Te weinig dierenartsen in Verenigd Koninkrijk door brexit

Britse parlementsleden vrezen voor een tekort aan veeartsen in het nieuwe jaar als gevolg van de brexit. Het gaat vooral om artsen die worden ingezet voor het toezicht in de slachthuizen.

Te+weinig+dierenartsen+in+Verenigd+Koninkrijk+door+brexit
© Nieuwe Oogst

Ook zijn er na de inwerkingtreding van het akkoord met de Europese Unie (EU) meer artsen nodig voor de certificering voor de export. In een rapport benadrukt de EFRA-commissie (Environment, Food and Rural Affairs Committee) het belang van de dierenartsen voor de hele voedselketen. Na 31 december gelden er strengere eisen voor veterinaire certificering voor het Verenigd Koninkrijk.

Net als in Nederland werken er in de slachterijen veel dierenartsen van buitenlandse komaf die de controles uitvoeren. Zij komen vaak uit Oost-Europese landen. Ongeveer de helft van de nieuwe dierenartsen die zich jaarlijks in het Verenigd Koninkrijk registreren, komt uit een van de EU-landen. In tegenstelling tot andere beroepen is het niet eenvoudig om er snel nieuwe dierenartsen bij te krijgen uit eigen land. Het opleiden van dierenartsen kost al gauw enkele jaren.


Drievoudige klap

De British Veterinary Association (BVA) spreekt van een 'drievoudige klap'. Behalve de brexit zorgen ook de coronacrisis en de uitbraak van dierziekten als de vogelgriep voor een tekort aan veterinair artsen. BVA waarschuwt al langer voor dit probleem en wil dat de Britse regering hier rekening mee houdt in het immigratiebeleid.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer