Econoom%3A+%27Vooral+landbouwsector+profiteert+van+brexitdeal%27
Nieuws
© Europees Parlement

Econoom: 'Vooral landbouwsector profiteert van brexitdeal'

Vooral de de Europese voedingsmiddelenbranche en landbouwsector profiteren van de brexitdeal. Voor die sectoren hadden de Britten anders flinke handelstarieven willen instellen. Dat stelt econoom Bert Colijn van ING. Ook andere economen laten zich positief uit over de handelsovereenkomst.

Colijn waarschuwt dat de brexit ondanks deze afspraken toch voor schade aan de economie kan zorgen. 'Na 1 januari zal er toch niet meer zo onverstoord handel kunnen worden gedreven als in de afgelopen jaren', voorziet hij. 'Vrachtwagens zullen straks bijvoorbeeld extra gecontroleerd moeten worden aan de grens. Dat kost tijd en kan voor vertragingen zorgen. Daar moeten bedrijven rekening mee houden.'

Dat concessies zijn gedaan op het gebied van bijvoorbeeld visserij is in de ogen van Colijn voor de sector zelf zeer relevant, maar in het grote plaatje minder. 'De visserij is economisch gezien maar een kleine sector, maar het is wel een tastbare en zichtbare sector. Daarom lag dit politiek erg gevoelig', legt hij uit.


Elke handelsdeal tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie is beter dan een no-dealbrexit, vinden de meeste economen. Volgens hoogleraar economie Bas Jacobs van de Erasmus Universiteit Rotterdam is het daarom 'waanzinnig goed nieuws' dat er eindelijk een overeenkomst is gesloten.


Schade zonder deal

'De schade zou niet te overzien zijn geweest als er geen deal was bereikt', benadrukt Jacobs. Dan zouden er allemaal tarieven zijn gekomen die de vrijhandel belemmeren. 'Dat was voor Nederland heel slecht geweest, want het het Verenigd Koninkrijk is na Duitsland en België de belangrijkste handelspartner van Nederland.'

Wat Jacobs ook erg belangrijk vindt, is dat bedrijven aan beide zijden van het Kanaal nu op gelijke voet met elkaar kunnen blijven concurreren. Het compromis tussen Brussel en Londen heeft er volgens hem voor gezorgd dat de spelregels van de Europese Unie (EU) voor een gelijk speelveld intact blijven. 'Dit laat onverlet dat het een ongelooflijk stom idee is om uit de EU te stappen. Brexit blijft een treurige beslissing die economisch niet is uit te leggen', aldus de hoogleraar economie.


Houdbaarheid

Dat laatste vindt ook Arnoud Boot, hoogleraar ondernemingsfinanciering en financiële markten aan de Universiteit van Amsterdam. Maar hij heeft de indruk dat de onderhandelaars er via alle gemaakte handelsafspraken in zijn geslaagd om een brexit te regelen die eigenlijk geen brexit is te noemen. Dat is volgens hem gunstig.

Boot maakt zich wel zorgen over de houdbaarheid. Zo is er een clausule uit de overeenkomst die dit compromis mogelijk heeft gemaakt. Beide partijen hebben afgesproken dat ze bij onenigheid op een later moment alsnog handelstarieven en -belemmeringen kunnen instellen. Volgens Boot betekent dit eigenlijk dat de overeenkomst later alsnog kan worden opgeblazen en dat het slagen van de deal erg afhankelijk is van het politieke sentiment in de komende jaren.


Meer overeenkomsten

Het Verenigd Koninkrijk wil de komende tijd nog meer handelsdeals gaan tekenen. Volgens de Britse minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab staan nu de Verenigde Staten, Australië en landen in de Aziatische regio op de agenda. Volgens Raab biedt die laatste regio enorme groeikansen voor de toekomst. De Britse premier Boris Johnson gaat volgens hem in januari ook op bezoek in India om de economische banden met het land aan te halen.

Het Verenigd Koninkrijk en Turkije tekenen waarschijnlijk dinsdag een vrijhandelsakkoord. Dit verklaarde handelsminister Liz Truss zondag. Vorig jaar was de handel tussen beide landen omgerekend bijna 21 miljard euro waard.De twee landen zullen een deal ondertekenen die de bestaande handelsvoorwaarden tussen Ankara en Londen herbevestigt, maar Truss hoopt dat binnenkort een op maat gemaakte deal tussen beide landen kan worden gesloten.

Het Verenigd Koninkrijk heeft nu handelsovereenkomsten getekend met 62 landen voorafgaand aan het einde van de brexitovergangsperiode op 1 januari, wanneer het de handelsregelingen van de EU verlaat.


Speciale relatie

Volgens de Britse minister van Kabinetszaken Michael Gove zal de brexitdeal het Verenigd Koninkrijk in staat stellen een 'speciale relatie' met de EU te onderhouden. Zo omschrijft het land van oudsher ook zijn nauwe relatie met de Verenigde Staten.

De handelsovereenkomst maakt het nu mogelijk om het moeilijke en 'soms lelijke' brexitproces achter zich te laten en een nieuw, hoopvoller tijdperk in te gaan, schreef Gove in een opiniestuk in The Times van zaterdag. Toch, schrijft hij, zullen er vanaf januari nogal wat dingen veranderen en zullen bedrijven zich moeten aanpassen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  20° / 6°
  10 %
 • Donderdag
  18° / 10°
  45 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  20 %
Meer weer