Han Reindsen

Han Reindsen

Han Reindsen is redacteur Akker- & Tuinbouw. Hij volgt de akkerbouw, mechanisatie. en vollegrondstuinbouw

Contact

Artikelen door Han Reindsen

Nexat-breedspoortrekker wint enige gouden medaille Agritechnica

Mechanisatie

De autonome Nexat-breedspoortrekker van de Duitse fabrikant Kalverkamp heeft als enige een gouden innovatiemedaille gekregen van de Agritechnica-organisatie. De machine rijdt op vaste rijpaden tussen bedden die 12 meter breed zijn.

Alle veldrobots van Naïo mogen onbewaakt werken

Mechanisatie

Naïo Technologies certificeert het autonome, onbewaakte werk van zijn volledige reeks veldrobots. Het gaat om de robots Oz, Dino en Ted.

Aantal Duitse sierteeltbedrijven daalt

Akker- & Tuinbouw

Het aantal sierteeltbedrijven in Duitsland is dit jaar ruim een zesde minder dan in 2017. De totale oppervlakte aan bloemen en sierplanten is bijna 5 procent lager dan vier jaar geleden.

Hennep kan langdurig tot 15 ton CO2 per hectare opslaan

Akker- & Tuinbouw

Hennep absorbeert tussen 8 en 15 ton CO2 per hectare geoogst product, rekening houdend met een gemiddelde stro-opbrengst van 5,5 tot 8 ton per hectare.

NAK gaat voor nieuwe opzet aardappelselectiecursus

Akker- & Tuinbouw

Keuringsdienst NAK kiest voor een nieuwe opzet van de aardappelselectiecursus. Deelnemers kunnen kiezen voor een of twee theoriedagen. Het praktijkgedeelte blijft gelijk.

Machinefabrikant Steeno in zee met nieuwe importeur voor Nederland

Mechanisatie

Landbouwmachinefabrikant Steeno heeft een nieuwe importeur voor Nederland. Voortaan is het volledige Steeno-gamma verkrijgbaar via Eland Machines uit Nijbroek. Binnen dezelfde samenwerking gaat Steeno de Eland-bemesters in België en zijn...

Minder ploegen maakt opslag koolstof mogelijk in landbouwgrond

Akker- & Tuinbouw

Minder grondbewerking heeft een positief effect op de opslag van koolstof in biologische landbouw. Dat blijkt uit een Europese studie waaraan Wageningen University & Research (WUR) een bijdrage leverde.

Groningen steunt experimenteel onderzoek naar eiwitgewassen

Akker- & Tuinbouw

Gedeputeerde Staten van Groningen verlenen een subsidie van 240.750 euro aan experimenteel teeltonderzoek bij eiwitgewassen. Doel is het bepalen van het opbrengstpotentieel daarvan.

Kool Machinebouw komt met nieuwe bemester

Mechanisatie

Machinebouw G. Kool uit het Utrechtse Mijdrecht introduceert een nieuwe, onderhoudsarme en robuuste bemester: de Rollex Eco 600. De bemester, die beschikt over zes secties met bolle schijven, heeft een werkbreedte van 6 meter.

Avebe investeert fors in productie Solanic-aardappeleiwit

Akker- & Tuinbouw

Royal Avebe verhoogt haar productie van Solanic-aardappeleiwit flink om te voldoen aan de marktvraag naar plantaardige eiwitten. Avebe investeert daarom dit jaar 66 miljoen euro in haar innovatie- en duurzaamheidsprogramma.

Forse groeicijfers Europese markt tuin- en parkmachines

Mechanisatie

De Europese federatie van tuin- en parkmachines (EGMF) rapporteert in Europa forse groeicijfers voor machines en gereedschappen in de eerste helft van 2021 in vergelijking met voorgaande jaar.

Gezondheid speerpunt GroentenFruit Huis na stoppen NAGF

Akker- & Tuinbouw

Na vijf jaar valt op 1 januari het doek voor het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit (NAGF). Gezondheid is nu als speerpunt opgenomen in de toekomstvisie van GroentenFruit Huis.

WUR presenteert boek over biologische gewasbescherming

Akker- & Tuinbouw

Experts van Wageningen University & Research (WUR) en Koppert Biological Systems presenteren in een nieuw boek de laatste stand van zaken rondom biologische gewasbescherming. Het boek geeft een genuanceerd beeld van de mogelijkheden en...

Vijftien nieuwe onderzoeken voor akkerbouw goedgekeurd

Akker- & Tuinbouw

Vijftien nieuwe onderzoeksprojecten voor de akkerbouw gaan in 2022 van start. Het bestuur van Brancheorganisatie (BO) Akkerbouw heeft ze goedgekeurd. De onderzoeken richten zich op een toekomstbestendige akkerbouw met een goed rendement voor de...

Nieuwe Evers Schoffelbemester voor zestien maisrijen

Mechanisatie

De Evers Schoffelbemester voor acht en twaalf maisrijen is nu verder uitgebreid met een bemester voor zestien maisrijen. De grotere werkbreedte verhoogt de capaciteit en vermindert het aantal rijsporen.

Joskin verbetert getrokken balenwagen

Mechanisatie

Het Belgische bedrijf Joskin heeft bij de getrokken Wago TR-balenwagens de laatste technische verbeteringen doorgevoerd.

Kuhn VB 700-serie perst harde ronde balen met capaciteit

Mechanisatie

Extreem harde balen persen en grote capaciteit in gewasdoorvoer. Dat zijn volgens Kuhn de belangrijkste kenmerken de nieuwe VB 7100-serie rondebalenpers.

Uiensector brengt reststromen tot waarde

Akker- & Tuinbouw

De uiensector heeft samen met kennisinstellingen een proces ontwikkeld om de grote hoeveelheid reststromen tot waarde te brengen. Het gaat daarbij om ruim 500.000 ton per jaar.

Middenaflegharken van Kuhn halfgedragen en grote breedte

Mechanisatie

De Kuhn GA 8731+- en 9531+-middenaflegharken maken het assortiment halfgedragen harken met middenafleg van deze fabrikant compleet. Ze zijn eenvoudig, robuust en comfortabel.

Gebruik duurzame energiebronnen neemt toe in alle EU-landen

Algemeen

Het gebruik van duurzame energiebronnen is de afgelopen jaren in alle 27 landen van de Europese Unie (EU) toegenomen. Zweden scoort het hoogst en Nederland zit aan de lage kant. Dat meldt het Duitse statistiekbureau Destatis.

Bouw van kassencomplex op terrein Floriade gestart

Akker- & Tuinbouw

De Bom Group in Hoek van Holland is onlangs gestart met de bouw van een kassencomplex op het terrein van de Floriade Expo 2022 in Almere. De eerste contouren zijn al zichtbaar.

Ctgb: Roundup geen risico voor bijen en hommels

Algemeen

Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) ziet Roundup niet als een risico voor bijen en hommels. Dit meldt demissionair landbouwminister Carola Schouten aan de Tweede Kamer.

Bloemkoolras Aerospace deed het goed in rassenproef Inagro

Akker- & Tuinbouw

Het bloemkoolras Aerospace van Syngenta deed het goed tijdens een rassenproef bloemkool vroege teelt 2021 op het Belgische onderzoeksinstituut Inagro. Aerospace heeft de vroegste referentie. In deze proef werden tien rassen hiermee vergeleken.

Verlagingspercentage pootgoed blijft laag in nacontrole

Akker- & Tuinbouw

Het verlagingspercentage van de nacontrole bij pootgoed ligt nu op 16,3 procent. Het afkeuringspercentage is 1,1 procent, meldt de keuringsdienst NAK.

Naïo lanceert begin volgend jaar nieuwe veldrobot

Mechanisatie

De Robot as a Service (Raas), een volledig autonoom werkende veldrobot van Naïo Technologies, komt begin volgend jaar op de markt. Het bedrijf wil deze in januari 2022 internationaal beschikbaar maken.

Hoge prijsstijging Duitse landbouwproducten vooral door graan

Akker- & Tuinbouw

De producentenprijzen van landbouwproducten in Duitsland waren in augustus 2021 ruim 13 procent hoger dan in augustus 2020. Ten opzichte van juli 2021 stegen de prijzen met 1,2 procent.

Suikersegment verhoogt winst Südzucker in eerste halfjaar

Akker- & Tuinbouw

Bij het Duitse bedrijf Südzucker steeg in de eerste helft van het boekjaar 2021/2022 de geconsolideerde omzet met circa 250 miljoen euro tot 3.596 miljoen euro. Vorig jaar ging het om 3.349 euro.

Studies VS: hennep waardevol landbouwgewas voor biodiversiteit

Akker- & Tuinbouw

Industriële hennep heeft veel potentie. De volledige plant kan worden gebruikt in uiteenlopende toepassingen. Daarnaast is hennep waardevol voor de biodiversiteit.

Cosun: volop gebruik van internetconsultatie Nitraatrichtlijn

Akker- & Tuinbouw

Veel telers hebben via Cosun al gebruikgemaakt van de mogelijkheid om hun zienswijze kenbaar te maken via de internetconsultatie over het zevende actieprogramma Nitraatrichtlijn.

Test DLG: Fliegl Skate 120 effectief bij uitrijden mest

Mechanisatie

Drijfmest uitrijden met de Fliegl Skate 120 is efficiënt en effectief. Dat blijkt uit testresultaten van de Duitse landbouwvereniging DLG.

Yanmar onthult deze week autonome wijngaardrobot

Mechanisatie

De Japanse landbouwmachinefabrikant Yanmar heeft een nieuwe, technologische doorbraak voor wijnproducenten geïntroduceerd: een wijngaardrobot. De YV01 kan hellingen tot 45 graden beklimmen en afdalen.

Akkerbouwer De Jong: 'Duurzame bouwplannen te ingrijpend voor sector'

Akker- & Tuinbouw

De Drentse akkerbouwer Jan Reinier de Jong uit Odoorn vindt de voorstellen voor duurzame bouwplannen te ingrijpend voor de sector. In een brief aan demissionair minister Carola Schouten van LNV legt hij uit wat de gevolgen zijn van het zevende...

Nieuwe dubbelmotoren voor Claas Scorpion-telescoopladers

Mechanisatie

Claas rust de telescoopladers van de lagere en middelste vermogensklassen uit met een nieuwe dubbelmotor. Deze compacte aandrijving heeft een lange levensduur, een verbeterde aandrijving en produceert minder geluid.

Nieuwe Claas-zwadharken hebben twee rotoren en middenaflegging

Mechanisatie

Met de introductie van zeven nieuwe modellen Liner-zwadharken met twee rotoren en middenaflegging heeft Claas zijn programma gemoderniseerd.

Grote zonneweide bij fabriek Cosun Beet Company in Puttershoek

Akker- & Tuinbouw

De specialiteitenfabriek van Cosun Beet Company in het Zuid-Hollandse Puttershoek produceert vanaf deze zomer zijn eigen groene stroom. De stroom komt van het nabijgelegen Cosun Solar Park, die onlangs is aangesloten.

Honingbijen eten ook voedsel van wilde bijen

Akker- & Tuinbouw

De honingbij is bijna een landbouwhuisdier en heeft in Nederland weinig last van de afnemende biodiversiteit. De kasten van de honingbijen staan vaak bij land- en tuinbouwgewassen. Als de bloei van die gewassen stopt, gaan de honingbijen bij het...

EU-project gaat cosmetica-ingrediënten uit planten halen

Akker- & Tuinbouw

Zeventien partners uit elf Europese landen werken de komende vier jaar aan wetenschappelijk gevalideerde, veilige cosmetica-ingrediënten op basis van planten.

WUR werkt aan vliegtuigbrandstof uit reststromen agro-industrie

Akker- & Tuinbouw

Wageningen University & Research WUR) heeft in samenwerking met partners een nieuw type vliegtuigbrandstof ontwikkeld op basis van biobased reststromen uit de agro-industrie.

Agritechnica: innovaties bepalend voor toekomst landbouwsector

Mechanisatie

'Groene efficiëntie - geïnspireerd door oplossingen' is het hoofdthema van Agritechnica 2022 dat van 27 februari tot 5 maart plaatsvindt in het Duitse Hannover. De beurs wil antwoord geven op belangrijke vragen over de toekomst van de landbouwsector.

Väderstad komt met nieuwe zaaimachine Spirit 600C InLine

Mechanisatie

De Zweedse machinefabrikant Väderstad voegt de nieuwe Spirit 600C InLine toe aan zijn zaaimachinesegment. De machine heeft bij zaaizaad en meststof een hoge precisie.

Ondiepe grondbewerking met Amazone C-Mix-ganzenvoetschaar

Mechanisatie

Voor de cultivatoren van de productgroepen Cenio en Cenius biedt de Duitse machinebouwer Amazone de C-Mix-ganzenvoetschaar met een breedte van 32 centimeter aan. Dit maakt een ondiepe grondbewerking goed mogelijk.

DBV: 'Ecoregelingen uit GLB voor boeren aantrekkelijk maken'

Akker- & Tuinbouw

Ecoregelingen in het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) en agrarische milieumaatregelen geven boeren veel extra kosten. Om het aantrekkelijk te maken, moet de subsidie hoger zijn, vindt de Duitse boerenvereniging DBV.

Deutz-Fahr voorziet 5D Keyline-serie van betere techniek

Mechanisatie

Deutz-Fahr heeft de 5D Keyline-serie verder ontwikkeld. De vier modellen met een vermogen tussen 65 en 102 pk bieden een betere technologie en uitrusting.

Verlagingspercentage nacontrole pootgoed laag door virusdruk

Akker- & Tuinbouw

Het verlagingspercentage van pootgoed in de nacontrole bedraagt op dit moment 16,6 procent. De lage virusdruk tijdens het groeiseizoen zorgt voor dit lage percentage.

RDW: zelfs in de berm is trekkerkenteken verplicht

Mechanisatie

Eigenaren van (land)bouwvoertuigen moeten deze zo snel mogelijk registreren als ze daarmee op de openbare weg komen, benadrukt RDW. Zelfs als ze er alleen mee door de berm rijden.

Vlaamse boeren krijgen subsidies voor precisietechnieken

Akker- & Tuinbouw

Vlaamse landbouwers kunnen een pre-ecoregeling afsluiten voor precisielandbouw. Boeren die gps-gestuurd meststoffen of gewasbeschermingsmiddelen gaan toedienen of die plaatsspecifiek bekalken, kunnen een subsidie per hectare ontvangen.

Alle Krone Big X-modellen met 3 meter transportbreedte

Mechanisatie

Alle huidige Krone Big X-modellen veldhakselaars kunnen vanaf nu worden voorzien van een transportbreedte van 3 meter. De machines krijgen daarvoor andere banden.

Gewasbeschermingsmiddelen laten residuen achter op bloembollen

Akker- & Tuinbouw

Bloembollen bevatten veel residuen van gewasbeschermingsmiddelen. Dat blijkt uit onderzoek van monsters in opdracht van PAN Nederland.

Claas maakt gebruik van taakkaart.nl eenvoudiger

Mechanisatie

Claas, Kamps de Wild en Vantage-Agrometius kondigen de implementatie aan van een API-verbinding tussen Claas Telematics en taakkaart.nl. Zo wordt het werken met taakkaarten een stuk makkelijker.

Bodembacteriën helpen planten bij droogtestress

Akker- & Tuinbouw

Wetenschappers zijn op zoek naar oplossingen om planten te beschermen tegen droogtestress. Weefsel van specifieke bodembacteriën zou planten klimaatrobuuster kunnen maken.

Cema: Europese vraag naar trekkers blijft redelijk stabiel

Mechanisatie

In heel Europa zijn vorig jaar 189.242 'trekkers' geregistreerd. Uit cijfers van de nationale autoriteiten blijkt dat de vraag naar trekkers over het algemeen stabiel blijft, meldt de Europese branchevereniging Cema.

Barrières bij CO2-toedeling in levering aan glastuinbouw

Akker- & Tuinbouw

CO2-toedeling kan bijdragen aan het mogelijk maken van zowel opslag van CO2 als de CO2-levering aan de glastuinbouw, blijkt uit onderzoek. Maar er zijn barrières. Of die zijn op te lossen, is onzeker. Dat schrijven staatssecretaris Dilan...

Klei toevoegen aan droog akkerland lijkt effect te hebben

Akker- & Tuinbouw

Klei toevoegen aan zand is een maatregel die past binnen een circulaire economie waarbij vruchtbare (bagger)grond uit de keten wordt hergebruikt. Kleigrond/bagger wordt daarmee een waardevolle en bruikbare grondstof.

British Sugar mag onderzoek doen naar genbewerking bij bieten

Akker- & Tuinbouw

De Britse suikerfabriek British Sugar mag bij suikerbieten onderzoek doen naar genbewerking om het gewas beter te beschermen tegen ziekten. Dat heeft de Britse minister George Eustice van Milieu, Voedsel en Plattelandszaken vandaag aangekondigd.

VTA: aardappelopbrengst beduidend lager dan vorig jaar

Akker- & Tuinbouw

De Verenigde Telers Akkerbouw (VTA) hebben bij consumptieaardappelen een gemiddelde opbrengst vastgesteld van 49,7 ton per hectare. In 2020 ging het om 54,9 ton. Dit blijkt uit monsters van VTA-leden die medio september een tweede proefrooiing voor...

Ctgb laat vier nieuwe gewasbeschermingsmiddelen toe

Akker- & Tuinbouw

Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) heeft vorige week vier nieuwe middelen toegelaten.

Goed cichoreiras Maestoso krijgt concurrentie

Akker- & Tuinbouw

Het cichoreiras Maestoso geeft de hoogste financiële opbrengst. Volgens de meest recente rassenlijst is de financiële opbrengst 102. Ook het ras Larigot heeft een hoge opbrengstpotentie (100). Maar deze cichoreirassen krijgen concurrentie, verwacht...

Duitse fruittelers plukken bijna kwart minder kersen

Akker- & Tuinbouw

Ongunstig weer heeft in Duitsland geleid tot bijna een kwart minder kersen dan vorig jaar. Bij de oogst van peren is sprake van een lichte daling, meldt het Duitse statistiekbureau Destatis.

Syngenta demonstreert insectenscanner op groentenplatform

Akker- & Tuinbouw

Syngenta onderzoekt de toepassing van de Diopsis-insectenscanner in de landbouw om de biodiversiteit te verbeteren. Binnenkort is er een demonstratie op het groentenplatform in Ossendrecht.

Sensus wil groei realiseren met contracten cichorei 2022

Akker- & Tuinbouw

Sensus is deze week gestart met de contractering van cichorei voor volgend jaar. De cichoreiverwerker verwacht verdere groei van de afzet waarvoor in 2022 meer cichorei nodig is.

Aanzienlijk lagere wijnoogsten in Italië, Frankrijk en Spanje

Akker- & Tuinbouw

De grootste landbouwkoepelorganisatie Copa-Cogeca voorspelt een historisch lage Europese wijnoogst voor 2021/2022. Er zal vooral minder wijn uit Italië, Frankrijk en Spanje komen.

Opnieuw noodaanvraag voor zaaizaad Britse suikerbieten

Akker- & Tuinbouw

De Britse bietsuikerindustrie heeft opnieuw een noodtoepassing ingediend voor de neonicotinoïdenzaadbehandeling Cruiser SB die in 2022 op suikerbietenzaad is te gebruiken, als de weersomstandigheden dit vereisen.

Verdienmodel voor humane consumptie is bij eiwit een uitdaging

Akker- & Tuinbouw

Luzerne, veldboon, koolzaad, suikerbiet, aardappel, vezelhennep, grasklaver, bladrammenas en nog meer. Totaal verschillende gewassen met maar één doel: eiwit voor humane consumptie. De teelt vindt plaats binnen het programma ‘Fascinating’ met als...

Helft Duitse boeren heeft nevenactiviteiten voor extra inkomen

Algemeen

De helft van alle landbouwbedrijven in Duitsland heeft naast de primaire landbouwproductie aanvullende sectorgerelateerde activiteiten voor extra inkomsten. Het gaat vooral om de inzet van zonnepanelen.

Nederlands graan voor zo'n 90 procent geoogst

Akker- & Tuinbouw

Zo'n 90 procent van het graan in Nederland is geoogst. Als het weer wisselvallig blijft, zal de overige 10 procent mondjesmaat kunnen worden geoogst en zal de kwaliteit achteruitgaan.

CZAV verhoogt voorschot maaltarwe naar 172 euro per ton

Akker- & Tuinbouw

De voorschotprijzen voor de oogst van bak-, maal- en zomertarwe zijn door CZAV vastgesteld op 172 euro per ton. Dit betreft ruim 90 procent van de innames. Voor voertarwe is er een voorschot van 165 euro en voor gerst 160 euro.

Duitse fruittelers plukken minder appels en pruimen

Akker- & Tuinbouw

De Duitse appel- en pruimenoogst zal dit jaar naar verwachting onder het niveau van vorig jaar uitkomen en ook onder het tienjarig gemiddelde. Dit is onder meer te wijten aan de ongunstige weersomstandigheden.

Akkerbouwer Havenga de Poel: 'Stresstest bij zomertarwe is ook goed'

Biologische landbouw

Akkerbouwer Hero Havenga de Poel uit Kloosterburen beaamt dat de omstandigheden voor zomertarwe niet ideaal zijn. 'Maar het is nuttig om een stresstest uit te voeren. Welke rassen scoren in dit soort jaren goed en welke in droge jaren?'

British Sugar vraagt om grote flexibiliteit bij start bietencampagne

Akker- & Tuinbouw

British Sugar in Groot-Brittannië heeft de startdata van de vier fabrieken voor de campagne 2021/2022 bekendgemaakt. De suikerproducent heeft gevraagd om een grote campagneflexibiliteit.

Ruim 5 miljoen euro noodhulp voor Duitse boeren

Algemeen

Na de watersnoodramp in juli, die ook boeren in West-Duitsland hard heeft getroffen, deed onder andere de Duitse Boerenbond een oproep tot donaties. Ruim 5 miljoen euro is beschikbaar voor noodhulp.

Planten gebruiken hormonen in strijd tegen hitte

Akker- & Tuinbouw

Om met hitte om te gaan, worden planten groter. Dit geeft ze meer oppervlakte die ze kunnen gebruiken om af te koelen. Belgische onderzoekers onderzochten hoe dit mechanisme precies in zijn werk gaat.

Vroegbestelling suikerbietenzaad start vandaag

Akker- & Tuinbouw

Bietenverwerker Cosun Beet Company opent vandaag (woensdag) de jaarlijkse vroegbestelling van suikerbietenzaad. Deze mogelijkheid duurt tot en met 3 september.

Franse boeren moeten 'foute' bietenpercelen vernietigen

Akker- & Tuinbouw

Franse suikerbietentelers moeten zo'n 500.000 ton bieten vernietigen omdat er bestrijdingsmiddelen zijn ingezet met stoffen die niet zijn toegelaten in de Europese Unie.

Opbrengsten winterkoolzaadrassen Ebelsheerd liggen erg laag

Akker- & Tuinbouw

De opbrengsten van de winterkoolzaadrassen op proefboerderij Ebelsheerd liggen dit jaar met gemiddeld 3,2 ton per hectare erg laag. Vorig jaar was het 4,6 ton per hectare.

Zuidelijke akkerbouwers hebben ruim 80 procent graan geoogst

Akker- & Tuinbouw

De graanoogst is vanaf woensdag goed op gang gekomen. Bij CZAV is sprake van een gestage aanvoer van ruim 125.000 ton tarwe. In totaal is 80 à 85 procent geoogst. Per regio zijn er verschillen.

Computermodel van wortelgroei kan leiden tot duurzamere teelt

Akker- & Tuinbouw

De groei van plantenwortels blijkt verrassend goed te verklaren met een nieuw computermodel dat een completer en realistischer beeld geeft dan eerdere modellen.

Inagro: goede gps-ontvangst essentieel bij autonome veldrobot

Akker- & Tuinbouw

Om korte stilstanden van een autonome veldrobot te vermijden, is een goede gps-ontvangst essentieel. Zodra het signaal even wegvalt, stopt de robot.

Lagere wereldproductie aan tarwe laat noteringen stijgen

Akker- & Tuinbouw

Het Amerikaanse landbouwministerie USDA heeft de wereldtarweproductie fors verlaagd. Dit blijkt het uit de publicatie van het Wasde-rapport van augustus. Het gevolg is dat de prijzen stijgen.

Dit jaar meer en al vroeg schieters in cichorei

Akker- & Tuinbouw

Schieters op percelen cichorei komen sinds een aantal weken vooral voor bij rassen met een lagere schietertolerantie op vroeg gezaaide percelen. Kennis- en onderzoekscentrum IRS adviseert telers de schieters te verwijderen.

Perspectief voor matricaria op drijvend teeltsysteem

Akker- & Tuinbouw

Verschillende snijbloemen blijken bij een eerste screening geschikt voor de teelt op een drijvend systeem. Bijvoorbeeld matricaria (Echte kamille) en chrysant. Het hangt van de interesse van de telers af of er wordt toegewerkt naar een...

Rassen wintertarwe op Ebelsheerd scoren goed

Akker- & Tuinbouw

De opbrengst in de rassenproef wintertarwe op Ebelsheerd lag op een goed niveau. De gemiddelde opbrengst was ruim 10 ton per hectare zonder ziektebestrijding en ruim 12 ton per hectare met ziektebestrijding.

NPPL: wildgroei software remt voortgang precisielandbouw

Akker- & Tuinbouw

Bij precisielandbouw lijkt er een wildgroei aan systemen te ontstaan. Verschillende softwareprogramma's kunnen al jarenlang niet met elkaar 'praten'. Het zet een rem op de vorderingen, waarschuwen akkerbouwers Jacob van de Borne en Daniël...

Regen veroorzaakt groeischeuren en holheid bij aardappelen

Akker- & Tuinbouw

De intense regenbuien hebben al heel wat schade teweeggebracht. Naast het risico op knolphytopthora is er bij aardappelen kans op groene knollen (afgeregende ruggen), groeischeuren en holheid.

Graanoogst 2021 stagneert door regenbuien

Akker- & Tuinbouw

Door de regenbuien is er de laatste dagen nauwelijks graan geoogst. Landelijk gezien is er voor akkerbouwers nog veel werk aan de winkel.

Notering fritesgeschikte aardappelen voor 2021 aangepast

Akker- & Tuinbouw

DCA-Markets heeft de PAT-index voor fritesaardappelen voor het nieuwe oogstseizoen 2021 aangepast. Het heeft vooral betrekking op de rassenselectie en de weging van deze rassen.

Graanteelt in België daalt in 2020 met bijna 3 procent

Akker- & Tuinbouw

De graanteelt in België is vorig jaar met 2,8 procent gedaald, wat neerkomt op 8.769 hectare. Dit blijkt uit de definitieve resultaten van het Belgische statistiekbureau Statbel.

Slimme bigbag HZPC maakt kans op innovatieprijs

Akker- & Tuinbouw

Het project 'Smart bigbags' van HZPC is genomineerd voor de PotatoEurope Innovation Award 2021.

Meerdere oorzaken zorgen voor geelkleuring in suikerbieten

Akker- & Tuinbouw

Veel verschillende kleuren geel in suikerbieten komen op dit moment voor in suikerbieten. De oorzaak is niet alleen vergelingsziekte wat op diverse percelen is te zien.

Tarwenoteringen stijgen door zorgen over opbrengt en kwaliteit

Akker- & Tuinbouw

De zorgen over het productiepotentieel en de kwaliteit van tarwe in verschillende landen nemen toe. Daardoor stijgen de tarwenoteringen op de wereldmarkt.

Zonnepanelen maken akkerranden rendabel

Akker- & Tuinbouw

Akkerranden zijn goed voor de biodiversiteit en insecten, waaronder natuurlijke vijanden. Maar een akkerrand is niet rendabel. Verplaatsbare zonnepanelen kunnen van de akkerrand een verdienmodel maken. Akkerbouwer Leks Bolderdijk kijkt samen met het...

Nederlandse teler ontvangt hoogste bietenprijs in EU

Akker- & Tuinbouw

Met een gemiddelde prijs van 43,02 euro per ton suikerbieten ontvingen de Nederlandse telers vorig jaar de hoogste prijs in de Europese Unie. Dit blijkt uit cijfers van Eurostat.

WUR onderzoekt strategie voor beheersen van meeldauw in aardbei

Akker- & Tuinbouw

De Business Unit Glastuinbouw van Wageningen University & Research (WUR) onderzoekt de beste teeltstrategie om energie te besparen en tegelijkertijd de verspreiding van meeldauw te voorkomen. Eind 2021 moet er een eerste versie van een...

Toewijzingspercentage Cosun stijgt met 3 procent

Akker- & Tuinbouw

Het toewijzingspercentage van Cosun voor de bietentelers is voor volgend jaar 105 procent. Het percentage is 3 procent hoger dan dit jaar en gelijk aan 2020.

NAK verlaagt iets minder pootgoed dan vorig jaar

Akker- & Tuinbouw

Het verlagingspercentage bij pootgoed ligt deze week met 13,7 procent net iets onder het niveau van vorig jaar (14 procent) en ruim 1 procent onder 2019 (14,8 procent).

Kleine groei omzet Bonduelle in boekjaar 2020/2021

Akker- & Tuinbouw

Bonduelle heeft het boekjaar 2020/2021 op 30 juni afgesloten met een omzet van bijna 2,78 miljard euro. Dat is 2,7 procent minder dan een jaar eerder (2,85 miljard euro). Op vergelijkbare basis nam de omzet met 1,6 procent toe.

Kunstmestprijzen stabiliseren in zomer op recordhoogte

Algemeen

De internationale kunstmestprijzen blijven zelfs tijdens traditioneel rustige zomermaanden op recordhoogte. De geplande toename van de productiecapaciteit is naar verwachting pas in 2022 van invloed op de markten.

ULO-bewaring is nog niet hét alternatief voor MH

Akker- & Tuinbouw

De Ultra Low Oxygen-bewaring (ULO-bewaring) van uien biedt goede vooruitzichten, maar is kostbaar in de praktijk. Het biedt daardoor nog geen alternatief voor het middel maleïne hydrazide (MH). Dit meldt Uireka in haar nieuwsbrief.

Geneninformatie helpt bij verdere fusariumtoetsen in uien

Akker- & Tuinbouw

Fusarium oxysporum f.sp. cepae is in Nederland de meest gevonden fusarium die ook nog eens ziekteverwekkend is in uien. Dat blijkt een analyse van de Uireka-onderzoeksgroep Fusarium.

Estavana Polman doopt nieuw aardbeienras in Andijk

Akker- & Tuinbouw

Veredelingsbedrijf ABZ Seeds in het Noord-Hollandse Andijk brengt het nieuwe aardbeienras Estavana op de markt. De Nederlands profhandbalster Estavana Polman heeft het ras zaterdag gedoopt.

Vakbeurs GrootGroenPlus 2021 is geheel volgeboekt

Akker- & Tuinbouw

De internationale boomkwekerijvakbeurs GrootGroenPlus 2021 in het Brabantse Zundert is volledig volgeboekt. Met meer dan tweehonderd deelnemers is er een goedgevulde beursvloer met een breed sortiment.

Bayer zet 4,5 miljard dollar extra opzij voor glyfosaatgeschil

Algemeen

Bayer zet 4,5 miljard dollar, zo'n 3,8 miljard euro, extra opzij voor het meningsverschil over glyfosaat in de Verenigde Staten.

Ctgb laat twee nieuwe gewasbeschermingsmiddelen toe

Akker- & Tuinbouw

Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) heeft vorige week twee gewasbeschermingsmiddelen toegelaten die van belang zijn voor de land- en tuinbouw.

Van Gilse kilopak kristalsuiker van papier met bietenpulp

Akker- & Tuinbouw

De Van Gilse kilopakken kristalsuiker zijn vanaf deze zomer verpakt in papier dat is gemaakt met suikerbietenpulp. Deze kilopakken zijn te koop in de supermarkt.

SPNA oogst 9,8 ton wintergerst per hectare in rassenproef

Akker- & Tuinbouw

De rassenproef wintergerst op proefboerderij Ebelsheerd van Stichting Proefboerderijen Noordelijke Akkerbouw (SPNA) is gemiddeld 9,8 ton per hectare geoogst.

NPPL: Veriscan MSP3 meest nauwkeurig op zand- en dalgrond

Akker- & Tuinbouw

Wat betreft nauwkeurigheid van bodemgegevens scoort de Veriscan MSP3 vaak als beste. Dit blijkt uit een vergelijking van zes bodemscansystemen binnen de Nationale Proeftuin Precisielandbouw (NPPL).

5 vragen over gewasbescherming en knaagdierbestrijding

Akker- & Tuinbouw

De licenties gewasbescherming (BG/UG) en knaagdierbeheersing (KBA) worden op 31 juli ontkoppeld. Nu nog heeft een ondernemer vaak één pasje waarop beide licenties staan, onder één licentienummer.

Goede voedingsoplossingen beperken zuurstofverbruik wortels

Akker- & Tuinbouw

Bij de opname van voeding verbruikt de plant energie. Als de voedingsoplossing niet optimaal is, kan het energieverbruik nog oplopen. Dat kan dus productie kosten. Binnen het project 'Ionspecifiek telen' brengen onderzoekers in beeld wat bemesting...

Duitsers verminderen emissie bij uitrijden drijfmest

Algemeen

Twee derde van de drijfmest in de Duitse landbouw werd in 2020 gebruikt om de uitstoot te verminderen. Emissiereducerende toepassingstechnieken worden steeds wijdverbreider.

Vier nieuwe groenbemesters van Limagrain

Akker- & Tuinbouw

Zaaizaadbedrijf Limagrain (LG) komt met vier nieuwe enkelvoudige en gemengde groenbemesters voor aaltjesbestrijding, organische stofaanvoer, nutriëntenvastlegging en biodiversiteitsverbetering.

Lamb Weston/Meijer breidt fritesproductie uit in Kruiningen

Akker- & Tuinbouw

Met de bouw van een nieuwe fritesfabriek breidt aardappelverwerker Lamb Weston/Meijer de bestaande productiefaciliteit in het Zeeuwse Kruiningen uit. Naar verwachting is de fabriek in het eerste kwartaal van 2023 operationeel.

Uitzonderlijke regenval kan opbrengstprognose in EU wijzigen

Akker- & Tuinbouw

De veranderingen in de opbrengstprognoses in de Europese Unie (EU) in de afgelopen maand waren voor de meeste gewassen beperkt. Het weer kan daar nog wel invloed op hebben.

Meer appels en minder peren verwacht dan vorig jaar

Akker- & Tuinbouw

Naar verwachting plukken fruittelers in Nederland dit jaar meer appels dan vorig jaar, terwijl de totale perenoogst lager wordt geraamd. De Nederlandse oogstraming komt uit op 250 miljoen kilo appels en 325 miljoen kilo peren.

Bijenvolk positief getest op ziekte Amerikaans vuilbroed

Algemeen

Het Nationaal Referentie Laboratorium voor bijenziekten heeft zaterdag bij bijenvolken van een imker uit Noord-Brabant de besmettelijke bijenziekte Amerikaans vuilbroed vastgesteld.

Graanoogst ruim week later door wisselvallige weer

Akker- & Tuinbouw

De graanoogst is begonnen, maar het is geen vroege oogst. Gemiddeld landelijk zeven tot tien dagen later dan vorig jaar.

Verlaging pootgoed is met 12,3 procent relatief gunstig

Akker- & Tuinbouw

De keuringsdienst NAK heeft tot nu toe 12,3 procent van het pootgoed verlaagd en 1,5 procent afgekeurd.

Komkommers bij Albert Heijn komen jaarrond uit Nederland

Akker- & Tuinbouw

Bij Albert Heijn zijn sinds kort het hele jaar door komkommers verkrijgbaar die in Nederland zijn geteeld. Jaarlijks verkoopt de supermarktketen zo'n 50 miljoen komkommers.

Bodemadvieskalender helpt akkerbouwers bij beter bodembeheer

Akker- & Tuinbouw

Met de Bodemadvieskalender willen BO Akkerbouw, haar twaalf leden en Wageningen University & Research alle akkerbouwers ondersteunen om meer maatregelen te nemen voor een beter bodembeheer.

Telers moeten cichoreiloof zo lang mogelijk gezond houden

Akker- & Tuinbouw

Door de vele neerslag heeft het cichoreiloof afgelopen weken een groeispurt gemaakt. Voor telers is het belangrijk om het loof gezond te houden. Meeldauw veroorzaakt de meeste schade.

Regen vertraagt in Duitsland oogst wintergerst

Akker- & Tuinbouw

Het wisselvallige weer zorgt er in Duitsland voor dat de oogst van wintergerst op veel plaatsten steeds weer moet worden onderbroken.

870 hectare suikerbieten bij rivieren onder water

Akker- & Tuinbouw

Ongeveer 870 hectare suikerbieten is langs de overstroomde rivieren geheel of gedeeltelijk onder water komen te staan. Dit blijkt uit een inventarisatie van Cosun Beet Company.

Solynta haalt veel geld op voor sneller kweken hybride aardappel

Akker- & Tuinbouw

Het Wageningse bedrijf Solynta heeft bij een consortium van investeerders 21 miljoen euro opgehaald. Met dat geld kan via innovatie de ontwikkeling van hybride aardappelen worden versneld. Op die manier zijn nieuwe, kwalitatief goede rassen te...

Warmtevraag maakt fossielvrije teelt potanthurium uitdaging

Akker- & Tuinbouw

Fossielvrije teelt van potanthurium is een behoorlijke uitdaging door de grote warmtevraag. Dit blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Research in Bleiswijk.

Duitse Ackerbarometer geeft inzicht in gewasbescherming

Akker- & Tuinbouw

Hoe zagen in Duitsland de gewasbeschermingsmaatregelen eruit in het voorjaar en begin zomer? Op de Ackerbarometer is te zien waar welke middelen zijn toegepast, wanneer en in welke hoeveelheden.

Britse suikerfabriek verontrust over belasting op suiker

Akker- & Tuinbouw

British Sugar is verrast en zeer verontrust over het buitengewone belastingniveau dat wordt voorgesteld op de verkoop van suiker. De Britse verwerker van suikerbieten vindt dat voedsel voor iedereen betaalbaar moet zijn.

Flora Futura onderzoekt alternatief platform FloraHolland

Akker- & Tuinbouw

Vakvereniging Flora Futura onderzoekt een alternatief platform voor Royal FloraHolland. Het is een reactie op recente ontwikkelingen rond het (landelijk) veilen. Flora Futura mist de win-winsituatie.

Binnen Duitsland grote verschillen in eigendom landbouwgrond

Algemeen

Bedrijfsgroepen beheersen 11 procent van het landbouwareaal in Duitsland. In Oost-Duitsland gaat het om meer gebieden en bedrijven dan in West-Duitsland.

Zeeland koploper in circulaire veldbonenketen

Akker- & Tuinbouw

In Zeeland vindt op donderdag 22 juli een besloten bijeenkomst plaats om de resultaten te bekijken van de eerste gesloten Nederlandse eiwitketen van veldbonen. Ketenpartners en gedeputeerde Jo-Annes de Bat (CDA) van de provincie Zeeland gaan de...

Vele neerslag zorgt voor zuurstofgebrek in suikerbieten

Akker- & Tuinbouw

Door de lokaal flinke hoeveelheden regen, stagneert de groei op sommige bietenpercelen. Dit gaat gepaard met een bleekgroene tot gele verkleuring van het gewas. Veelal komt dit door een zuurstofgebrek, meldt het IRS, het onderzoeks- en kenniscentrum...

Milieuorganisatie vindt residuen in bakjes aardbeien

Akker- & Tuinbouw

Milieuorganisatie PAN Nederland heeft in juni residuen van gewasbeschermingsmiddelen in Nederlandse aardbeien gevonden. Uit de cijfers blijkt wel dat de maximale residu limiet (MRL) niet is overschreden.

Plant Lighting onderzoekt effect ledverlichting op lisianthus

Akker- & Tuinbouw

Onderzoeksinstituut Plant Lighting uit Bunnik doet in het programma Kas als Energiebron onderzoek naar ledverlichting bij lisianthus. In het najaar van 2021 gaan de kasproeven van start.

WER: prognoses CO2-emissie glastuinbouw moeten worden bijgesteld

Akker- & Tuinbouw

De in 2017 gemaakte prognoses voor de CO2-emissie van de glastuinbouw in 2030 door Wageningen Economic Research (WER) moeten omhoog worden bijgesteld. Dit blijkt uit recent onderzoek dat WER in opdracht van LNV heeft uitgevoerd.

Verlagingspercentage pootgoed iets onder niveau 2020

Akker- & Tuinbouw

Bij pootgoed ligt het verlagingspercentage met 6,3 procent iets onder het niveau van 2020. Dat was toen 6,9 procent. Bijna de helft van de verlagingen heeft bacterieziek als oorzaak.

Ctgb introduceert Drift Calculator bij toelating middelen

Akker- & Tuinbouw

Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) gaat de Wageningen Drift Calculator gebruiken.

Bietentelers moeten boven op infectiedruk bladschimmels zitten

Akker- & Tuinbouw

Op een groot aantal bietenpercelen is al een eerste bladschimmelbestrijding uitgevoerd. Zeker in risicogebieden en percelen met hoge infectiedruk moeten telers erbovenop zitten.

USDA voorspelt 5 miljoen ton lagere eindvoorraad tarwe

Akker- & Tuinbouw

Door een verminderd aanbod en een fractioneel lager gebruik zal de eindvoorraad aan tarwe in de wereld voor 2021/2022 dalen met 5,1 miljoen ton.

Bionext: natte zomer raakt oogst biologische aardappelen

Akker- & Tuinbouw

Nu telers de eerste Hollandse aardappelen rooien, blijkt dat door de warme natte zomer de aardappelziekte phytophthora de biologische aardappelplanten heeft aangetast.

Inagro: phytophthoraresistent aardappelras houdt langer stand

Biologische landbouw

Na drie droge jaren met weinig phytophthora krijgt de schimmel nu gunstige omstandigheden voor ontwikkeling. Biologische percelen met gevoelige aardappelrassen krijgen het moeilijk. Resistente rassen komen volledig tot hun recht, meldt het Belgische...

Regionale verschillen in opbrengst bij Duitse graanoogst

Akker- & Tuinbouw

Bij de graanoogst in Duitsland worden dit jaar regionale verschillen in opbrengst verwacht. De gemiddelde opbrengst ligt op een redelijk gemiddeld niveau.

Biostimulanten gebruiken in plaats van chemie

Akker- & Tuinbouw

De Green Deal zet in op een nieuw en beter evenwicht tussen natuur, voedselsystemen en biodiversiteit. De Europese Commissie wil daarom minder inzet van gewasbeschermingsmiddelen en kunstmest. Biostimulanten worden dan belangrijk.

Rooien tulpen door koude voorjaar gemiddeld negen dagen later

Akker- & Tuinbouw

Het gemiddelde stadium G bij tulpen is dit jaar laat, constateert Delphy op basis van stadiumonderzoek. Door het koude voorjaar is het rooitijdstip gemiddeld negen dagen later.

Vakblad Boom in Business helpt jonge kwekers naar hoger niveau

Akker- & Tuinbouw

Vakblad Boom in Business lanceert het ondernemers- en netwerkprogramma 'Groenversneller - Young Growers' voor jonge kwekers die hun onderneming naar een hoger niveau willen tillen.

Fruitveiling Zuid-Limburg en Fruitmasters bundelen krachten

Akker- & Tuinbouw

De Coöperatieve Fruitveiling Zuid-Limburg in Margraten en Koninklijke Fruitmasters in Geldermalsen zullen verregaand samenwerken. Hiermee versterken beide coöperaties hun positie als grootste fruitcoöperatie van Nederland.

Drie internationale beurzen voor aardappelproductie

Akker- & Tuinbouw

De Deutsche Landwirtschafts-Gesellschaft (DLG) lanceert na de coronagerelateerde pauze drie internationale beurzen voor aardappelproductie en -verwerking: in Turkije, Oekraïne en Nederland.

Vlaamse regering erkent droogte in 2020 als ramp

Akker- & Tuinbouw

De Vlaamse regering heeft de ernstige droogte tussen 15 maart en 15 september 2020 als ramp erkend. Dit betekent dat er een tegemoetkoming mogelijk is voor wie schade heeft geleden.

Goedkeuring vier projecten plantgezondheid in glastuinbouw

Akker- & Tuinbouw

De programmaraad van Kennis in je Kas heeft vier projecten goedgekeurd. Het gaat onder andere om het Masterplan Fusarium 2.0 en om een project gericht op toepassing van precisiegewasbescherming in de glastuinbouw.

LTO ziet geen heil in onzeker infiltratieverbod pootgoed

Akker- & Tuinbouw

Een infiltratieverbod van oppervlaktewater via drainagebuizen bij pootgoed kan volgens de NVWA het risico op bruinrot terugdringen. LTO-werkgroep Pootaardappelen ziet er geen heil in, omdat er er een aantal onzekerheden aan ten grondslag liggen.

ATH en GroenTechniek Holland tegelijkertijd in Biddinghuizen

Mechanisatie

Fedecom houdt AgroTechniek Holland (ATH) en GroenTechniek Holland (GTH) in 2022 op hetzelfde moment in het Flevolandse Biddinghuizen. De coronaperiode is door de branche benut om een beursstrategie voor de toekomst uit te zetten.

NAK: verlaging pootgoed ligt op 2,48 procent

Akker- & Tuinbouw

Twee derde van de pootgoed percelen heeft een keuring gehad. Het landelijke verlagingspercentage ligt op 2,48 procent, meldt keuringsdienst NAK.

