Han Reindsen
Han Reindsen is redacteur Akker- & Tuinbouw. Hij volgt de akkerbouw, mechanisatie. en vollegrondstuinbouw
ContactArtikelen door Han Reindsen

Duitse wijnboeren maakten vorig jaar 3 procent minder wijn
Duitse wijnboeren hebben vorig jaar 8,45 miljoen hectoliter wijn en most – niet vergiste sap – geproduceerd. Dat is bijna 3 procent minder wijn en most dan het gemiddelde van de jaren 2015 tot 2020.

Voorraad aardappelen 12 procent lager dan vijfjarig gemiddelde
De voorraad consumptieaardappelen ligt 12 procent lager dan het vijfjarig gemiddelde. Dit blijkt uit de voorraadinventarisatie van Verenigde Telers Akkerbouw (VTA) met peildatum 15 februari.

FloraHolland start na zomer met landelijk veilen van planten
Royal FloraHolland start na de zomer van 2022 met het landelijk veilen van planten. Dat betekent dat het totale aanbod van planten in Aalsmeer en Naaldwijk in één veilschema wordt samengevoegd.

BASF, Bayer en Fendt bekendste merken bij Duitse boeren
De merken met de grootste bekendheid, voordeel, voorkeur en imago in de Duitse agrarische sector zijn BASF, Bayer Crop Science en Fendt.

Britse technologie zet satellieten in voor precisielandbouw
De Britse technologiebedrijven Origin Digital en Aspia Space hebben maandag aangekondigd dat het mogelijk is om satellietbeelden te gebruiken in precisielandbouw. De nieuwe ClearSky-service voert radargegevens van een perceel met regelmaat in een...

Eerste stap cijfermatige reactie van planten op omgeving
Een Belgische onderzoeker heeft de eerste stap gezet om cijfermatig de reactie van planten op hun omgeving in kaart te brengen. Als je daar sneller inzicht in krijgt, kun je de planten beter (be)sturen.

Avebe gebruikt groene stroom via zonnepanelen van leden
Aardappelzetmeelconcern Royal Avebe sluit de eerste contracten met leden voor de aankoop voor certificaten van groene stroom. Vergroening van de elektriciteit van Avebe is mogelijk omdat veel leden zonnepanelen op hun daken hebben liggen en groene...

Eerste aanvragen fonds voor kleine toepassingen gewasbescherming gehonoreerd
In de eerste ronde van het overbruggingsfonds voor kleine toepassingen zijn vijftien aanvragen geaccepteerd voor financiële ondersteuning voor onderzoek naar en toelating van gewasbeschermingsmiddelen. In totaal wordt ruim 228.700 euro uitgekeerd....

Prijzen van plantaardige producten het hardst gestegen in Duitsland
Producentenprijzen van landbouwproducten in Duitsland stegen in december 2021 met ruim 22 ten opzichte van december 2020. Vooral de prijzen van plantaardige producten gingen omhoog.

WUR: ruitzaaien voor betere benutting van nutriënten in Limburg
Bij ruitzaaien is de afspoeling 60 procent minder en kunnen de gewassen de nutriënten beter benutten. Dit blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Research (WUR) op hellende gronden in Limburg.

Delphy: fosfaatnorm knellend voor compostaanvoer en bodem
Een goede organischestofvoorziening is belangrijk om de bodemvruchtbaarheid te verbeteren of op peil te houden. Maar de mestnormen zijn een knelpunt, constateert Delphy.

Future Crops teelt meer en betere basilicum in verticaal systeem
Het geavanceerde verticale landbouwsysteem van Future Crops schaalt op om basilicum met een hoge opbrengst en een lange levensduur te telen. Het bedrijf gaat in de toekomst gebruikmaken van eigen basilicumzaden.

Bayer: 'Productieproblemen hebben marginale impact op glyfosaat'
De productieproblemen bij Bayer hebben een marginale invloed op de jaarlijkse productie van glyfosaat. Dat meldt het internationale concern uit Duitsland naar aanleiding van berichten in de media.

