Han Reindsen

Han Reindsen

Han Reindsen is redacteur Akker- & Tuinbouw. Hij volgt de akkerbouw, mechanisatie. en vollegrondstuinbouw

Contact

Artikelen door Han Reindsen

NAK verlaagt iets minder pootgoed dan vorig jaar

Akker- & Tuinbouw

Het verlagingspercentage bij pootgoed ligt deze week met 13,7 procent net iets onder het niveau van vorig jaar (14 procent) en ruim 1 procent onder 2019 (14,8 procent).

Toewijzingspercentage Cosun stijgt met 3 procent

Akker- & Tuinbouw

Het toewijzingspercentage van Cosun voor de bietentelers is voor volgend jaar 105 procent. Het percentage is 3 procent hoger dan dit jaar en gelijk aan 2020.

Kleine groei omzet Bonduelle in boekjaar 2020/2021

Akker- & Tuinbouw

Bonduelle heeft het boekjaar 2020/2021 op 30 juni afgesloten met een omzet van bijna 2,78 miljard euro. Dat is 2,7 procent minder dan een jaar eerder (2,85 miljard euro). Op vergelijkbare basis nam de omzet met 1,6 procent toe.

Kunstmestprijzen stabiliseren in zomer op recordhoogte

Algemeen

De internationale kunstmestprijzen blijven zelfs tijdens traditioneel rustige zomermaanden op recordhoogte. De geplande toename van de productiecapaciteit is naar verwachting pas in 2022 van invloed op de markten.

ULO-bewaring is nog niet hét alternatief voor MH

Akker- & Tuinbouw

De Ultra Low Oxygen-bewaring (ULO-bewaring) van uien biedt goede vooruitzichten, maar is kostbaar in de praktijk. Het biedt daardoor nog geen alternatief voor het middel maleïne hydrazide (MH). Dit meldt Uireka in haar nieuwsbrief.

Geneninformatie helpt bij verdere fusariumtoetsen in uien

Akker- & Tuinbouw

Fusarium oxysporum f.sp. cepae is in Nederland de meest gevonden fusarium die ook nog eens ziekteverwekkend is in uien. Dat blijkt een analyse van de Uireka-onderzoeksgroep Fusarium.

Estavana Polman doopt nieuw aardbeienras in Andijk

Akker- & Tuinbouw

Veredelingsbedrijf ABZ Seeds in het Noord-Hollandse Andijk brengt het nieuwe aardbeienras Estavana op de markt. De Nederlands profhandbalster Estavana Polman heeft het ras zaterdag gedoopt.

Vakbeurs GrootGroenPlus 2021 is geheel volgeboekt

Akker- & Tuinbouw

De internationale boomkwekerijvakbeurs GrootGroenPlus 2021 in het Brabantse Zundert is volledig volgeboekt. Met meer dan tweehonderd deelnemers is er een goedgevulde beursvloer met een breed sortiment.

Bayer zet 4,5 miljard dollar extra opzij voor glyfosaatgeschil

Algemeen

Bayer zet 4,5 miljard dollar, zo'n 3,8 miljard euro, extra opzij voor het meningsverschil over glyfosaat in de Verenigde Staten.

Ctgb laat twee nieuwe gewasbeschermingsmiddelen toe

Akker- & Tuinbouw

Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) heeft vorige week twee gewasbeschermingsmiddelen toegelaten die van belang zijn voor de land- en tuinbouw.

Van Gilse kilopak kristalsuiker van papier met bietenpulp

Akker- & Tuinbouw

De Van Gilse kilopakken kristalsuiker zijn vanaf deze zomer verpakt in papier dat is gemaakt met suikerbietenpulp. Deze kilopakken zijn te koop in de supermarkt.

SPNA oogst 9,8 ton wintergerst per hectare in rassenproef

Akker- & Tuinbouw

De rassenproef wintergerst op proefboerderij Ebelsheerd van Stichting Proefboerderijen Noordelijke Akkerbouw (SPNA) is gemiddeld 9,8 ton per hectare geoogst.

NPPL: Veriscan MSP3 meest nauwkeurig op zand- en dalgrond

Akker- & Tuinbouw

Wat betreft nauwkeurigheid van bodemgegevens scoort de Veriscan MSP3 vaak als beste. Dit blijkt uit een vergelijking van zes bodemscansystemen binnen de Nationale Proeftuin Precisielandbouw (NPPL).

5 vragen over gewasbescherming en knaagdierbestrijding

Akker- & Tuinbouw

De licenties gewasbescherming (BG/UG) en knaagdierbeheersing (KBA) worden op 31 juli ontkoppeld. Nu nog heeft een ondernemer vaak één pasje waarop beide licenties staan, onder één licentienummer.

Goede voedingsoplossingen beperken zuurstofverbruik wortels

Akker- & Tuinbouw

Bij de opname van voeding verbruikt de plant energie. Als de voedingsoplossing niet optimaal is, kan het energieverbruik nog oplopen. Dat kan dus productie kosten. Binnen het project 'Ionspecifiek telen' brengen onderzoekers in beeld wat bemesting...

Duitsers verminderen emissie bij uitrijden drijfmest

Algemeen

Twee derde van de drijfmest in de Duitse landbouw werd in 2020 gebruikt om de uitstoot te verminderen. Emissiereducerende toepassingstechnieken worden steeds wijdverbreider.

Vier nieuwe groenbemesters van Limagrain

Akker- & Tuinbouw

Zaaizaadbedrijf Limagrain (LG) komt met vier nieuwe enkelvoudige en gemengde groenbemesters voor aaltjesbestrijding, organische stofaanvoer, nutriëntenvastlegging en biodiversiteitsverbetering.

Lamb Weston/Meijer breidt fritesproductie uit in Kruiningen

Akker- & Tuinbouw

Met de bouw van een nieuwe fritesfabriek breidt aardappelverwerker Lamb Weston/Meijer de bestaande productiefaciliteit in het Zeeuwse Kruiningen uit. Naar verwachting is de fabriek in het eerste kwartaal van 2023 operationeel.

Uitzonderlijke regenval kan opbrengstprognose in EU wijzigen

Akker- & Tuinbouw

De veranderingen in de opbrengstprognoses in de Europese Unie (EU) in de afgelopen maand waren voor de meeste gewassen beperkt. Het weer kan daar nog wel invloed op hebben.

Meer appels en minder peren verwacht dan vorig jaar

Akker- & Tuinbouw

Naar verwachting plukken fruittelers in Nederland dit jaar meer appels dan vorig jaar, terwijl de totale perenoogst lager wordt geraamd. De Nederlandse oogstraming komt uit op 250 miljoen kilo appels en 325 miljoen kilo peren.

Bijenvolk positief getest op ziekte Amerikaans vuilbroed

Algemeen

Het Nationaal Referentie Laboratorium voor bijenziekten heeft zaterdag bij bijenvolken van een imker uit Noord-Brabant de besmettelijke bijenziekte Amerikaans vuilbroed vastgesteld.

Graanoogst ruim week later door wisselvallige weer

Akker- & Tuinbouw

De graanoogst is begonnen, maar het is geen vroege oogst. Gemiddeld landelijk zeven tot tien dagen later dan vorig jaar.

Verlaging pootgoed is met 12,3 procent relatief gunstig

Akker- & Tuinbouw

De keuringsdienst NAK heeft tot nu toe 12,3 procent van het pootgoed verlaagd en 1,5 procent afgekeurd.

Komkommers bij Albert Heijn komen jaarrond uit Nederland

Akker- & Tuinbouw

Bij Albert Heijn zijn sinds kort het hele jaar door komkommers verkrijgbaar die in Nederland zijn geteeld. Jaarlijks verkoopt de supermarktketen zo'n 50 miljoen komkommers.

Bodemadvieskalender helpt akkerbouwers bij beter bodembeheer

Akker- & Tuinbouw

Met de Bodemadvieskalender willen BO Akkerbouw, haar twaalf leden en Wageningen University & Research alle akkerbouwers ondersteunen om meer maatregelen te nemen voor een beter bodembeheer.

Telers moeten cichoreiloof zo lang mogelijk gezond houden

Akker- & Tuinbouw

Door de vele neerslag heeft het cichoreiloof afgelopen weken een groeispurt gemaakt. Voor telers is het belangrijk om het loof gezond te houden. Meeldauw veroorzaakt de meeste schade.

Regen vertraagt in Duitsland oogst wintergerst

Akker- & Tuinbouw

Het wisselvallige weer zorgt er in Duitsland voor dat de oogst van wintergerst op veel plaatsten steeds weer moet worden onderbroken.

870 hectare suikerbieten bij rivieren onder water

Akker- & Tuinbouw

Ongeveer 870 hectare suikerbieten is langs de overstroomde rivieren geheel of gedeeltelijk onder water komen te staan. Dit blijkt uit een inventarisatie van Cosun Beet Company.

Solynta haalt veel geld op voor sneller kweken hybride aardappel

Akker- & Tuinbouw

Het Wageningse bedrijf Solynta heeft bij een consortium van investeerders 21 miljoen euro opgehaald. Met dat geld kan via innovatie de ontwikkeling van hybride aardappelen worden versneld. Op die manier zijn nieuwe, kwalitatief goede rassen te...

Warmtevraag maakt fossielvrije teelt potanthurium uitdaging

Akker- & Tuinbouw

Fossielvrije teelt van potanthurium is een behoorlijke uitdaging door de grote warmtevraag. Dit blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Research in Bleiswijk.

Duitse Ackerbarometer geeft inzicht in gewasbescherming

Akker- & Tuinbouw

Hoe zagen in Duitsland de gewasbeschermingsmaatregelen eruit in het voorjaar en begin zomer? Op de Ackerbarometer is te zien waar welke middelen zijn toegepast, wanneer en in welke hoeveelheden.

Britse suikerfabriek verontrust over belasting op suiker

Akker- & Tuinbouw

British Sugar is verrast en zeer verontrust over het buitengewone belastingniveau dat wordt voorgesteld op de verkoop van suiker. De Britse verwerker van suikerbieten vindt dat voedsel voor iedereen betaalbaar moet zijn.

Flora Futura onderzoekt alternatief platform FloraHolland

Akker- & Tuinbouw

Vakvereniging Flora Futura onderzoekt een alternatief platform voor Royal FloraHolland. Het is een reactie op recente ontwikkelingen rond het (landelijk) veilen. Flora Futura mist de win-winsituatie.

Binnen Duitsland grote verschillen in eigendom landbouwgrond

Algemeen

Bedrijfsgroepen beheersen 11 procent van het landbouwareaal in Duitsland. In Oost-Duitsland gaat het om meer gebieden en bedrijven dan in West-Duitsland.

Zeeland koploper in circulaire veldbonenketen

Akker- & Tuinbouw

In Zeeland vindt op donderdag 22 juli een besloten bijeenkomst plaats om de resultaten te bekijken van de eerste gesloten Nederlandse eiwitketen van veldbonen. Ketenpartners en gedeputeerde Jo-Annes de Bat (CDA) van de provincie Zeeland gaan de...

Vele neerslag zorgt voor zuurstofgebrek in suikerbieten

Akker- & Tuinbouw

Door de lokaal flinke hoeveelheden regen, stagneert de groei op sommige bietenpercelen. Dit gaat gepaard met een bleekgroene tot gele verkleuring van het gewas. Veelal komt dit door een zuurstofgebrek, meldt het IRS, het onderzoeks- en kenniscentrum...

Milieuorganisatie vindt residuen in bakjes aardbeien

Akker- & Tuinbouw

Milieuorganisatie PAN-Nederland heeft in juni residuen van gewasbeschermingsmiddelen in Nederlandse aardbeien gevonden. Uit de cijfers blijkt wel dat de maximale residu limiet (MRL) niet is overschreden.

Plant Lighting onderzoekt effect ledverlichting op lisianthus

Akker- & Tuinbouw

Onderzoeksinstituut Plant Lighting uit Bunnik doet in het programma Kas als Energiebron onderzoek naar ledverlichting bij lisianthus. In het najaar van 2021 gaan de kasproeven van start.

WER: prognoses CO2-emissie glastuinbouw moeten worden bijgesteld

Akker- & Tuinbouw

De in 2017 gemaakte prognoses voor de CO2-emissie van de glastuinbouw in 2030 door Wageningen Economic Research (WER) moeten omhoog worden bijgesteld. Dit blijkt uit recent onderzoek dat WER in opdracht van LNV heeft uitgevoerd.

Verlagingspercentage pootgoed iets onder niveau 2020

Akker- & Tuinbouw

Bij pootgoed ligt het verlagingspercentage met 6,3 procent iets onder het niveau van 2020. Dat was toen 6,9 procent. Bijna de helft van de verlagingen heeft bacterieziek als oorzaak.

Ctgb introduceert Drift Calculator bij toelating middelen

Akker- & Tuinbouw

Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) gaat de Wageningen Drift Calculator gebruiken.

Bietentelers moeten boven op infectiedruk bladschimmels zitten

Akker- & Tuinbouw

Op een groot aantal bietenpercelen is al een eerste bladschimmelbestrijding uitgevoerd. Zeker in risicogebieden en percelen met hoge infectiedruk moeten telers erbovenop zitten.

USDA voorspelt 5 miljoen ton lagere eindvoorraad tarwe

Akker- & Tuinbouw

Door een verminderd aanbod en een fractioneel lager gebruik zal de eindvoorraad aan tarwe in de wereld voor 2021/2022 dalen met 5,1 miljoen ton.

Bionext: natte zomer raakt oogst biologische aardappelen

Akker- & Tuinbouw

Nu telers de eerste Hollandse aardappelen rooien, blijkt dat door de warme natte zomer de aardappelziekte phytophthora de biologische aardappelplanten heeft aangetast.

Inagro: phytophthoraresistent aardappelras houdt langer stand

Biologische landbouw

Na drie droge jaren met weinig phytophthora krijgt de schimmel nu gunstige omstandigheden voor ontwikkeling. Biologische percelen met gevoelige aardappelrassen krijgen het moeilijk. Resistente rassen komen volledig tot hun recht, meldt het Belgische...

Regionale verschillen in opbrengst bij Duitse graanoogst

Akker- & Tuinbouw

Bij de graanoogst in Duitsland worden dit jaar regionale verschillen in opbrengst verwacht. De gemiddelde opbrengst ligt op een redelijk gemiddeld niveau.

Biostimulanten gebruiken in plaats van chemie

Akker- & Tuinbouw

De Green Deal zet in op een nieuw en beter evenwicht tussen natuur, voedselsystemen en biodiversiteit. De Europese Commissie wil daarom minder inzet van gewasbeschermingsmiddelen en kunstmest. Biostimulanten worden dan belangrijk.

Rooien tulpen door koude voorjaar gemiddeld negen dagen later

Akker- & Tuinbouw

Het gemiddelde stadium G bij tulpen is dit jaar laat, constateert Delphy op basis van stadiumonderzoek. Door het koude voorjaar is het rooitijdstip gemiddeld negen dagen later.

Vakblad Boom in Business helpt jonge kwekers naar hoger niveau

Akker- & Tuinbouw

Vakblad Boom in Business lanceert het ondernemers- en netwerkprogramma 'Groenversneller - Young Growers' voor jonge kwekers die hun onderneming naar een hoger niveau willen tillen.

Fruitveiling Zuid-Limburg en Fruitmasters bundelen krachten

Akker- & Tuinbouw

De Coöperatieve Fruitveiling Zuid-Limburg in Margraten en Koninklijke Fruitmasters in Geldermalsen zullen verregaand samenwerken. Hiermee versterken beide coöperaties hun positie als grootste fruitcoöperatie van Nederland.

Drie internationale beurzen voor aardappelproductie

Akker- & Tuinbouw

De Deutsche Landwirtschafts-Gesellschaft (DLG) lanceert na de coronagerelateerde pauze drie internationale beurzen voor aardappelproductie en -verwerking: in Turkije, Oekraïne en Nederland.

Vlaamse regering erkent droogte in 2020 als ramp

Akker- & Tuinbouw

De Vlaamse regering heeft de ernstige droogte tussen 15 maart en 15 september 2020 als ramp erkend. Dit betekent dat er een tegemoetkoming mogelijk is voor wie schade heeft geleden.

Goedkeuring vier projecten plantgezondheid in glastuinbouw

Akker- & Tuinbouw

De programmaraad van Kennis in je Kas heeft vier projecten goedgekeurd. Het gaat onder andere om het Masterplan Fusarium 2.0 en om een project gericht op toepassing van precisiegewasbescherming in de glastuinbouw.

LTO ziet geen heil in onzeker infiltratieverbod pootgoed

Akker- & Tuinbouw

Een infiltratieverbod van oppervlaktewater via drainagebuizen bij pootgoed kan volgens de NVWA het risico op bruinrot terugdringen. LTO-werkgroep Pootaardappelen ziet er geen heil in, omdat er er een aantal onzekerheden aan ten grondslag liggen.

ATH en GroenTechniek Holland tegelijkertijd in Biddinghuizen

Mechanisatie

Fedecom houdt AgroTechniek Holland (ATH) en GroenTechniek Holland (GTH) in 2022 op hetzelfde moment in het Flevolandse Biddinghuizen. De coronaperiode is door de branche benut om een beursstrategie voor de toekomst uit te zetten.

NAK: verlaging pootgoed ligt op 2,48 procent

Akker- & Tuinbouw

Twee derde van de pootgoed percelen heeft een keuring gehad. Het landelijke verlagingspercentage ligt op 2,48 procent, meldt keuringsdienst NAK.

Eerste prognose suikeropbrengst: 13,6 ton per hectare

Akker- & Tuinbouw

De eerste prognose van de suikeropbrengst deze campagne komt op 13,6 ton suiker per hectare. Dat heeft suikerproducent Cosun bekendgemaakt. De coöperatie concludeert dat op basis van het bereiken van het groeipunt voor suikerbieten op 24 juni.

Keuze groenbemester vaak lastiger dan gewas

Akker- & Tuinbouw

Een groenbemester levert geen product op dat te verkopen is. Alles is gericht op verbeteren of in conditie houden van de bodem. En elke groenbemester heeft wel voor- en nadelen. Dat maakt de keuze voor wat je moet telen vaak lastiger dan bij een...

Onderzoek naar biologisch afbreekbare sensoren

Akker- & Tuinbouw

Sensoren moeten na een teeltwisseling worden verwijderd. Omdat dat redelijk arbeidsintensief is, zoekt een Europees project naar sensoren die biologisch afbreekbaar zijn.

Compostering bij afdoding fusarium effectiever dan vergisting

Akker- & Tuinbouw

'Compostering leidt tot efficiëntere afdoding van fusarium in reststromen dan vergisting.' Zo verwoordde projectleider Anne van Diepeningen van Wageningen University & Research in het Zeeuwse Colijnsplaat.

Delphy onderzoekt veenarme en veenvrije potgrond

Akker- & Tuinbouw

Delphy is nieuw onderzoek gestart op de Onderzoekskwekerij Boomteelt en Vasteplantenteelt in het Zuid-Hollandse Hazerswoude-Dorp om kwekers meer inzicht te geven in de toepassingsmogelijkheden van veenarme en veenvrije potgrond.

NAK start controle phytophthora-haarden en aardappelopslag

Akker- & Tuinbouw

De NAK start vanaf 1 juli met de controle van phytophthora-haarden en aardappelopslagplanten.

Ontrafelen uiengenoom betekent sneller nieuwe rassen

Akker- & Tuinbouw

Onderzoekers van Wageningen University & Research (WUR) hebben het uiengenoom ontrafeld. Veredelaars kunnen hierdoor sneller nieuwe rassen ontwikkelen die bijvoorbeeld bestand zijn tegen droogte.

Minder chemie in suikerbieten door inzet veldrobot

Akker- & Tuinbouw

De Duitse suikerproducent Südzucker test samen met Amazone en FarmDroid een veldrobot als innovatieve oplossing voor precieze toepassing van gewasbeschermingsmiddelen in de suikerbietenteelt.

Nederlands-Duits sensorproject Spectors afgerond

Akker- & Tuinbouw

Slimme technologieën als data, sensoren en drones kunnen worden ingezet voor inspectie van natuur, landbouw, meetkunde en schadedetectie. In het project Spectors werkten twintig Nederlandse en Duitse bedrijven samen aan technologieontwikkeling op...

NAK verlaagt in eerste veldkeuring iets meer percelen

Akker- & Tuinbouw

De NAK heeft tijdens de eerste veldkeuring 1,12 procent van de pootgoedpercelen in klasse verlaagd. Het percentage is iets hoger dan vorig jaar.

Nu ook Massey Ferguson bij Mechan Dealer in Achterveld

Mechanisatie

Mechan Dealer in het Utrechtse Achterveld, onderdeel van de Mechan Dealer Groep, is vanaf heden ook officieel dealer van Massey Ferguson.

Krone: digitale functies steeds populairder bij loonwerkers

Mechanisatie

Digitale functies worden steeds vaker ingezet door loonwerkers, ook bij rondebalenpersen. Een trend die Duitse machinefabrikant Krone momenteel ziet opkomen.

WUR: patent op veredeling kan zinvol zijn voor landbouw

Akker- & Tuinbouw

Patent op basis van innovatieve plantenveredeling kan volgens Wageningen University & Research (WUR) bijdragen aan verduurzaming van de landbouw.

NAK begint met controle bestrijding wilde haver

Akker- & Tuinbouw

De maand juli komt eraan en dan is het voor telers belangrijk om wilde haver op percelen op tijd te bestrijden. De keuringsdienst NAK voert in opdracht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) controles uit op de aanwezigheid van wilde...

Brand in verwerkingsinstallatie bij Avebe in Foxhol

Akker- & Tuinbouw

In een van de drooginstallaties op de locatie van Avebe in het Groningse Foxhol is op maandagavond rond 18 uur brand ontstaan.

EU verwacht goede opbrengsten wintergewassen

Akker- & Tuinbouw

De opbrengstvooruitzichten voor wintergewassen in de Europese Unie (EU) zien er goed uit. Dat meldt het Joint Research Center (JRC) in het nieuwste Mars-rapport over de stand van de gewassen.

Ontwikkeling onkruidwiedrobot van Trabotyx krijgt boost

Mechanisatie

De Brabantse Ontwikkelings Maatschappij investeert samen met particuliere investeerders zo'n half miljoen euro in de onkruidwiedrobot van Trabotyx. De start-up gebruikt de investering voor de versnelde ontwikkeling van de autonoom rijdende robot,...

Chemie nodig bij onkruid in fijnzadig gewas

Akker- & Tuinbouw

Vooral bij fijnzadige gewassen, zoals wortelen, bieten en cichorei, is volledig mechanische onkruidbestrijding technisch nog een hele uitdaging. Zonder chemie kan de opbrengst fors minder zijn of de teelt volledig mislukken. De meerkosten uit de...

Europees besluit verlengt inzet overgangsmotoren

Algemeen

De Europese landbouwmachinesector is blij met het Europese besluit waardoor overgangsmotoren, die in 2019 zijn gebouwd, langer zijn te gebruiken.

Belgisch project plaatst vijfhonderd sensoren in aardappelvelden

Akker- & Tuinbouw

Het Belgische burgerwetenschapsproject CurieuzeNeuzen installeert vijfhonderd slimme sensoren in verschillende aardappelvelden om informatie te verzamelen over het microklimaat.

Studenten uit Friesland ontwikkelen Hydraulische Service Krik

Mechanisatie

Studenten van Friesland College hebben via een challenge een Hydraulische Service Krik ontworpen. Deze kan in het land worden ingezet waar een trekker de (banden)service nodig heeft.

Cosun Beet Company volledig eigenaar handelshuis Limako

Akker- & Tuinbouw

Cosun Beet Company is sinds mei 2021 volledig eigenaar van het internationaal handelshuis Limako.

Evers Agro vernieuwt graslandbeluchter met optionele driepunt

Mechanisatie

Evers Agro introduceert de vernieuwde Evers-graslandbeluchter. De graslandbeluchter is ontwikkeld om oppervlakkige verdichtingen en verslemping in de toplaag van de graszode op te heffen.

Akkerbouw wil bij gewasbescherming één gesloten vulsysteem

Akker- & Tuinbouw

De akkerbouw wil met één gesloten vulsysteem voor gewasbeschermingsmiddelen kunnen werken. Een situatie waarin meerdere concurrerende systemen op de markt zijn, wordt gezien als onwenselijk.

Eenvoud maakt precisielandbouw makkelijk

Akker- & Tuinbouw

Precisielandbouw is makkelijk en winstgevend. Het bespaart kosten en/of verhoogt de opbrengst. De verschillen binnen een perceel kun je kosteloos bekijken en zo is te zien dat je geld laat liggen. Met die woorden beëindigde Jan Nammen Jukema,...

Gecombineerde opgave grote uitdaging bij strokenteelt

Akker- & Tuinbouw

De Gecombineerde opgave (meitelling) is voor veel agrarisch ondernemers een hele opgave. Voor ondernemers die aan de slag gaan met strokenteelt, is de uitdaging nog groter.

IRS: grote variatie tussen percelen in aantallen bladluizen

Akker- & Tuinbouw

De verschillen in aantallen groene bladluizen tussen suikerbietenpercelen zijn ontzettend groot, in tegenstelling tot vorig jaar. Grote aantallen zijn er vooral in het zuidwesten van het land, meldt het IRS, het onderzoeks- en kenniscentrum voor de...

NAK: aangifte pootaardappelen iets lager dan in 2020

Akker- & Tuinbouw

Het areaal pootaardappelen dat is aangegeven voor de keuring ligt met 41.711 hectare iets onder het niveau van vorig jaar (min 178 hectare).

Eurofins Agro: 'Bijzonder voorjaarsweer maakt uienteelt lastiger'

Akker- & Tuinbouw

Het bijzondere voorjaarsweer kan ervoor zorgen dat meer insecten op het gewas uien afkomen, stelt Karst Brolsma van Eurofins Agro. Telers moeten alert zijn, want een nutriëntentekort maakt het gewas minder vitaal. 'Dat leidt tot een lastigere...

Econoom Jan Buurma: 'Beter middelengebruik mist verdienvermogen'

Akker- & Tuinbouw

Met de Toekomstvisie Gewasbescherming 2030 moeten boeren en tuinders gewassen op een duurzamere manier telen. Dat kan met strokenteelt, vindt Dirk van Apeldoorn van Wageningen University & Research (WUR). Landbouweconoom Jan Buurma constateert...

Delphy zet kippen in tegen verdere verspreiding taxuskevers

Akker- & Tuinbouw

Delphy heeft een kippenhok en kippenren gebouwd op de Onderzoekskwekerij Boomteelt en Vasteplantenteelt in het Zuid-Hollandse Hazerswoude-Dorp. Op de locatie wordt toelatingsonderzoek gedaan voor nieuwe middelen voor de bestrijding van taxuskevers.

Väderstad neemt werktuigfabrikant in VS over

Mechanisatie

De Zweedse werktuigfabrikant Väderstad neemt het Amerikaanse AAJV over, een werktuigfabrikant van de merken Wil-Rich, Wishek en Concord.

Lange koudeperiode vraagt alertheid op schieters in bieten

Akker- & Tuinbouw

Vooral suikerbieten die in de eerste helft van maart zijn gezaaid, hebben een lange koudeperiode achter de rug. Dat kan tot een bovengemiddelde schietervorming leiden.

BijmestMonitor brengt nutriëntenbehoefte in beeld

Akker- & Tuinbouw

Bodem- en gewasgericht onderzoek is nodig voor een optimale productie en kwaliteit. Sinds 2018 gebruikt Eurofins Agro hiervoor de BijmestMonitor. Dit jaar wordt ook de zuurgraad (pH) en het zoutgehalte meegenomen in het advies. In twee webinars...

Südzucker werkt aan verpakkingen van bioplastic

Akker- & Tuinbouw

Südzucker werkt aan nieuwe benaderingen voor voedselverpakkingen. De grote Duitse suikerproducent denkt aan biogebaseerde plastic verpakkingen.

Homburg wordt importeur van Top Cut Collect

Mechanisatie

Homburg Holland in het Friese Stiens breidt het productgamma uit. Het bedrijf laat weten dat het ook de onkruidverzamelaar Top Cut Collect van Zürn gaat importeren.

Kubota komt met rotorharken met zijafleg

Mechanisatie

De nieuwe Kubota-rotorharken RA2070 Evo en RA2070 Vario met zijafleg hebben een werkbreedte van 6,65 tot 7,85 meter.

Vogelsang krijgt nieuwe montagehal voor mestverdeeltechnieken

Mechanisatie

Vogelsang creëert extra capaciteit voor de productie van mestverdeeltechnieken op de hoofdlocatie in Essen (Oldenburg), in de Duitse deelstaat Nedersaksen. In een hal met een oppervlakte van 3.850 vierkante meter komen nieuwe montageplaatsen en...

Boeren Meten Water zoekt deelnemers in noorden

Akker- & Tuinbouw

Het initiatief Boeren Meten Water biedt ruimte aan vijftig agrarisch ondernemers uit Friesland en vijftig uit Groningen om verzilting van water in percelen te meten.

Eerste waterstoftrekker verkocht aan Stadsboerderij Almere

Mechanisatie

Stadsboerderij Almere is het eerste bedrijf in Nederland dat een elektrisch aangedreven trekker met een waterstofrange-extender heeft gekocht. De trekker is verkocht door H2Trac uit Arnhem.

Bijenvolk positief getest op ziekte Amerikaans vuilbroed

Algemeen

Een broedmonster van een imker uit de provincie Groningen is via een kweekmethode positief getest op de besmettelijke bijenziekte Amerikaans vuilbroed. Het Nationaal Referentie Laboratorium voor bijenziekten heeft de test uitgevoerd.

Wortelknobbelaaltjes in bieten en plantwegval door pythium

Akker- & Tuinbouw

Bij IRS-diagnostiek zijn meerdere monsters binnengekomen van suikerbietenplanten met knobbels op de wortels, veroorzaakt door wortelknobbelaaltjes. Plantwegval door pythium komt ook voor.

Gunstig weer voor mechanische onkruidbestrijding in cichorei

Akker- & Tuinbouw

Het warme weer zal deze week zorgen voor een groeispurt van cichorei. Op veel percelen zal het gewas ver genoeg ontwikkeld zijn om veilig mechanische onkruidbestrijding in te zetten.

Tweede Kamer wil aanpak illegale middelenhandel

Algemeen

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil een plan van aanpak tegen illegale handel in gewasbeschermingsmiddelen.

Delphy zet teeltonderzoeken peen dit jaar door

Akker- & Tuinbouw

Delphy voerde in 2020 onderzoeken uit in de teelt van peen. De nadruk lag op bemesting, onkruidbestrijding, dripirrigatie en een Zweedse methode voor de bewaring van peen. Deze onderzoeken lopen dit jaar door.

Aviko maakt goede start met fabriek in Duitse Stavenhagen

Akker- & Tuinbouw

Aviko behaalde het eerste teeltseizoen na de overname van de vlokken- en granulaatfabriek van Unilever in het Duitse Stavenhagen daar een groei van het aardappelareaal.

Duitser betaalt meer voor groente en fruit dan voor vlees en vis

Algemeen

De gezinsuitgaven aan groenten en fruit waren in 2018 in Duitsland voor het eerst hoger dan aan vlees en vis. Dit blijkt uit cijfers van het Duitse statistiekbureau Destatis.

Inagro: veldsla op hydrocultuur behaalt mooie resultaten

Akker- & Tuinbouw

Er bestaan nog geen commerciële hydrocultuursystemen voor dichtgezaaide gewassen. Het project 'Hy4Dense' wil graag de mogelijkheden ervan verkennen.

HZPC: EU-wetgeving te oud voor betere plantenveredeling

Akker- & Tuinbouw

Aardappelveredelaar HZPC vindt dat oude EU-wetgeving plaats moet maken voor nieuwe technieken voor plantenveredeling. Het aardappelhandelshuis omarmt daarom de conclusies van de studie van de Europese Commissie over nieuwe genomische technieken.

Alternatieven bij viruspreventie in uitgangsmateriaal pootgoed

Akker- & Tuinbouw

Agrifirm en HZPC slaan de handen ineen bij een demonstratieproject naar luizengaas en stro als viruspreventie in de teelt van de eerste generaties in pootgoed. Dat zijn PB1 en PB2.

Gold Award voor autonome veldrobot van Naïo Technologies

Mechanisatie

De Duitse organisatie Innovation Awards 2021 heeft landbouwrobot Oz van Naïo Technologies bekroond met een Gold Award.

Centrifugaalstrooier van Amazone krijgt bedieningscomputer

Mechanisatie

De Amazone-aanbouwstrooiers van de serie ZA-M 02 en ZA-X 03 kunnen vanaf nu met de EasySet 2-bedieningscomputer worden besteld. Dit heeft de machinefabrikant bekendgemaakt.

Avebe sluit aardappelcampagne met positief gevoel af

Akker- & Tuinbouw

Royal Avebe verwerkte afgelopen weekend de laatste aardappelen van de campagne 2020/2021 op de productielocatie in Gasselternijveen. De campagne verliep volgens planning.

David Fousert nieuwe bestuursvoorzitter en CEO Avebe

Akker- & Tuinbouw

David Fousert wordt per 1 september benoemd als nieuwe bestuursvoorzitter en CEO van Avebe. Hiermee volgt hij Bert Jansen op, die na dertien jaar afscheid neemt van de coöperatie. Dit heeft de raad van commissarissen vandaag bekendgemaakt.

Gekoppelde bietensteun verstoort Europese suikermarkt

Akker- & Tuinbouw

Elf lidstaten binnen de Europese Unie (EU) verleenden vorig jaar een gekoppelde steun aan suikerbietentelers. In totaal ging het om 168 miljoen euro. Dat is nadelig voor de suikersector in lidstaten die geen steun verlenen.

Robots van TTS planten tot dertigduizend planten per uur

Mechanisatie

Tolenaars Transplanting Services (TTS) biedt geautomatiseerde plantmachines aan voor tuin-, land- en bosbouw. Deze kunnen tot dertigduizend planten per uur verwerken.

Claas werkt samen met start-up en veldrobotbouwer AgXeed

Mechanisatie

Machinefabrikant Claas start een samenwerking met AgXeed in Nederland en onderstreept dit met een minderheidsbelang in een internationale financieringsronde van de start-up. AgXeed bouwt veldrobots met rupsaandrijving.

Prijzen voor Duitse plantaardige producten stijgen

Algemeen

Door de grote vraag zijn de prijzen van Duitse plantaardige producten in maart 2021 met 13,9 procent gestegen ten opzichte van dezelfde maand van het voorgaande jaar. De hoge graanprijzen zijn de oorzaak.

Veel interesse voor innovatievouchers Boerderij van de Toekomst

Akker- & Tuinbouw

De voucherregeling voor het agro-ecologische onderzoeksproject Boerderij van de Toekomst in Lelystad van Wageningen University & Research kan op grote belangstelling rekenen.

Wintersterfte onder bijenvolken hoger dan voorgaande jaren

Algemeen

Van de bijenvolken in Nederland heeft de afgelopen winterperiode 84 procent het overleefd. De landelijke wintersterfte (15,8 procent) zit daarmee op een hoger niveau dan de twee voorgaande jaren.

Bewaarpool uien van Agrifirm boekt 16,50 euro per 100 kilo

Akker- & Tuinbouw

De bewaarpool uien van Agrifirm heeft een prijs behaald van 16,50 euro per 100 kilo voor levering in week 12. Leden van Agrifirm ontvangen in juni boven op de poolprijs 1,25 euro per ton aan ledenvoordeel.

Akkerbouw maakt werk van versterken biodiversiteit

Akker- & Tuinbouw

Meer dan 85 procent van de akkerbouwers neemt maatregelen om de biodiversiteit op het bedrijf te verbeteren. Dat blijkt uit een representatieve enquête die AgriDirect begin 2021 verrichtte in opdracht van BO Akkerbouw.

Zelfrijdende maaier Big M van Krone bestaat 25 jaar

Mechanisatie

De zelfrijdende maaier Big M van de Duitse machinefabrikant Krone bestaat 25 jaar. Dat bedrijf toonde 20 mei 1996 het eerst prototype.

Zonnegoed eerste 'biovegan'-groentekwekerij in Nederland

Akker- & Tuinbouw

Het bedrijf Zonnegoed van Joost van Strien en Chris Feickens uit Ens ontvangt als eerste in Nederland het Biocyclic Vegan-keurmerk voor de groenteteelt vrij van dierlijke mest. Dit betekent dat de telers hun producten officieel 'biovegan' mogen...

Global GAP maakt groenten en fruit beter traceerbaar

Akker- & Tuinbouw

Global GAP introduceert nu ook het GGN-label voor groenten en fruit. Het label werd eerder al ingevoerd voor vis en sierteeltproducten.

Rijksuniversiteit Groningen start onderzoek naar gierst

Akker- & Tuinbouw

Rijksuniversiteit Groningen gaat onderzoek doen naar gierst als duurzaam gewas. Gierst heeft weinig water en kunstmest nodig.

Stortbunkers RH-serie van Grimme krijgen upgrades

Mechanisatie

De Grimme-stortbunkers van de RH- en de RH Combi-serie hebben bij de doorontwikkeling verschillende vernieuwingen meegekregen. Waaronder een nieuwe websorteerder en betere verlichting.

Kuhn lanceert nieuwe triplemaaier met twee afvoerbanden

Mechanisatie

Kuhn introduceert de nieuwe FC 9330 RA-triplemaaier met twee afvoerbanden. De machine kan een hoge capaciteit en maaikwaliteit combineren met een goede bodemaanpassing en zwadvorming. Inmiddels zijn er enkele in Nederland in gebruik.

Nutriëntengehalten in bladeren aanvulling op grondonderzoek

Akker- & Tuinbouw

Kritische nutriëntengehalten in de droge stof van de jongst volgroeide bladeren van aardappelen, bieten, uien en granen kunnen de bodemanalyse niet vervangen. Dit blijkt uit een literatuurstudie van NMI en WUR. De nutriëntengehalten in jonge...

Overgebleven bietenzaad vaak niet te bewaren

Akker- & Tuinbouw

De toelating van het middel Vibrance SB is beëindigd en de opgebruiktermijn loopt tot 1 juni 2021. Dit betekent dat bietenzaad dat met Vibrance SB is behandeld, niet kan worden bewaard voor gebruik in het seizoen van 2022. Of zaad is behandeld met...

Dalende trends in toegelaten middelen en werkzame stoffen

Akker- & Tuinbouw

Voor werkzame stoffen die van belang zijn voor gewasbeschermingsmiddelen, lijkt een dalende trend te zijn ingezet. Dit blijkt uit het jaarverslag van het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) over 2020.

SpotSprayer van Homburg bestrijdt veel aardappelopslag

Mechanisatie

Homburg Holland heeft met Garford de SpotSprayer ontwikkeld waardoor met grote precisie meer dan 90 procent van de aardappelopslag wordt gedood in bijvoorbeeld suikerbieten.

Klimaatdoelen belangrijk bij suikerproductie Nordzucker

Akker- & Tuinbouw

Nordzucker heeft zich aangesloten bij het Science Based Targets Initiative. Hiermee onderstreept de Duitse suikerfabrikant zijn doel om te produceren zonder fossiele brandstoffen.

Wereldbevolking eet te weinig groenten en fruit

Akker- & Tuinbouw

Veel mensen die in lage- en middeninkomenslanden wonen, komen niet aan voldoende voedingsstoffen. Dit komt doordat er een tekort is aan groenten en fruit en het aanbod eenzijdig en niet altijd betaalbaar is.

NPPL vergelijkt in proef negen bodemvochtsensoren

Akker- & Tuinbouw

Onderzoekers van Wageningen University & Research (WUR) en Aeres Hogeschool Dronten zijn op 3 mei gestart met een vergelijkingstest van negen verschillende bodemvochtsensoren. Dat onderzoek doen ze voor de Nationale Proeftuin Precisielandbouw...

Nieuwe stap voor mechanische onkruidrobot in suikerbieten

Mechanisatie

Landbouwrobotontwikkelaar Naïo Technologies heeft met succes het tweede prototype van de BlueBob geleverd aan het zaadveredelingsbedrijf Strube.

Duitse seizoensarbeiders steken vooral asperges

Akker- & Tuinbouw

Bijna een derde van alle Duitse landarbeid was in 2019/2020 seizoensgebonden. Vooral asperges worden geoogst door seizoensarbeiders.

Sieger-drainreiniger met gps-techniek voor precisielandbouw

Mechanisatie

Sieger Machinery in het Overijsselse Haaksbergen introduceert de nieuwe drainagereiniger Sieger Drain-Jet OneTouch. De machine heeft gps-techniek en is geschikt voor precisielandbouw.

Belgisch arboretum is sleutel tot veredelingsproject

Akker- & Tuinbouw

Het arboretum in het Belgische Bokrijk herbergt een uitzonderlijke collectie van variëteiten Japanse hulst, een soort die vaak wordt gebruikt ter vervanging van buxus. Belgische onderzoekers willen deze collectie gebruiken voor een...

Eerste APK3-erkenning trekkers voor Abemec

Mechanisatie

Directeur Hans Quint van Abemec in het Brabantse Veghel heeft maandag de erkenningssticker APK3 uit handen van algemeen RDW-directeur Ab van Ravestein ontvangen. Abemec is het eerste bedrijf waaraan de erkenning APK voor land- en bosbouwtrekkers...

Plus stapt over op gesneden groente met PlanetProof

Akker- & Tuinbouw

Als eerste supermarktketen in Nederland start Plus dit jaar gefaseerd met het certificeren van On the way to PlanetProof gesneden groente.

Cema: goede ontwikkeling voor fabrikanten akkerbouwmachines

Mechanisatie

De overgrote meerderheid van de fabrikanten van apparatuur voor bodembewerking, zaaien, bemesting en gewasbescherming rapporteerde sinds afgelopen voorjaar 'beter dan verwachte' ontwikkelingen voor hun bedrijf.

Trekkerverkoop start traag in eerste kwartaal

Mechanisatie

Brancheorganisatie Fedecom meldt dat in het eerste kwartaal van dit jaar 527 landbouwtrekkers in Nederland zijn verkocht. In de eerste drie maanden van vorig jaar ging het om 618 trekkers. De daling heeft deels te maken met de coronamaatregelen.

Ctgb laat drie middelen toe en trekt veel middelen in

Akker- & Tuinbouw

Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) heeft vorige week drie nieuwe gewasbeschermingsmiddelen toegelaten. Tegelijk zijn meer dan dertig middelen ingetrokken.

Eerste groeiachterstand na tijdige zaai bieten

Akker- & Tuinbouw

De laatste suikerbieten zijn vorige week in het zuidoosten van Nederland gezaaid. De gemiddelde zaaidatum komt uit op 6 april, ongeveer gelijk aan het langjarig gemiddelde.

Project 'Groen op zaad' voor nieuwe zaaizaadbehandeling

Akker- & Tuinbouw

Het publiek-privaat samenwerkingsproject 'Groen op zaad' is in april gestart. In dit project gaat Vertify met partners uit de zaadindustrie op zoek naar effectieve biologische middelen en biostimulanten voor zaaizaadbehandeling.

Nieuwe Amazone zelfrijdende veldspuit Pantera 4504

Mechanisatie

Landbouwmachinefabrikant Amazone komt met een nieuwe generatie van de zelfrijdende veldspuit Pantera. De nieuwe Pantera 4504 combineert nauwkeurige gewasbescherming en comfortabele bediening.

Cichorei start goed in koud voorjaar

Akker- & Tuinbouw

De teelt van cichorei gaat dit jaar relatief goed van start, constateert verwerker Sensus in Roosendaal. Het zaaien verliep prima, de kieming lijkt goed en het areaal sluit aan bij de stijgende vraag naar inuline.

Onderzoeksprogramma akkerbouw verlengd tot en met 2027

Akker- & Tuinbouw

Demissionair landbouwminister Carola Schouten heeft op verzoek van BO Akkerbouw het programma 'Onderzoek en innovatie' en de bijbehorende regelingen voor akkerbouwers opnieuw verbindend verklaard.

Pessl Instruments neemt digitale producten Solentum over

Akker- & Tuinbouw

Aardappelhandelshuis HZPC kondigde onlangs aan te stoppen met de bedrijfsactiviteiten van Solentum. Pessl Instruments neemt vanaf 1 mei enkele producten van Solentum over.

Schoon beginnen voor vitale teelt hyacinten

Akker- & Tuinbouw

De teelt van hyacinten moet gezonder en de inzet van gewasbeschermingsmiddelen moet verminderen. De teeltcyclus kan deels in kassen plaatsvinden, blijkt uit ervaringen van een nieuw project. Schoon beginnen met weefselkweek vergroot de kans om aan...

Gezuiverd afvalwater potentiële redder in nood bij droogte

Akker- & Tuinbouw

De onderzoeksgroep hydrologie van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) kijkt of gezuiverd afvalwater via ondergrondse infiltratie de landbouw kan helpen. De onderzoekers denken dat het een oplossing kan bieden in de vraag naar water tijdens de lange...

Fendt schort productie op door problemen bij leveranciers

Mechanisatie

Landbouwmachinefabrikant Agco/Fendt stopt tijdelijk de productie in de fabrieken in Marktoberdorf en Asbach-Bäumenheim. Dit heeft te maken met een tekort aan onderdelen van leveranciers.

Doseerapparatuur bepaalt keuze kuiltoevoegmiddelen bij loonwerker

Mechanisatie

De agrarische loonwerker koopt kuiltoevoegmiddelen in op basis van de klantvraag en afhankelijk van de doseerapparatuur waarover hij beschikt. Dit blijkt uit een afstudeeronderzoek van student Julia Hummel van de Aeres Hogeschool in Dronten.

