EU+verlengt+subsidie+voor+biodiesel
Nieuws
© Twan Wiermans

EU verlengt subsidie voor biodiesel

De Europese Commissie heeft de regeling voor een lagere belasting op biobrandstoffen voor voertuigen in de land- en bosbouw met een jaar verlengd. Boeren die biodiesel en pure plantaardige olie gebruiken in hun voertuigen en machines, kunnen 45 cent per liter belastingkorting krijgen.

De Union for the Promotion of Oil and Protein Plants (UFOP) verwelkomt het besluit van de Europese Commissie. Zeker nu in het kader van de Green Deal van de Europese Commissie wordt gesproken over hogere klimaatambities, was verlenging van de regeling wenselijk.

De informatie komt net op tijd, omdat veel boeren hun jaarcontracten voor brandstoffen moeten verlengen. De vereniging wijst erop dat het komende jaar moet worden gebruikt om duidelijkheid te krijgen over de richting van belastingvoordelen voor biobrandstoffen in de land- en bosbouw. De nu aangekondigde verlenging is hier een eerste stap in.


De prijs-kwaliteitverhouding van de biobrandstoffen biodiesel en plantaardige olie zal naar verwachting de komende jaren toenemen, doordat ze worden vrijgesteld van de geleidelijke stijging van de CO2-prijzen, aldus de vereniging. De UFOP ziet nu een kans om de biobrandstofstrategie in de landbouw uit te breiden met koolzaad als nieuwe energie- en eiwitbron.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  22° / 12°
  10 %
 • Zondag
  24° / 13°
  50 %
 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
Meer weer