Opnieuw schapen doodgebeten door wolf in Noord-Brabant

Een wolf heeft afgelopen weekend mogelijk opnieuw schapen gedood. Het lijkt erop dat de wolf, die dit voorjaar een groot aantal schapen en jonge Schotse hooglanders heeft doodgebeten, zich definitief gaat vestigen op de Strabrechtse Heide.

Opnieuw+schapen+doodgebeten+door+wolf+in+Noord%2DBrabant
© Pixabay

Het Brabantse wolvenplatform komt komende dinsdag voor het eerst samen. Dat is door de provincie is opgericht op verzoek van de agrarische sector. Het wolvenplatform, met vertegenwoordigers uit de agrarische sector, terreinbeherende organisaties, provincie en gemeenten, moet adviseren hoe mens en wolf vreedzaam kunnen samenleven.


ZLTO heeft daarnaast een eigen klankbordgroep opgericht, die de achterban uit de betreffende regio heeft gevraagd wat zij vinden dat er moet gebeuren om te voorkomen dat de wolf blijvend slachtoffers maakt onder schaapskuddes.


Zwervende wolf

'Daaruit kwam naar voren dat ook maatregelen genomen moeten kunnen worden tegen de zwervende wolf', zegt ZLTO-bestuurder Jeannette van de Ven. 'In het nationaal wolvenplan is een uitgebreid draaiboek opgenomen voor de gevestigde wolf, maar niet voor een zwerver. We spreken van een gevestigde wolf als hij minimaal zes maanden in hetzelfde gebied verblijft. De wolf op de Strabrechtse Heide zit er al bijna zo lang.'


Daarnaast wil de achterban van ZLTO dat er goede afspraken worden gemaakt over afrasteren, ondersteuning en vergoeding van arbeid en middelen. Ook is het wenselijk dat de uitslagen van DNA-monsters sneller bekend worden. 'Op die manier kan sneller worden achterhaald of schapen daadwerkelijk door een wolf zijn gedood en kunnen we slagvaardiger optreden', aldus de bestuurder.


Gelderland

De input vanuit de belangenorganisatie wordt ingebracht tijdens het overleg van het wolvenplatform. Van de Ven: 'We zijn blij dat de provincie ons tegemoet is gekomen en een overlegstructuur heeft opgericht. Gelderland werkt al met een wolvengebiedscommissie en is daardoor beter voorbereid om in actie te komen als dat nodig is.'

Het Brabantse wolvenplatform krijgt met oud-staatssecretaris Pieter van Geel dezelfde voorzitter als de gebiedscommissie in Gelderland. Van de Ven is blij dat er nu wat schot in de zaak zit. 'In het voorjaar zijn alle partijen overvallen door de gebeurtenissen. Het wolvenplatform kan dit mogelijk voorkomen. Fijn dat daar door de provincie gehoor aan is gegeven.'


Melden bij ZLTO

Boeren die willen deelnemen aan de klankbordgroep van ZLTO of vragen hebben over de wolf in Noord-Brabant, kunnen contact opnemen met ZLTO.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 14°
  20 %
Meer weer