Duitse Boerenbond wil ruimte voor nieuwe veredelingstechnieken

Akker- & Tuinbouw

De Duitse Boerenbond roept op tot wijziging van de Europese gentechnologische wet. Dit gebeurt in aanloop naar de publicatie door de Europese Commissie van een onderzoek naar nieuwe veredelingstechnieken als Crispr-Cas.

Cayman van HZPC in top 20 meest innovatieve rassen

Akker- & Tuinbouw

Het nieuwe aardappelras Cayman van HZPC staat in de lijst van de twintig meest innovatieve rassen van 2020, samengesteld door European Seed.

Inagro verkent mogelijkheden ecoploeg

Mechanisatie

Het Belgische onderzoeksinstituut Inagro neemt dit seizoen een nieuwe Ovlac-ecoploeg in gebruik op de proefvelden. Wageningen University & Research (WUR) deed dat enkele jaren geleden.

Buitentemperatuur goed voor kwaliteit zetmeelaardappelen

Akker- & Tuinbouw

Aardappelzetmeelconcern Avebe is aan het eind van de campagne tevreden over de kwaliteit van de geleverde zetmeelaardappelen. De huidige buitentemperatuur is gunstig voor de bewaring.

NAK teleurgesteld over rechterlijke uitspraak pootgoedfraude

Akker- & Tuinbouw

De Nederlandse Algemene Keuringsdienst (NAK) vindt de uitspraak in de beroepsprocedure over de pootgoedfraude teleurstellend. De keuringsdienst mocht niet besluiten tot het opschorten van de keuring voor drie jaar.

Cosun Beet Company gaat samen met Avantium glycolen produceren

Akker- & Tuinbouw

Suikerbietenverwerker Cosun Beet Company en technologiebedrijf Avantium bundelen hun krachten om plantaardige glycolen uit suikers te produceren.

Bij suikerbieten nagenoeg geen nachtvorstschade

Akker- & Tuinbouw

De nachtvorst heeft bij suikerbieten nagenoeg niet geleid tot overzaai. Wel gingen hier en daar enkele kwetsbare plantjes verloren.

HZPC bedient Russische markt via alternatieve route

Akker- & Tuinbouw

Voor HZPC liggen er kansen in Rusland. De verwerkende industrie groeit en vraagt naar continuïteit in aanvoer en kwaliteit van aardappelen. Maar kwaliteit staat bij de telers nog niet hoog op de agenda.

Eigen weerdata verbeteren timing bij spuiten

Akker- & Tuinbouw

Telers die een Sencrop-weerstation kopen, kunnen Agrovision machtigen om de data openbaar te maken. De telers krijgen dan toegang tot het complete netwerk. De bredere dekking van weerdata verbetert het advies bij gewasbescherming.

Nieuwe geleideplaat Väderstad verbetert menging cultivator

Mechanisatie

Machinefabrikant Väderstad uit Zweden introduceert twee nieuwe MixIn-geleideplaten voor de cultivators Swift, Cultus, Opus en TopDown. De nieuwe platen zorgen voor een beter mengbeeld.

Lozingen en lekkages in glastuinbouw opsporen met eDNA

Akker- & Tuinbouw

Het Hoogheemraadschap van Delfland verwacht met eDNA-techniek met 99 procent zekerheid vast te kunnen stellen bij welke paprika- of tomatenteler vervuild water is gelekt of geloosd.

Slimme robots vergroten waarde verse groenten en fruit

Akker- & Tuinbouw

Van de beoordeling en het sorteren van vers fruit tot het samenstellen van groentepakketten. Slimme robots van Wageningen AgroFood Robotics moeten de waarde van de producten vergroten en de inzet van arbeid verminderen. De eerste demo-applicatie is...

Wereldwijde aanpak hardnekkigste onkruiden

Akker- & Tuinbouw

Zeventien academische partners uit zeven landen gaan met genetisch onderzoek op zoek naar oplossingen om de hardnekkigste onkruiden ter wereld te bestrijden. Het bedrijf KeyGene uit Wageningen is erbij betrokken, het totale projectbudget bedraagt...

'Smart potato' moet verspilling tegengaan

Akker- & Tuinbouw

Een aantal studenten van de Hanzehogeschool Groningen wil met de 'smart potato' de kwaliteit van aardappelen verbeteren en verspilling tegengaan. Het apparaat verricht metingen in de grond en stuurt de data door naar de akkerbouwer, zodat deze kan...

Praktijknetwerk akkerbouw zoekt inbreng van telers

Akker- & Tuinbouw

BO Akkerbouw en Stichting Stimuland willen van telers weten wat zij verlangen van het Duurzaam Praktijknetwerk Akkerbouw. De partijen nodigen alle akkerbouwers uit om deel te nemen aan een online-enquête.

Cema: 'Landbouwtechniek voor voedsel, natuur en biodiversiteit'

Mechanisatie

Geavanceerde landbouwmachines en -oplossingen markeren de weg naar een duurzame landbouw in Europa. Dat is het oordeel van de Europese brancheorganisatie Cema.

Langdurig werklozen verzorgen klimop

Akker- & Tuinbouw

Kwekerij Gebroeders Rikken in Bemmel werkt al jaren naar tevredenheid met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. 'Dat past goed bij ons vanwege het repeterende werk dat het hele jaar doorgaat', zegt Pim Rikken.

Teler kan meer voordeel halen uit bodem- en weerdata

Akker- & Tuinbouw

Vantage Agrometius is sinds 1 april dealer van Cropvision Gewis van Agrovision, voor Nederland, België en Duitsland. Vantage Agrometius is al langer dealer van weer- en bodemstations van Geobas.

Komkommertelers denken mee over realisatie autonome kas

Akker- & Tuinbouw

De belangstelling voor autonoom telen in de glastuinbouw neemt toe. Komkommertelers geven aan dat het autonoom maken van de water- en nutriëntengift een grote meerwaarde kan zijn.

Lelieschubbol in kas geteeld zonder chemische gewasbescherming

Akker- & Tuinbouw

Het is onderzoekers van Wageningen University & Research gelukt om in de kas, zonder gebruik van gewasbeschermingsmiddelen, vanuit weefselkweekmateriaal in negen maanden een volwaardige lelieschubbol te telen.

Vertraging zaaien suikerbieten door winterse weer

Akker- & Tuinbouw

Vanwege het winterse weer zijn vorige week weinig suikerbieten gezaaid. De stand van uitzaai is op dit moment 69 procent, meldt Cosun Beet Company. De verwachting is dat de gemiddelde zaaidatum later wordt dan het langjarig gemiddelde.

Areaal consumptieaardappelen daalt in België met 10 procent

Akker- & Tuinbouw

Het Belgische areaal consumptieaardappelen daalt dit jaar waarschijnlijk met 10 procent ten opzichte van vorig jaar. Het komt daarmee uit op zo'n 48.000 hectare.

CNH Industrial gaat meer 3D-printen

Mechanisatie

CNH Industrial, fabrikant van trekkers en landbouwwerktuigen, gaat het 3D-printen van onderdelen de komende jaren verder uitbreiden. Dat meldt Thibaud Feneuil van CNH Industrial op de website van het project Nationale Proeftuin Precisie Landbouw...

Feedtuber handelt in Geringhoff-graanpletters en inslurfmachines

Mechanisatie

Feedtuber is vanaf heden het verkooppunt voor Geringhoff Grain Force-machines voor het malen en inslurven van granen in Nederland en België.

Opschaling slimme bigbags die temperatuur pootgoed meten

Akker- & Tuinbouw

Er wordt vol verwachting gekeken naar de pilot 'Smart bigbags' waarbij een deel van de lading is uitgerust met een microsensor om de temperaturen van partijen pootgoed uit te lezen. Dit seizoen is er opschaling van het aantal bigbags.