Wapa publiceert eerste appel- en perenvoorraden van 2022
De appelvoorraad in Europa is met 5,1 procent gestegen ten opzichte van 2021 tot 4.308.683 ton, terwijl de perenvoorraad met 18,2 procent is gedaald tot 661.587 ton.

Cosun en Jinc werken samen aan betere kansen op arbeidsmarkt
Cosun is vanaf deze week partner van non-profitorganisatie Jinc. Die zet zich in om de jeugd aan een goede start op de arbeidsmarkt te helpen.

De Groot en Slot rondt beoordeling proeven uienoogst af
De vierhonderd uienmonsters van De Groot en Slot uit de oogst van 2021 hebben een gemiddelde opbrengst van 64,9 ton per hectare. Dat was in 2020 nog 59,3 ton.

Interesse in biologische landbouw blijft in Duitsland groeien
Eén op de vijf Duitse boeren heeft interesse in biologische omschakeling. Een nieuw hoogtepunt, blijkt uit de agrarische economische barometer in opdracht van de Duitse Boerenbond (DBV).

Pallandtpolder is gericht op strokenteelt en kringlooplandbouw
In de Proeftuin van Pallandtpolder draait het om strokenteelt en kringlooplandbouw. Akkerbouwer Remco Wesdorp en melkveehouder Huibert Groeneveld uit het Zuid-Hollandse Sommelsdijk hebben vorig jaar de eerste stappen gezet met voorzichtige...

Nederland scoort goed wat betreft eten groente en fruit in EU
Als het gaat om de dagelijkse inname van vijf porties of meer groente en fruit, scoort de Nederlandse consument goed. Nederland staat op de tweede plek in de Europese Unie (EU). Dit blijkt uit recente cijfers van Eurostat.

Royal Van Zanten veredelt freesia in zeecontainer
De tot teeltcel omgebouwde zeecontainer in de expeditiehal bij Royal Van Zanten moet het centrum van innovatie in de veredeling van freesia zijn. De cel zorgt voor een halvering van de teeltduur, maakt de meeste gewasbeschermingsmiddelen overbodig...

Nordzucker rondt bietencampagne met succes af
De fabrieken van Nordzucker hebben gemiddeld 122 dagen lang suikerbieten verwerkt. In totaal ging het in de campagne 2021/2022 om 17 miljoen ton suikerbieten.

VannoVa breidt distributiecentrum voor chrysanten snel uit
VannoVa breidt het distributiecentrum in Naaldwijk uit. Een snelle actie. Het samenwerkingsverband van een aantal chrysantenkwekers vierde afgelopen september het eenjarig bestaan.

Veel Limburgse suikerbieten per schip naar fabriek Dinteloord
261.100 ton Limburgse suikerbieten zijn de afgelopen drie maanden in 206 reizen aangevoerd bij de suikerfabriek in Dinteloord. Acht schepen voerden heen en weer tussen Maastricht en het Noord-Brabantse dorp.

WUR onderzoekt hoe kwaliteit rozen kan worden behouden bij transport overzee
Rozen die in Kenia zijn geteeld reizen met het vliegtuig naar onder meer Nederland. Transport overzee is duurzamer en goedkoper, maar de langere duur van het transport komt de kwaliteit van de bloemen niet ten goede. Wageningen University &...

BO Akkerbouw: 'Nitraatmaatregelen bedreigen hele akkerbouwsector'
De akkerbouwsector heeft grote zorgen over aanvullende nitraatmaatregelen. De maatregelen bedreigen niet alleen akkerbouwers maar de hele keten, meldt het centrale platform Brancheorganisatie (BO) Akkerbouw.

Referentie Fontane scoort goed in proef frites- en chipsrassen
Het Belgische onderzoeksinstituut Inagro legde in 2021 een rassenproef aan met nieuwe frites- en chipsrassen. De referentie Fontane scoort met een ruime voorsprong.

Plantion en Koninklijke VBW verlengen samenwerking
Plantion en Koninklijke VBW maken bekend dat zij de komende jaren met elkaar blijven samenwerken. De nieuwe overeenkomst ging in op 1 januari 2022 en loopt tot eind 2023.

