Opluchting+overheerst+na+brexitdeal+op+valreep
Nieuws
© ANP

Opluchting overheerst na brexitdeal op valreep

De agrarische sector is vooral opgelucht dat de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk een deal hebben gesloten over de handelsbetrekkingen. Daarmee zijn importheffingen vermeden die Nederlandse producten in het Verenigd Koninkrijk duurder maken.

De overeenkomst voorkomt invoertarieven op Europese exportproducten en stelt het Verenigd Koninkrijk als afzetmarkt veilig. Daarmee zijn niet alle zorgen weggenomen. 'De ergste schade is vermeden, maar er komen douaneformaliteiten, keuringen en vertragingen. Die gaan tijd, geld en ergernis kosten', meldt LTO Nederland in een reactie.

De organisatie houdt rekening met oponthoud aan de grens. Problemen bij de Kanaaltunnel in Calais kunnen ertoe leiden dat handelsstromen zich verplaatsen naar havens als Rotterdam.


Storingen verwachten

Het GroentenFruit Huis houdt ook rekening met vertraging. 'De grenspassage zal niet in alle gevallen direct goed gaan', zegt Daco Sol van GroentenFruit Huis. 'Het vraagt meer handelingen. Er zijn nieuwe werkmethoden en deels nieuwe mensen. Dan kun je verwachten dat er storingen zijn. De vraag is hoe groot die gaan worden.'


Het GroentenFruit Huis zet zich in voor eenvoudiger procedures. Sol: 'De export naar het Verenigd Koninkrijk gaat om zulke grote volumes. Dat kan eigenlijk niet met de gebruikelijke procedures voor derde landen. Het past ook niet bij de handel met een buurland. Op logistiek en procesmatig vlak moeten we verbetering zoeken. Bijvoorbeeld met meer digitale informatieuitwisseling.'


Datum voordeel

Sol ziet in de datum van 1 januari een voordeel. 'De productie van belangrijke versproducten, zoals tomaat, paprika en komkommer, staat in de winter op een laag pitje.'

De vleessector is opgelucht dat importheffingen door de brexitdeal van de baan zijn, laat woordvoerder Patrick de Leede van de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) weten. 'We vrezen wel voor vertragingen aan de grens. Zeker zolang men nog niet vertrouwd is met de nieuwe douaneformaliteiten.'


Pootgoed buiten deal

De Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO) is eveneens blij dat een handelsverdrag is gesloten. De Britten zijn de grootste afnemer van frites en dat blijven ze door deze deal. Ook de afzet van consumptieaardappelen zal doorgaan. NAO-directeur Dick Hylkema denkt wel dat er afspraken voor pootgoed moeten worden gemaakt. Pootgoed is buiten de deal gebleven.

De export van Europees pootgoed naar het Verenigd Koninkrijk is nog een half jaar toegestaan. Pootgoed uit Schotland mag niet langer worden geëxporteerd naar Europa, zoals pootgoed uit andere derde landen ook niet wordt geaccepteerd. 'Pootgoedbedrijven werken internationaal. Daarvoor moet je vrij verkeer van goederen hebben. Ook Nederland heeft daar belang bij', zegt Hylkema.


Details invullen

De komende tijd moet duidelijk worden hoe de details van het verdrag worden ingevuld. Vanaf 1 april en 1 juli worden de regels en de controles, bijvoorbeeld op fytosanitair vlak, aangescherpt, maar het is nog niet vastgesteld wat dat gaat betekenen voor de agrarische export.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  17° / 15°
  70 %
 • Donderdag
  12° / 10°
  60 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  70 %
Meer weer