Ethische vraagstukken over terugkeer van de wolf

Hoe gaan we om met dieren als de wolf? Daarover buigt hoofddocent milieufilosofie Martin Drenthen zich in het boek Hek, de ethiek van de grens tussen boerenland en natuurgebied.

Ethische+vraagstukken+over+terugkeer+van+de+wolf
© Pixabay

Wat is belangrijker? Laten we de natuur zijn gang gaan of beheren we actief ten behoeve van het welzijn van onze fauna? Wetenschapper Martin Drenthen snijdt in zijn nieuwste boek een gevoelig, maar actueel item aan. De milieufilosoof houdt zich sinds een tijd bezig met met ethische vragen rondom de terugkeer van met name de wolf en de vraag hoe wij kunnen samenleven met wilde dieren. Het boek gaat over de grens tussen landbouw en natuur, de spanning tussen milieu-, dier- en boerenethiek.

Volgens de auteur is het conflict over de terugkeer van de wolf in Nederland veel minder een conflict tussen mensen en de wolf dan een conflict tussen mensen onderling. Mensen uit de stad roepen makkelijk dat de wolf welkom is, terwijl de komst van het dier het voor schapenhouders tijdrovender en minder rendabel is.


Gesprek aangaan

De milieufilosoof roept dan ook op om met elkaar het gesprek aan te gaan over een meer natuurinclusieve samenleving. Niet alleen over de belangen, maar ook over onderliggende waarden, zorgen en verlangens, stelt hij. En niet onbelangrijk: als dat gebeurt, moeten schapenhouders ondersteuning krijgen, in raad en daad.

Martin Drenthen kan met enige afstand naar het onderwerp kijken en heeft oog voor zowel de natuur- als de boerenkant, wolvenknuffelaars en wolventegenstanders. Dat is welkom in de discussie over de wolf die nogal eens in een welles-nietesdebat uitmondt.


Stof tot nadenken

Als lezer hoef je het niet overal mee eens te zijn. Sommigen hoofdstukken zijn heel wetenschappelijk benaderd, dat maakt het taaie kost om verder te lezen. Maar hopelijk schrikt het de lezer niet af. Want het belangrijkste is dat het boek veel stof tot nadenken geeft. Daarin is de docent aan de Radboud Universiteit Nijmegen heel goed geslaagd.


Hek, de ethiek van de grens tussen boerenland en natuurgebied, Martin Drenthen, Noordboek, ISBN: 9789056156107

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 10°
  30 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 10°
  70 %
Meer weer