Hogere+maisopbrengst+met+Lemken+Azurit%2Dprecisiezaaimachine
Nieuws
© Lemken

Hogere maisopbrengst met Lemken Azurit-precisiezaaimachine

De DeltaRow-zaaimethode van de precisiezaaimachine Azurit van Lemken zorgt voor hogere opbrengsten ten opzichte van conventionele machines die in enkele rijen mais zaaien. Dit blijkt uit onderzoek van de Osnabrück University of Applied Sciences.

Hogere opbrengst, hoger energiegehalte en hogere gasopbrengst. De effecten werden bij alle onderzoeken aangetoond, maar waren het duidelijkst bij een in de regio gebruikelijke zaaidichtheid van 80.000 zaden per hectare. In vergelijking met zaaien in een enkele rij zonder DeltaRow was de maisopbrengst rond de 4,5 procent hoger, de netto-energie lactatie (NEL) 8,2 procent hoger, de verteerbare energie (VE) 7,9 procent hoger en de gasopbrengst 5,4 procent hoger.

De reden dat de DeltaRow-techniek zo goed scoort wat betreft opbrengst en kwaliteit, is dat de planten ongeveer 70 procent meer ruimte tot hun beschikking hebben in vergelijking met traditioneel zaaien in een enkele rij. Daardoor is er meer ruimte voor de ontwikkeling van de wortels van de planten en hebben ze ook meer water en voedingsstoffen tot hun beschikking. Dat heeft een positief effect op de ontwikkeling van de gewassen.


Nabij Winterswijk

Het onderzoek vond plaats in het voorjaar van 2020 in Borken, Noordrijn-Westfalen, direct over de grens nabij Winterswijk. Op een perceel werd de invloed van de zaaidichtheid (70.000, 80.000 en 90.000 zaden per hectare) en de zaaimethode op de opbrengst en de kwaliteit van het geoogste gewas onderzocht. Uiteraard waren de bodembewerking, het ras en de zaai- en oogsttijden in alle proeven identiek.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  20° / 11°
  20 %
 • Maandag
  19° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  17° / 8°
  10 %
Meer weer