EU%2Dlidstaten+achter+handelsakkoord+met+Britten
Nieuws
© Twan Wiermans

EU-lidstaten achter handelsakkoord met Britten

De lidstaten van de Europese Unie hebben groen licht gegeven voor het handelsakkoord met het Verenigd Koninkrijk voor na de brexit, meldt een woordvoerder. EU-ambassadeurs kwamen maandag in Brussel bij elkaar om het akkoord te bespreken. Het akkoord zal vanaf 1 januari van kracht zijn.

Het Europees Parlement moet het akkoord ook nog goedkeuren. Omdat dat pas volgend jaar gebeurt, was er een voorlopige regeling nodig om te verzekeren dat er geen handelstarieven zouden gaan gelden. De Europese Commissie heeft een voorlopige regeling tot 28 februari voorgesteld om het Europees Parlement de tijd te geven om het handelsakkoord goed door te nemen.

Ook de Britten moeten het akkoord nog ratificeren. Het Britse parlement komt daarvoor op 30 december weer bijeen.


Niet gelukkig

De vaste commissie voor Europese Zaken van de Tweede Kamer reageerde tijdens een technische briefing verbolgen op dit nieuws omdat de Tweede Kamer nog geen inzage heeft gehad in de documenten die horen bij dit besluit. De commissie vroeg daarop de documenten openbaar te maken. Deze documenten zijn overigens grotendeels gelijk aan het voorstel van de Europese Commissie dat al wel openbaar is.

De commissie en minister Blok van Buitenlandse Zaken voeren vanmidag een inhoudelijk debat over de deal.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  22° / 12°
  10 %
 • Zondag
  24° / 13°
  50 %
 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
Meer weer