Kabinet omarmt SER-advies over biogrondstoffen

Het kabinet omarmt het advies dat de Sociaal-Economische Raad (SER) deze zomer uitbracht over het gebruik van biogrondstoffen. Het gebruik van grondstoffen van bijvoorbeeld gewassen, algen, bomen, planten en dierlijke producten wordt voor sommige toepassingen gestimuleerd, terwijl het voor andere doeleinden juist wordt afgebouwd.

Kabinet+omarmt+SER%2Dadvies+over+biogrondstoffen
© Haijo Dodde

Maatschappelijk was er de laatste tijd regelmatig kritiek op het gebruik van afval- en resthout voor biomassacentrales om energie op te wekken of bijvoorbeeld stadsverwarming. Voor dat soort toepassingen wil het kabinet het gebruik van biogrondstoffen, in lijn met het SER-advies, afbouwen. Dat geldt ook voor de productie van warmte voor de glastuinbouw. Het kabinet typeert dit als 'laagwaardige toepassingen' waarvoor betaalbare alternatieven beschikbaar zijn of zullen komen.

Voor productie van uitsluitend elektriciteit worden al geen subsidies meer afgegeven. Voor de productie van warmte voor de gebouwde omgeving en de glastuinbouw uit houtige biomassa gaat dit ook gebeuren. Wanneer dit precies gebeurt, bepaalt het kabinet voor het eind van het jaar. Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) is gevraagd hier advies over uit te brengen.


Gebruik voor chemie

Voor 'hoogwaardige toepassingen' wil het kabinet het gebruik van biogrondstoffen juist stimuleren. Het gaat daarbij om toepassing van biogrondstoffen in de chemie, om olie en aardgas te vervangen bij de productie van plastic. Ook in de bouw zijn er mogelijkheden. Daarbij denkt de overheid aan bijvoorbeeld groen asfalt en versterkt beton. De markt krijgt ondersteuning om deze meer te gaan gebruiken. Ook pleit Nederland in Europa voor de verplichte inzet van recyclebare bioplastics.

Daarnaast gaat het kabinet de inzet van biogrondstoffen stimuleren voor sectoren waarvan het vindt dat verduurzaming van groot belang is, maar elektrificatie nog ver weg is. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat en minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat spreken hierbij van 'ombouw'. 'In die sectoren zijn duurzame biogrondstoffen komende decennia een belangrijk deel van de oplossing', schrijven ze.


Biobrandstoffen

Voor onder meer zwaar wegtransport werkt het kabinet aan een regeling die de markt ondersteunt bij de overgang naar de inzet van geavanceerde biobrandstoffen. Daarvoor is 200 miljoen euro beschikbaar. Voor scheepvaart en luchtvaart wil het kabinet internationale afspraken maken.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 11°
  70 %
 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer