Wolf verdient een eerlijk verhaal

Wolven hoeven in de agrarische sector op weinig sympathie te rekenen sinds ze op diverse plekken in Nederland vee hebben gedood. Statenlid Sijbe Knol van de Fryske Nasjonale Partij wil het beeld van de wolf nuanceren. Hij ziet dan ook niets in het plan om de wolf te weren en beheren. 'Zetten we een hek om Friesland en moeten mensen met verdovingspijltjes in de bosjes liggen? Onzin.'

Wolf+verdient+een+eerlijk+verhaal
© Marcel Langthim via Pixabay

Provinciale Staten van Friesland hebben vorige maand met een krappe meerderheid de motie 'wolven niet welkom in Friesland' van CDA, VVD, FvD en PVV aangenomen. De partijen hebben in de motie het provinciebestuur gevraagd met een plan van aanpak te komen om de wolf uit Friesland te weren of te beheren.

We waren daarmee getuige van de grootste onzin in deze bestuursperiode van de Provinciale Staten van Fryslân tot nu toe. Een rechts blok van VVD, CDA, Forum en PVV, met steun van ChristenUnie, wil de wolf uit Friesland weren.

Van tevoren opperde Statenlid Marten Dijkstra van de VVD in een artikel in deze krant dat er een hek om Friesland zou moeten komen. Een hek van Lemmer tot aan Lauwersoog. Zie je het al voor je?

Moeten er straks mensen met verdovingspijltjes in de bosjes aan de Friese grenzen gaan liggen?

Sijbe Knol, Statenlid FNP

Wolf in busje stoppten

Het werd nog erger. Een andere mogelijkheid volgens het rechtse blok zou zijn om het dier te verdoven, in een busje te stoppen en op een andere plek buiten de provincie weer vrij te laten.

Moeten mensen straks met verdovingspijltjes in de bosjes aan de Friese grenzen gaan liggen? Moeten er grensposten komen om reeën en dassen wel door te laten? Dat je de vraag luidop moet stellen in de Statenvergadering geeft al aan hoe ridicuul het is.


Veel onbegrip

De wolf is sinds enkele jaren terug in Nederland. De mogelijke komst van het dier wekte een paar jaar geleden al mijn interesse. Er is op dit moment veel onbegrip over de wolf. Gelukkig lijkt er volgens onderzoek door minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit wel snel meer begrip te komen.

Even wat feiten. Een wolf heeft idealiter een territorium van zo'n 250 vierkante kilometer. In het cultuurlandschap van Nederland kan hij met tenminste 75 vierkante kilometer toe. Een vergelijking: het gehele Drents-Friese Woud is 61 vierkante kilometer. Sinds de wolf zich op de Veluwe heeft gevestigd, bestaat zijn voedsel uit de dieren die daar leven. Schapen en andere boerderijdieren worden op de Veluwe vrijwel niet meer gegeten door de wolf.

De wolven die de meeste schade veroorzaken, zijn de dieren die op zoek zijn naar een eigen territorium. Vergelijk het maar met een vakantie naar Zuid-Frankrijk: je stopt dan onderweg ernaartoe ook bij een tankstation voor een snelle snack, in plaats van aardappelen, groenten en een gehaktbal klaar te maken. Het is met de wolf net zo.


Naïef

De rechtse partijen verweten de tegenstanders van de motie dat die naïef zouden zijn. Maar juist vorige week was er nog een uitspraak van het Europese Hof. De wolf is maximaal beschermd. 'Beheren en weren', zoals het rechtse blok wil, is absoluut niet toegestaan.

Of de wolf nu hier rondstruint, in het Zwarte Woud of in Polen, de bescherming is gelijk en daar zal door de actie in Friesland geen verandering in komen. Na alle onjuiste opmerkingen en misplaatste feiten van eerder, is dat misschien maar goed ook.

Wie is hier nu naïef? Wij vertellen graag het eerlijke verhaal, in plaats van sprookjes.


Sijbe Knol
Statenlid FNP

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  23° / 12°
  5 %
 • Donderdag
  21° / 15°
  20 %
 • Vrijdag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer