing. Dit kun je beter collectief doen, de wolf is individueel niet te weren.'

Van der Ploeg vindt het plan realistisch, zegt hij desgevraagd. . 'De wolvendiscussie is er een van pappen en nathouden. We laten de wolf komen, er wordt een vergoeding aan getroffen schapenhouders betaald die lang niet voldoende is. We laten de sector op deze manier uitroken. Deze mannen komen met een oplossing die ervoor zorgt dat de schapenhouderij in Friesland kan blijven bestaan.'


Wolvenmotie Provinciale Staten

De discussie over een hekwerk is niet nieuw. Een jaar geleden pleitte VVD-Statenlid Marten Dijkstra voor een wolvenhek van Lauwersoog tot Lemmer. Provinciale Staten namen een motie aan om de wolf te weren. Gedeputeerde Klaas Fokkinga (FNP) liet echter weten dat het juridisch onmogelijk was om een hek te plaatsten.De FNP-fractie deed donderdag een appel op de provincie om geen enkele manier medewerking te verlenen aan het initiatief. Volgens de partij staat Europese regelgeving een dergelijk hek in de weg. 'De uitvoerbaarheid is nul en om een ecosysteem met een hek zo te verstoren, gaat elke realiteitszin te boven, zal de polarisatie versterken en een echt werkbare oplossing alleen maar in de weg staan', stelt FNP-fractievoorzitter Sijbe Knol.

'Wij dachten dat wij na de motie in Provinciale Staten om de wolf uit Friesland te keren, het dieptepunt wel hadden gehad. Niets is minder waar. Een hek van 150 kilometer lang dwars door het landschap, waar geen konijn of hert doorheen kan. Op deze manier maken wij van onze mooie en natuurrijke provincie een dierentuin.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
Meer weer