Strooier+maakt+Lemken+sterker
Achtergrond
© Frits Huiden

Strooier maakt Lemken sterker

De eerste kunstmeststrooiers van Lemken draaien in het veld. Een mijlpaal voor de Duitse fabrikant die graag een compleet gamma akkerbouw machines wil bieden. Nieuwe Oogst strooide een bak leeg in Limburg.

Terwijl Lemken zijn nieuwe veldspuiten zelf ontwikkelt, worden de strooiers juist ingekocht bij het Franse Sulky-Burel. Rond de Agritechnica vorig jaar maakten Nicola Lemken en Julien Burel de samenwerking bekend.

Sulky-Burel is net als Lemken een familiebedrijf, gevestigd in Chateaubourg, en haalt de meeste omzet van zijn strooiers. De samenwerking gaat alleen over de levering van strooiers. De ontwikkeling ervan blijft bij Sulky.

Onafhankelijk van globale bedrijven

Lemken en Sulky benadrukten dat zij onafhankelijk willen blijven van grote globale bedrijven. Belangrijke concurrenten in 'strooierland' als Rauch en Kverneland zijn immers gebonden aan grote spelers. Zo is Rauch een zusterbedrijf van Kuhn onder het Zwitserse Bucher Industries en Kverneland is onderdeel van Kubota.

Amazone is een te grote concurrent voor zo'n samenwerking

Amazone is ook sterk met strooiers én onafhankelijk. Maar het bedrijf concurreert te veel met Lemken voor zo'n samenwerking. Sulky is dus een goede 'match'.

Sulky in Lemken-kleur

Lemken zal de Sulky-strooiers onder eigen naam en kleur voorlopig alleen verkopen in Nederland, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, België, Luxemburg, Ierland, Groot-Brittannië en Polen. Sulky blijft in die landen ook zelf actief via het eigen dealernetwerk.


De Sulky-strooiers waren eerder in het blauw te krijgen bij het Duitse Rabe. Deze dochteronderneming van het Franse Grégiore Besson vroeg vorig jaar echter het faillissement aan en sluit de fabriek.

Er zijn drie series van eenvoudig tot zeer complete weegstrooiers met Isobus, gps-aansturing, sectieafsluiting en bakinhouden tot 4.000 liter. Lemken noemt de series Spica, Tauri en topmodel Polaris. Nieuwe Oogst strooide een bak kunstmest met de meest luxe Polaris 14 bij prei- en aspergeteler Lenders in het Limburgse Kessel. Zij zijn een van de eerste gebruikers.

Getrokken versie in de maak

De John Deere 6330 viercilinder van 110 pk met continu variabele transmissie is relatief licht voor de 730 kilo wegende strooier die tot 3 kuub aan kunstmest kan laden. Toch blijft hij volgens Lenders ook op de weg stabiel met 40 kilometer per uur en 400 kilo gewicht in de fronthef. Een getrokken versie is desondanks wel in de maak.

De John Deere 6330-viercilinder is relatief licht voor de 730 kilo wegende strooier.
De John Deere 6330-viercilinder is relatief licht voor de 730 kilo wegende strooier. © Frits Huiden

De Polaris 14 van Lenders heeft een prijs vanaf 15.950 euro. De weegstrooier heeft naast Isobus en sectieschakeling, een hydraulisch afdekzeil, 'Tribord'-kantstrooi-inrichting aan beide zijden, parkeerwielen en ledverlichting (bedrading loopt los door de bak).

Kantstrooien met het grensstrooischerm is niet in de terminal te zien, maar met een mechanische indicator op het frame. In de bak zit geen roerder die kunstmest kan vermalen, maar er zitten pendelende tanden in, tegen brugvorming.

Hydraulische aandrijving

Lenders koos de hydraulische aandrijving. Dat houdt het toerental van de strooischijven via de loadsensing-hydrauliek van de trekker stabiel. Ook op de Limburgse hellingen waar het toerental kan inzakken. Een aftakas is dus niet nodig. Wel zijn er voor alle functies zes hydrauliekleidingen en drie signaal- en stroomkabels om te koppelen.

Variëren in werkbreedte gaat niet met de hydraulische aandrijving, maar met de Econov-sectieschakeling. Een systeem dat Sulky in 2011 introduceerde. De secties worden gecreëerd door het afgiftepunt op de schijven te verschuiven. De eerste Sulky X40 en X50 Econov-strooiers hadden nog zes verschillende secties. Nu zijn dat er twaalf.

De twaalf secties worden gecreëerd door het afgiftepunt op de schijven te verschuiven.
De twaalf secties worden gecreëerd door het afgiftepunt op de schijven te verschuiven. © Frits Huiden

Secties zijn bij een kunstmeststrooier echter niet zo strak afgekaderd zoals bijvoorbeeld bij een veldspuit. Een strooier creëert een sectie via overlap. In een afgesloten sectie vallen nog steeds korrels, maar in de open secties vallen er het meest. Via gps en eventueel taakkaarten sluiten en openen de secties bij geren, overlap en kopakkers.

Instellen via internet

Op de CCI 1200-terminal zijn alle instellingen van de strooier te maken. Een klein rood kastje met vier knoppen is nog nodig voor de hydraulische aandrijving. Handig is de Fertitest waarbij een afdraaiproef overbodig is.

Op de CCI 1200-terminal zijn alle instellingen te maken. Het scherm is groot genoeg voor gps.
Op de CCI 1200-terminal zijn alle instellingen te maken. Het scherm is groot genoeg voor gps. © Frits Huiden

Online zijn gegevens in te vullen als meststof, korrelgrootte en werkbreedte. Met je smartphone is de test zo in het veld te gebruiken. Wie de naam van de site even vergeet, scant de QR-code op een strooier.

Voor de eerste Nederlandse gebruikers biedt Lemken ook een strooiertest aan door het bedrijf Dynatest uit het Drentse Rolde, ooit opgericht door DSM Agro.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  5° / 1°
  40 %
 • Vrijdag
  7° / 0°
  40 %
 • Zaterdag
  7° / 4°
  20 %
Meer weer