Vlas en hennep passen binnen EU-doelen
Vlas en hennep zijn relatief duurzame landbouwgewassen. In vergelijking met andere gewassen kunnen ze bovendien met de eindproducten per hectare veel en lang CO2 vasthouden. De twee gewassen kunnen zo een bijdrage leveren aan de klimaat- en...

Plantion opent showroom De Kas voor kamerplanten
Plantion heeft de marktplaats uitgebreid met De Kas, een showroom in mediterrane stijl voor kamerplanten. De Kas staat in een gedeelte van het groencentrum en is woensdagochtend geopend.

Belgische Boerenbond legt troeven plantaardige sector op tafel
De Belgische Boerenbond heeft, samen met een delegatie uit veertien plantaardige sectorfederaties, op 11 en 18 januari een position paper overhandigd aan drie ministers. Daarmee wil de bond de belangrijkste troeven, kansen en uitdagingen van de...

Rabobank: consumptie groente en fruit gaat niet omhoog bij lagere btw
Bij verlaging van het btw-tarief op groente en fruit is het niet zeker dat consumenten meer van deze producten gaan kopen en consumeren. Dat stellen marktanalisten van Rabobank.

Belgische Ilvo start met veredeling van kikkererwten
Het Belgische Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (Ilvo) heeft besloten om kikkererwten te gaan veredelen met het oog op geschikt zaaigoed.

Britse bietentelers mogen opnieuw neonicotinoïden inzetten
Britse telers van suikerbieten mogen ook dit jaar een zaadbehandeling met neonicotinoïden als noodtoepassing inzetten, als de weersomstandigheden dit vereisen.

Südzucker: aanzienlijke winstverbetering na negen maanden
De Duitse bietenverwerker Südzucker verhoogde de omzet in de eerste negen maanden van boekjaar 2021/2022 met 550 miljoen euro tot 5.639 miljoen euro. Die bedroeg vorig boekjaar 5.089 miljoen euro.

Gezondgewastool helpt telers met effectieve bodemmaatregelen
De Gezondgewastool is klaar. Met deze onlinetool kunnen akkerbouwers en adviseurs eenvoudig zien welke bodemmaatregelen effectief zijn tegen bepaalde bodempathogenen.

Airtec-luchtvloeistofmengdoppen in DRD-klassen tot 75 procent
De lijst met driftreducerende doppen (DRD-lijst) is uitgebreid met de luchtvloeistofmengdoppen Cleanacres Airtec NAP06LD 80 type 35 (groen) en NAP06LD 80 type 40 (blauw). Ze krijgen de DRD-klassen 50 en 75 procent.

Meelwormen gedijen in proef vrij goed onder tomaten
Bij het Belgische onderzoeksinstituut Inagro gedijen meelwormen vrij goed onder tomaten in een kas. Verwacht wordt dat de proef eind deze maand kan worden afgerond.

BO Akkerbouw: 'Betere samenwerking overheid en sector'
Een betere samenwerking is volgens BO Akkerbouw nodig tussen de overheid en akkerbouwsector om verder te kunnen verduurzamen met plantgezondheid. Van overheden is meer daadkracht vereist om nieuwe veredelingsmethoden en snellere toelating van...

NAK verruimt beschadigingsnorm zaden zomergerst
De Vaste Commissie voor zaaizaden van de keuringsdienst NAK heeft besloten om de kwaliteitsnorm voor beschadiging voor zomergerst te verruimen van 10 tot maximaal 30 procent.

HAK pakt door met groene missie en wil B Corp-certificering
In lijn met de eerder geformuleerde duurzaamheidsmissie wil groentefabrikant HAK in de loop van 2022 verder als officieel gecertificeerde B Corporation, kortweg B Corp.

Agrifirm: brouwgerst interessanter door hoge stikstofprijzen
Als er nog ruimte in het bouwplan is, adviseert Agrifirm om voor brouwgerst te kiezen. Gerst vraagt een lagere stikstofbemesting dan andere graansoorten en dat is een pluspunt bij de huidige stikstofprijzen.

Duitse fruittelers houden appeloogst op gelijk niveau
In Duitsland werd vorig jaar ongeveer 1 miljoen ton appels geoogst. Dat is praktisch gelijk aan het niveau van 2020. De pruimenoogst was ruim 14 procent lager.