Duport bouwt Pöttinger Terradisc om tot bouwlandbemester

Mechanisatie

Machinefabrikant Duport in het Overijsselse Dedemsvaart heeft een Pöttinger Terradisc 6001 omgebouwd tot bouwlandbemester. De schijveneg is gecombineerd met de Duport-mestopbouw tot een 'eigen' machine.

NAK begint op 15 april met controle afvalhopen

Akker- & Tuinbouw

Telers zijn vanaf 15 april verplicht om aardappelafvalhopen af te dekken. Deze afvalhopen zijn vooral in het begin van het seizoen een belangrijke potentiële besmettingsbrond voor de verspreiding van phytophthora.

Massey Ferguson 8S-trekkerserie valt weer in de prijzen

Mechanisatie

De Massey Ferguson (MF) 8S-trekkerserie heeft in de categorie bedrijfsvoertuigen de Red Dot Award: Product Design 2021 ontvangen. Een internationale jury selecteerde de MF 8S uit duizenden inzendingen uit meer dan zestig landen. Eerder sleepte deze...

Holaras AS-15 en AS-25 snijden loof van uien

Mechanisatie

Hoopman Machines introduceert de vernieuwde Holaras-uienafstaartmachines. De AS-15 en AS-25 verwijderen de staarten met snel draaiende messen.

IRS: extra aandacht nodig voor plantbestand bieten

Akker- & Tuinbouw

De wind en hagel van deze dagen kunnen kiembladeren van suikerbieten beschadigen en tot plantwegval leiden. Deze weersomstandigheden vragen daarom extra aandacht voor het volgen van de ontwikkeling van het plantbestand.

Joskin-klanten kunnen eerste machines online samenstellen

Mechanisatie

Bij machinefabrikant Joskin is kiezen van een veewagen of weidebeluchter nog nooit zo eenvoudig geweest. Bij de keuze kan een agrarisch ondernemer gebruikmaken van de nieuwe onlineconfigurator.

Goed zaaibed voor bieten dit jaar makkelijker

Akker- & Tuinbouw

Een zaaibed maken voor suikerbieten gaat dit jaar een stuk makkelijker dan vorig jaar. In veel gevallen is op de zwaardere grond een zaaibedbereider en een sleep eg voldoende.

Amazone realiseert omzetgroei van 15 procent

Mechanisatie

De Amazone Groep heeft in boekjaar 2020 de omzetgrens van 500 miljoen euro overtroffen. Wereldwijd behaalde de machinefabrikant een omzetgroei van 15 procent ten opzichte van het voorgaande jaar.

Ebelsheerd krijgt subsidie voor onderzoek biologische landbouw

Akker- & Tuinbouw

Proefboerderij Ebelsheerd in Nieuw-Scheemda krijgt van de provincie Groningen subsidie om onderzoek te doen naar biologische landbouw en hierover demonstraties te geven aan collega-boeren.

Beurs Agritechnica wordt uitgesteld tot maart 2022

Mechanisatie

De Duitse landbouwvereniging DLG stelt de beurs Agritechnica in Hannover vier maanden uit, door corona. De nieuwe datum is 27 februari tot 5 maart 2022.

Seizoensarbeid aandachtspunt bij start Duitse aspergeseizoen

Akker- & Tuinbouw

Het aspergeseizoen in Duitsland is eind maart begonnen. De weersomstandigheden zijn ideaal. Het grootste aandachtspunt is seizoensarbeid. Dit vraagt om actie van de overheid. De Duitse boerenvereniging DBV wil dat 115 dagen verzekeringsvrije...

Toepassing aardwarmte groeit met 10 procent

Akker- & Tuinbouw

Het gebruik van aardwarmte is in 2020 met 10 procent toegenomen ten opzichte van 2019. Vorig jaar werd in Nederland 6,2 petajoule warmte geproduceerd.

Ctgb laat vier nieuwe middelen toe om schimmels te bestrijden

Akker- & Tuinbouw

Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) heeft vorige week vier nieuwe schimmelbestrijdingsmiddelen toegelaten die van belang zijn in de land- en tuinbouw.

Zadenmix als mengteelt helpt problemen in aardappelen voorkomen

Akker- & Tuinbouw

De mengteelt van veldboon en tarwe is praktijkrijp. Bij andere gewascombinaties is nog nader onderzoek nodig en dat gebeurt weinig in Nederland. Adviesbureau Profytodsd kijkt of een zadenmix als mengteelt de problemen bij de teelt van aardappelen...

Analyse: precisielandbouw is rechterhand van veldrobot

Mechanisatie

Om boeren te helpen met precisietechnieken is in 2018 gestart met het programma Nationale Proeftuin Precisielandbouw. Dit jaar gaat het Europese project Robs4Crops van start om de inzet van veldrobots te versnellen. Wat zijn de overeenkomsten en de...

Lemken realiseert in 2020 vrijwel gelijke omzet

Mechanisatie

Lemken heeft het afgelopen boekjaar afgesloten met een vrijwel gelijke omzet van 365 miljoen euro. Met name de zaaimachines en de schoffeltechniek waren in trek.

Duitse landbouwprijzen dalen in jaar tijd met 5,8 procent

Algemeen

De producentenprijzen van Duitse landbouwproducten waren dit jaar in januari 5,8 procent lager dan in januari 2020. De prijzen stegen met 2,5 procent in vergelijking met december 2020.

Mysterie rond pootgoedvitaliteit eind dit jaar ontrafeld

Akker- & Tuinbouw

HZPC en Averis Seeds werken sinds 2018 samen in het onderzoeksproject Flight to Vitality. Het is een speurtocht naar de factoren die van invloed zijn op de kiemkracht en dus de vitaliteit van pootgoed. Eind dit jaar is het onderzoek afgerond en is...

NAK gaat gele bladluisvangbakken vier weken eerder plaatsen

Akker- & Tuinbouw

De keuringsdienst NAK gaat de gele vangbakken voor bladluizen dit jaar vanaf 1 mei plaatsen en aftappen. Dat is ruim vier weken eerder dan in voorgaande jaren.

Opbrengst lager bij keuze hybride landbouw

Akker- & Tuinbouw

De land- en tuinbouw moet naar de toekomst toe zich niet blijven richten op een maximale opbrengst, maar ook aandacht schenken aan humus en bodemleven. Boeren moeten zich met hybride landbouw namelijk ook richten op CO2-vastlegging in de bodem. Dat...

Rassenproef Inagro toont beloftevolle nieuwkomers broccoli

Akker- & Tuinbouw

De nieuwe en vrij vlot oogstbare broccolirassen Babilon (Clause), BRO 3162 (Sakata) en McLaren (Syngenta) komen kwalitatief zeer goed uit een rassenproef en lijken beloftevol. Tot die conclusie komt het Belgische onderzoeksinstituut Inagro.

Bietentelers hebben eerste 1.000 hectare gezaaid

Akker- & Tuinbouw

De eerste 1.000 hectare suikerbieten is gezaaid. Voornamelijk in het Zuidwesten, meldt Cosun. 'De omstandigheden zijn goed. Het zaaibed ziet er prima uit, beter dan vorig jaar.'

Aviko: telers Saprodi op weg naar betere bewaarkwaliteit

Akker- & Tuinbouw

Vlokkenfabriek Aviko Rixona wil uitbreiden in volume en dat betekent ook meer hectares van het ras Saprodi.

Strenge winter helpt Britse suikerbietenteelt

Akker- & Tuinbouw

Zaadbehandeling met neonicotinoïden is in Groot-Brittannië niet nodig vanwege een lage voorspelling van het vergelingsvirusniveau, door het vriesweer.

Dewa maakt rvs-tanks beschikbaar voor lichter mesttransport

Mechanisatie

Machinebouwer Dewa heeft een rvs-mengmesttank ontwikkeld die opmerkelijk lichter is dan een vergelijkbare stalen tank.