Natuurhooi is het nieuwe steenkool

Voor de creatieve ondernemer Tom van Til uit Eelde is het duidelijk. Natuurhooi is één van de opties om waardevolle energie te halen uit een vrij waardeloos basismateriaal. Maar dan moet het hooi wel eerst worden omgezet in briketten.

Van Til zocht een oplossing voor het vele eiwitarme hooi dat vooral natuurorganisaties, maar ook boeren jaarlijks oogsten in natuurgebieden. 'Dat hooi is niet geschikt als diervoer en het afvoeren kost alleen maar geld. Dus laat men het vaak op het land liggen, waardoor het composteert op grond die men eigenlijk wil laten verschralen. Dat is zonde, want natuurhooi is een uitstekende brandstof. Zo'n 2,5 kilo droge stof aan hooi geeft net zoveel energie als een liter stookolie.'

Bij de proefopstelling in Opende staat de Poolse briketteermachine op volle toeren te draaien. Naast de tent met de machine staan 126 zonnepanelen die zorgen voor de nodige energie. De overgebleven energie wordt opgeslagen in accu's voor de momenten dat de zon niet schijnt.

Transportkosten

'Wij hebben een systeem bedacht om de panelen vrij eenvoudig op een speciale wagen te laden en ze overal op het land neer te kunnen zetten. Op die manier kan ik op vrijwel elke locatie ter plekke het hooi verwerken', vertelt Van Til. Dat scheelt hem transportkosten. 'En ja, het vervoer van de machine en panelen kost ook energie. Uiteindelijk moet alles, dus ook de trekker, draaien op waterstof of elektromotoren.'

Het hele systeem met de hooibriketten is nog niet optimaal. Bij de biomassa verbranding blijft er bijvoorbeeld meer as-aanslag in de schoorsteen achter. Daarvoor zoekt hij nog een oplossing. Maar Van Til heeft er vertrouwen in dat zijn idee toekomst heeft.

Denkfout

'Mensen maken vaak een denkfout. Bijvoorbeeld als het om biodiesel gaat. Dat is een prima product, maar men vergeet wel eens hoeveel energie het kost om mais te zaaien, te oogsten en te verwerken tot 1 liter brandstof', benadrukt Van Til. 'Dus moet je, vind ik, nuchter kijken naar wat het produceren kost aan CO2 en fijnstof. Wat dat betreft is natuurhooi een mooi product dat ieder jaar weer vrijwel gratis voorhanden is. En eenmaal in de briketvorm geperst, zie ik het als het nieuwe steenkool voor de toekomst.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  17° / 15°
  70 %
 • Donderdag
  12° / 10°
  60 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  70 %
Meer weer