Duitse Boerenbond: 'Stop stilstand in biobrandstoffen'

De landbouw kan met duurzame bio-energie de transport- en energiesector helpen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. De productie van biobrandstoffen moet daarom doorgaan, vindt de Duitse Boerenbond.

Duitse+Boerenbond%3A+%27Stop+stilstand+in+biobrandstoffen%27
© Han Reindsen

De Duitse regering vergaderde woensdag over het klimaat. Dat was voor secretaris-generaal Bernhard Krüsken van de Duitse Boerenbond (DBV) reden om de politieke impasse rond de inzet van biobrandstoffen te bekritiseren.

'Het federale ministerie van Milieu wil het duurzaam gebruik van biobrandstoffen in de transportsector blokkeren. Dat betekent dat een van de weinige realistische kansen om de CO2-uitstoot in de transportsector effectief te verminderen, wordt verspild', zegt Krüsken.


Koers uitzetten

Met duurzame biobrandstoffen wordt jaarlijks al zo'n 10 miljoen ton CO2-uitstoot voorkomen, stelt Krüsken. 'Het klimaatkabinet moet nu de koers uitzetten voor een gematigde uitbreiding van het gebruik van biobrandstoffen. Naast elektromobiliteit en in de toekomst waterstof, zijn alle opties in de transportsector nodig.'

Volgens de beoordeling van de DBV zou het ingediende wetsontwerp ertoe leiden dat de gevestigde biobrandstoffen halverwege het decennium worden verdrongen. Dat gebeurt ondanks het feit dat ze een reële en substantiële bijdrage leveren aan een lagere CO2-uitstoot. Het resultaat is dat volgens de bond de voorzienbare klimaatdoelstellingen in de transportsector worden gemist.


Klimaat beschermen

'De landbouw kan het klimaat beschermen. We hebben niet alleen de uitstoot in de landbouwsector sinds 1990 met 24 procent verminderd, maar we helpen ook de transport- en energiesector om de broeikasgasuitstoot te verminderen met duurzame bio-energie. Je moet het ons gewoon laten doen', verzekert Krüsken.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  6° / -6°
  10 %
 • Donderdag
  5° / -3°
  10 %
 • Vrijdag
  7° / 0°
  10 %
Meer weer