Eerste prognose suikeropbrengst: 13,6 ton per hectare

Akker- & Tuinbouw

De eerste prognose van de suikeropbrengst deze campagne komt op 13,6 ton suiker per hectare. Dat heeft suikerproducent Cosun bekendgemaakt. De coöperatie concludeert dat op basis van het bereiken van het groeipunt voor suikerbieten op 24 juni.

Keuze groenbemester vaak lastiger dan gewas

Akker- & Tuinbouw

Een groenbemester levert geen product op dat te verkopen is. Alles is gericht op verbeteren of in conditie houden van de bodem. En elke groenbemester heeft wel voor- en nadelen. Dat maakt de keuze voor wat je moet telen vaak lastiger dan bij een...

Onderzoek naar biologisch afbreekbare sensoren

Akker- & Tuinbouw

Sensoren moeten na een teeltwisseling worden verwijderd. Omdat dat redelijk arbeidsintensief is, zoekt een Europees project naar sensoren die biologisch afbreekbaar zijn.

Compostering bij afdoding fusarium effectiever dan vergisting

Akker- & Tuinbouw

'Compostering leidt tot efficiëntere afdoding van fusarium in reststromen dan vergisting.' Zo verwoordde projectleider Anne van Diepeningen van Wageningen University & Research in het Zeeuwse Colijnsplaat.

Delphy onderzoekt veenarme en veenvrije potgrond

Akker- & Tuinbouw

Delphy is nieuw onderzoek gestart op de Onderzoekskwekerij Boomteelt en Vasteplantenteelt in het Zuid-Hollandse Hazerswoude-Dorp om kwekers meer inzicht te geven in de toepassingsmogelijkheden van veenarme en veenvrije potgrond.

NAK start controle phytophthora-haarden en aardappelopslag

Akker- & Tuinbouw

De NAK start vanaf 1 juli met de controle van phytophthora-haarden en aardappelopslagplanten.

Ontrafelen uiengenoom betekent sneller nieuwe rassen

Akker- & Tuinbouw

Onderzoekers van Wageningen University & Research (WUR) hebben het uiengenoom ontrafeld. Veredelaars kunnen hierdoor sneller nieuwe rassen ontwikkelen die bijvoorbeeld bestand zijn tegen droogte.

Minder chemie in suikerbieten door inzet veldrobot

Akker- & Tuinbouw

De Duitse suikerproducent Südzucker test samen met Amazone en FarmDroid een veldrobot als innovatieve oplossing voor precieze toepassing van gewasbeschermingsmiddelen in de suikerbietenteelt.

Nederlands-Duits sensorproject Spectors afgerond

Akker- & Tuinbouw

Slimme technologieën als data, sensoren en drones kunnen worden ingezet voor inspectie van natuur, landbouw, meetkunde en schadedetectie. In het project Spectors werkten twintig Nederlandse en Duitse bedrijven samen aan technologieontwikkeling op...

NAK verlaagt in eerste veldkeuring iets meer percelen

Akker- & Tuinbouw

De NAK heeft tijdens de eerste veldkeuring 1,12 procent van de pootgoedpercelen in klasse verlaagd. Het percentage is iets hoger dan vorig jaar.

Nu ook Massey Ferguson bij Mechan Dealer in Achterveld

Mechanisatie

Mechan Dealer in het Utrechtse Achterveld, onderdeel van de Mechan Dealer Groep, is vanaf heden ook officieel dealer van Massey Ferguson.

Krone: digitale functies steeds populairder bij loonwerkers

Mechanisatie

Digitale functies worden steeds vaker ingezet door loonwerkers, ook bij rondebalenpersen. Een trend die Duitse machinefabrikant Krone momenteel ziet opkomen.

WUR: patent op veredeling kan zinvol zijn voor landbouw

Akker- & Tuinbouw

Patent op basis van innovatieve plantenveredeling kan volgens Wageningen University & Research (WUR) bijdragen aan verduurzaming van de landbouw.

NAK begint met controle bestrijding wilde haver

Akker- & Tuinbouw

De maand juli komt eraan en dan is het voor telers belangrijk om wilde haver op percelen op tijd te bestrijden. De keuringsdienst NAK voert in opdracht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) controles uit op de aanwezigheid van wilde...

Brand in verwerkingsinstallatie bij Avebe in Foxhol

Akker- & Tuinbouw

In een van de drooginstallaties op de locatie van Avebe in het Groningse Foxhol is op maandagavond rond 18 uur brand ontstaan.

EU verwacht goede opbrengsten wintergewassen

Akker- & Tuinbouw

De opbrengstvooruitzichten voor wintergewassen in de Europese Unie (EU) zien er goed uit. Dat meldt het Joint Research Center (JRC) in het nieuwste Mars-rapport over de stand van de gewassen.

Ontwikkeling onkruidwiedrobot van Trabotyx krijgt boost

Mechanisatie

De Brabantse Ontwikkelings Maatschappij investeert samen met particuliere investeerders zo'n half miljoen euro in de onkruidwiedrobot van Trabotyx. De start-up gebruikt de investering voor de versnelde ontwikkeling van de autonoom rijdende robot,...

Chemie nodig bij onkruid in fijnzadig gewas

Akker- & Tuinbouw

Vooral bij fijnzadige gewassen, zoals wortelen, bieten en cichorei, is volledig mechanische onkruidbestrijding technisch nog een hele uitdaging. Zonder chemie kan de opbrengst fors minder zijn of de teelt volledig mislukken. De meerkosten uit de...

Europees besluit verlengt inzet overgangsmotoren

Algemeen

De Europese landbouwmachinesector is blij met het Europese besluit waardoor overgangsmotoren, die in 2019 zijn gebouwd, langer zijn te gebruiken.

Belgisch project plaatst vijfhonderd sensoren in aardappelvelden

Akker- & Tuinbouw

Het Belgische burgerwetenschapsproject CurieuzeNeuzen installeert vijfhonderd slimme sensoren in verschillende aardappelvelden om informatie te verzamelen over het microklimaat.

Studenten uit Friesland ontwikkelen Hydraulische Service Krik

Mechanisatie

Studenten van Friesland College hebben via een challenge een Hydraulische Service Krik ontworpen. Deze kan in het land worden ingezet waar een trekker de (banden)service nodig heeft.

Cosun Beet Company volledig eigenaar handelshuis Limako

Akker- & Tuinbouw

Cosun Beet Company is sinds mei 2021 volledig eigenaar van het internationaal handelshuis Limako.

Evers Agro vernieuwt graslandbeluchter met optionele driepunt

Mechanisatie

Evers Agro introduceert de vernieuwde Evers-graslandbeluchter. De graslandbeluchter is ontwikkeld om oppervlakkige verdichtingen en verslemping in de toplaag van de graszode op te heffen.

Akkerbouw wil bij gewasbescherming één gesloten vulsysteem

Akker- & Tuinbouw

De akkerbouw wil met één gesloten vulsysteem voor gewasbeschermingsmiddelen kunnen werken. Een situatie waarin meerdere concurrerende systemen op de markt zijn, wordt gezien als onwenselijk.

Eenvoud maakt precisielandbouw makkelijk

Akker- & Tuinbouw

Precisielandbouw is makkelijk en winstgevend. Het bespaart kosten en/of verhoogt de opbrengst. De verschillen binnen een perceel kun je kosteloos bekijken en zo is te zien dat je geld laat liggen. Met die woorden beëindigde Jan Nammen Jukema,...

Gecombineerde opgave grote uitdaging bij strokenteelt

Akker- & Tuinbouw

De Gecombineerde opgave (meitelling) is voor veel agrarisch ondernemers een hele opgave. Voor ondernemers die aan de slag gaan met strokenteelt, is de uitdaging nog groter.

IRS: grote variatie tussen percelen in aantallen bladluizen

Akker- & Tuinbouw

De verschillen in aantallen groene bladluizen tussen suikerbietenpercelen zijn ontzettend groot, in tegenstelling tot vorig jaar. Grote aantallen zijn er vooral in het zuidwesten van het land, meldt het IRS, het onderzoeks- en kenniscentrum voor de...

