Transport+naar+Verenigd+Koninkrijk+nog+%27vrij+rimpelloos%27
Nieuws
© Dirk Hol

Transport naar Verenigd Koninkrijk nog 'vrij rimpelloos'

Vervoerdersorganisaties merken nog geen opvallende veranderingen in het transport van goederen naar het Verenigd Koninkrijk op de eerste normale werkdag sinds het Britse vertrek uit de interne Europese markt.

TLN zegt dat de processen over het algemeen prima verlopen, aldus een woordvoerder. Er zijn wat kleine verstoringen, zoals vrachtwagens die niet meekunnen omdat ze onvoorbereid zijn of geen keuringen van de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) hebben.


Evofenedex, de belangenbehartiger van 15.000 logistieke bedrijven in Nederland, verwacht dat de volumes voor met name de verse en bederfelijke waren in de loop van de week zullen aantrekken, maar wijst er ook op dat er nog geen normale transportaantallen zijn in verband met de eerder aangelegde extra voorraden in het Verenigd Koninkrijk. 'Tot nu toe gaat het vrij rimpelloos en zijn er geen opstoppingen', aldus de woordvoerster.


Bloemen uit Afrika

De Vereniging van groothandelaren in Bloemkwekerijproducten (VGB) maakt zich wel zorgen. Bijvoorbeeld over de heffingen die gaan gelden voor producten die niet uit de EU komen, maar wel via de EU worden doorgevoerd, zoals bloemen uit Afrika. 'Dat betekent extra documenten', legt VGB-directeur Matthijs Mesken uit. 'Hoe ga je aantonen dat de bloemen die je vervoert als oorsprong de EU hebben?'

De vereniging is druk bezig om hier duidelijkheid over te krijgen om logistieke vertragingen te voorkomen. 'De komende weken wordt het nog wel even schakelen', aldus Meskens.


Kwaliteit van groenten en fruit

De eerste groente- en fruittransporten in het nieuwe jaar zijn volgens belangenbehartiger GroentenFruit Huis zonder al te grote problemen verlopen. Het meeste werk wat betreft de nieuwe regels zit hem volgens Daco Sol van GroentenFruit Huis in de formaliteiten vooraf. Dan gaat het niet alleen om het invullen van de douaneformulieren, maar ook om het voldoen aan de fytosanitaire regels.


Sol merkt dat veel leden de oversteek naar het Verenigd Koninkrijk momenteel zoveel mogelijk met de veerboten vanuit Nederland willen maken. Ze willen het risico op vertragingen voorkomen. Dan is een oversteek zo dicht mogelijk bij huis volgens hem het meest overzichtelijk. Exporteurs van groente en fruit proberen waar ze kunnen de oversteek bij de Franse haven Calais zoveel als mogelijk te vermijden, zegt Sol.


Toekomst ongewis

Hoewel de export nu nog behoorlijk goed gaat, verwachten TLN en Evofenedex wel problemen als het drukker wordt. Evofenedex kijkt verder 'met argusogen' naar de aanvoer van producten verder uit de EU, zoals Oost-Europa. De brancheorganisatie verwacht met toenemende drukte vooral daar problemen.

Ook Daco Sol van GroentenFruit Huis verwacht op termijn nieuwe obstakels. 'Aangezien er meer regels gaan gelden met betrekking tot plantgezondheid per 1 april vraagt dit onderwerp blijvend veel aandacht. Nieuwe keuringsprocessen zijn nodig om de grote exportvolumes in de loop van dit jaar goed te kunnen faciliteren.'


Leercurve

Anders dan bij export van groente en fruit naar andere niet-EU-landen als Noorwegen en Zwitserland, wordt er volgens Sol veel douanewerk vanuit Nederlandse exporteurs aan de Britse importzijde georganiseerd in samenwerking met Engelse handelaren. Dit vraagt dan ook een grotere verantwoordelijkheid en inspanning.

Wat GroentenFruit Huis van de leden te horen krijgt, is dat de nieuwe werkelijkheid zorgt voor een aanpassing van werkprocessen. 'Het is een leercurve', aldus Sol die verantwoordelijk is voor logistiek. 'Exporteurs moeten hun team anders inrichten.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
Meer weer