NAK: aangifte pootaardappelen iets lager dan in 2020

Akker- & Tuinbouw

Het areaal pootaardappelen dat is aangegeven voor de keuring ligt met 41.711 hectare iets onder het niveau van vorig jaar (min 178 hectare).

Eurofins Agro: 'Bijzonder voorjaarsweer maakt uienteelt lastiger'

Akker- & Tuinbouw

Het bijzondere voorjaarsweer kan ervoor zorgen dat meer insecten op het gewas uien afkomen, stelt Karst Brolsma van Eurofins Agro. Telers moeten alert zijn, want een nutriëntentekort maakt het gewas minder vitaal. 'Dat leidt tot een lastigere...

Econoom Jan Buurma: 'Beter middelengebruik mist verdienvermogen'

Akker- & Tuinbouw

Met de Toekomstvisie Gewasbescherming 2030 moeten boeren en tuinders gewassen op een duurzamere manier telen. Dat kan met strokenteelt, vindt Dirk van Apeldoorn van Wageningen University & Research (WUR). Landbouweconoom Jan Buurma constateert...

Delphy zet kippen in tegen verdere verspreiding taxuskevers

Akker- & Tuinbouw

Delphy heeft een kippenhok en kippenren gebouwd op de Onderzoekskwekerij Boomteelt en Vasteplantenteelt in het Zuid-Hollandse Hazerswoude-Dorp. Op de locatie wordt toelatingsonderzoek gedaan voor nieuwe middelen voor de bestrijding van taxuskevers.

Väderstad neemt werktuigfabrikant in VS over

Mechanisatie

De Zweedse werktuigfabrikant Väderstad neemt het Amerikaanse AAJV over, een werktuigfabrikant van de merken Wil-Rich, Wishek en Concord.

Lange koudeperiode vraagt alertheid op schieters in bieten

Akker- & Tuinbouw

Vooral suikerbieten die in de eerste helft van maart zijn gezaaid, hebben een lange koudeperiode achter de rug. Dat kan tot een bovengemiddelde schietervorming leiden.

BijmestMonitor brengt nutriëntenbehoefte in beeld

Akker- & Tuinbouw

Bodem- en gewasgericht onderzoek is nodig voor een optimale productie en kwaliteit. Sinds 2018 gebruikt Eurofins Agro hiervoor de BijmestMonitor. Dit jaar wordt ook de zuurgraad (pH) en het zoutgehalte meegenomen in het advies. In twee webinars...

Südzucker werkt aan verpakkingen van bioplastic

Akker- & Tuinbouw

Südzucker werkt aan nieuwe benaderingen voor voedselverpakkingen. De grote Duitse suikerproducent denkt aan biogebaseerde plastic verpakkingen.

Homburg wordt importeur van Top Cut Collect

Mechanisatie

Homburg Holland in het Friese Stiens breidt het productgamma uit. Het bedrijf laat weten dat het ook de onkruidverzamelaar Top Cut Collect van Zürn gaat importeren.

Kubota komt met rotorharken met zijafleg

Mechanisatie

De nieuwe Kubota-rotorharken RA2070 Evo en RA2070 Vario met zijafleg hebben een werkbreedte van 6,65 tot 7,85 meter.

Vogelsang krijgt nieuwe montagehal voor mestverdeeltechnieken

Mechanisatie

Vogelsang creëert extra capaciteit voor de productie van mestverdeeltechnieken op de hoofdlocatie in Essen (Oldenburg), in de Duitse deelstaat Nedersaksen. In een hal met een oppervlakte van 3.850 vierkante meter komen nieuwe montageplaatsen en...

Boeren Meten Water zoekt deelnemers in noorden

Akker- & Tuinbouw

Het initiatief Boeren Meten Water biedt ruimte aan vijftig agrarisch ondernemers uit Friesland en vijftig uit Groningen om verzilting van water in percelen te meten.

Eerste waterstoftrekker verkocht aan Stadsboerderij Almere

Mechanisatie

Stadsboerderij Almere is het eerste bedrijf in Nederland dat een elektrisch aangedreven trekker met een waterstofrange-extender heeft gekocht. De trekker is verkocht door H2Trac uit Arnhem.

Bijenvolk positief getest op ziekte Amerikaans vuilbroed

Algemeen

Een broedmonster van een imker uit de provincie Groningen is via een kweekmethode positief getest op de besmettelijke bijenziekte Amerikaans vuilbroed. Het Nationaal Referentie Laboratorium voor bijenziekten heeft de test uitgevoerd.

Wortelknobbelaaltjes in bieten en plantwegval door pythium

Akker- & Tuinbouw

Bij IRS-diagnostiek zijn meerdere monsters binnengekomen van suikerbietenplanten met knobbels op de wortels, veroorzaakt door wortelknobbelaaltjes. Plantwegval door pythium komt ook voor.

Gunstig weer voor mechanische onkruidbestrijding in cichorei

Akker- & Tuinbouw

Het warme weer zal deze week zorgen voor een groeispurt van cichorei. Op veel percelen zal het gewas ver genoeg ontwikkeld zijn om veilig mechanische onkruidbestrijding in te zetten.

Tweede Kamer wil aanpak illegale middelenhandel

Algemeen

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil een plan van aanpak tegen illegale handel in gewasbeschermingsmiddelen.

Delphy zet teeltonderzoeken peen dit jaar door

Akker- & Tuinbouw

Delphy voerde in 2020 onderzoeken uit in de teelt van peen. De nadruk lag op bemesting, onkruidbestrijding, dripirrigatie en een Zweedse methode voor de bewaring van peen. Deze onderzoeken lopen dit jaar door.

Aviko maakt goede start met fabriek in Duitse Stavenhagen

Akker- & Tuinbouw

Aviko behaalde het eerste teeltseizoen na de overname van de vlokken- en granulaatfabriek van Unilever in het Duitse Stavenhagen daar een groei van het aardappelareaal.

Duitser betaalt meer voor groente en fruit dan voor vlees en vis

Algemeen

De gezinsuitgaven aan groenten en fruit waren in 2018 in Duitsland voor het eerst hoger dan aan vlees en vis. Dit blijkt uit cijfers van het Duitse statistiekbureau Destatis.

Inagro: veldsla op hydrocultuur behaalt mooie resultaten

Akker- & Tuinbouw

Er bestaan nog geen commerciële hydrocultuursystemen voor dichtgezaaide gewassen. Het project 'Hy4Dense' wil graag de mogelijkheden ervan verkennen.

HZPC: EU-wetgeving te oud voor betere plantenveredeling

Akker- & Tuinbouw

Aardappelveredelaar HZPC vindt dat oude EU-wetgeving plaats moet maken voor nieuwe technieken voor plantenveredeling. Het aardappelhandelshuis omarmt daarom de conclusies van de studie van de Europese Commissie over nieuwe genomische technieken.

Alternatieven bij viruspreventie in uitgangsmateriaal pootgoed

Akker- & Tuinbouw

Agrifirm en HZPC slaan de handen ineen bij een demonstratieproject naar luizengaas en stro als viruspreventie in de teelt van de eerste generaties in pootgoed. Dat zijn PB1 en PB2.

Gold Award voor autonome veldrobot van Naïo Technologies

Mechanisatie

De Duitse organisatie Innovation Awards 2021 heeft landbouwrobot Oz van Naïo Technologies bekroond met een Gold Award.

Centrifugaalstrooier van Amazone krijgt bedieningscomputer

Mechanisatie

De Amazone-aanbouwstrooiers van de serie ZA-M 02 en ZA-X 03 kunnen vanaf nu met de EasySet 2-bedieningscomputer worden besteld. Dit heeft de machinefabrikant bekendgemaakt.