Sensus tot na half januari bezig met verwerking cichorei
Sensus in het Brabantse Roosendaal is nog tot in week 3 bezig met de laatste cichoreiwortels van oogst 2021. Opbrengsten zijn de afgelopen maand met ruim 50 ton per hectare prima. Het iets dalende inulinegehalte compenseert Sensus met een...

Planten reageren met steroïde hormonen op hittestress
Hittestress kan planten ernstig aantasten. Om hun overlevingskansen te vergroten, activeren ze een hitteschokreactie. Steroïde hormonen dragen bij aan de hittestressweerstand van planten, blijkt uit onderzoek van de Technische Universiteit München...

Duitse machinefabrikant Bergmann bestaat 125 jaar
Ludwig Bergmann GmbH uit het Duitse Goldenstedt viert het 125-jarig bestaan. Sinds de oprichting in 1896 als fabriek voor landbouwmachines breidde Bergmann het productaanbod voortdurend uit.

Proef nieuw type Power Food voor natuurlijke bestrijders in chrysant
Bij Linflowers kwekerijen in het Gelderse Nieuwaal is een proef gestart met een nieuw type Power Food van Royal Brinkman. Dat wordt gebruikt om roofmijten en roofwantsen in onder andere de chrysantenteelt bij te voeren.

Duitse akkerbouwers zaaien bijna 9 procent meer winterkoolzaad
Akkerbouwers in Duitsland hebben afgelopen herfst bijna 9 procent meer winterkoolzaad gezaaid. Het areaal wintergraan blijft vrijwel gelijkt, meldt het Duitse statistiekbureau Destatis.

Telers moeten op juiste wijze bietenras kiezen
Een hoge financiële opbrengst van een bietenras is in de praktijk niet haalbaar op elk perceel. Telers moeten eerst kijken naar de benodigde resistentie en raseigenschappen.

In Buijtenland van Rhoon grote variatie hoogstamboomgaarden
In het Buijtenland van Rhoon, een natuurvriendelijke Zuid-Hollandse polder tussen Barendrecht, Rhoon en Rotterdam, komt 3,5 hectare hoogstamboomgaarden. Een variatie van 43 soorten appels, peren, pruimen, kersen en walnoten.

MBO-studenten maken kennis met onderzoek WUR Bloembollen
MBO-studenten van het Yuverta college in het Noord-Hollandse Aalsmeer hebben dit jaar niet alleen les gekregen over bloembollen, maar hebben deze ook zelf geplant op hun eigen proefveld bij school.

Planty Organic gaat verder als 'Groene mest Groningen'
Onder de projecttitel 'Groene Mest Groningen' wordt het onderzoek op het proefveld Planty Organic in licht gewijzigde vorm voortgezet. Planty Organic is een biologisch bouwplan met een 100 procent plantaardige model, dus geen aanvoer van mest.

Camera op trekker ziet of biologische gewasbescherming nodig is
Bij ziekten en plagen is het belangrijk om ook in de biologische landbouw zo snel mogelijk in te grijpen. Het zou helemaal mooi zijn als direct na een detectie kan. Een camera op de trekker maakt dat wellicht mogelijk.

Südzucker ziet winst flink stijgen
De Duitse suikerproducent Südzucker ziet de winst in het derde kwartaal van 2021/2022 aanzienlijk stijgen in vergelijking met vorig jaar. Voor het hele boekjaar stijgt de winst naar verwachting bijna 50 procent.

Mouterij Holland Malt emissievrij in 2024
Mouterij Holland Malt in de Eemshaven in Groningen streeft ernaar om met ingang van 2024 volledig emissievrij te zijn. In de fabriek is dan geen gas meer nodig.

Afzet groentekweker op Bonaire ging tijdelijk naar burgers
Arie Boers kweekt zo'n drie jaar groente op Bonaire. Het is nog steeds een uitdaging. Het coronavirus heeft de afzet aan de horeca weken geblokkeerd. Met groentepakketten voor burgers heeft hij tijdelijk het roer flink omgegooid.

Vlaanderen werkt aan koolstofopslag door landbouwers
De interesse voor koolstoflandbouw stijgt in Vlaanderen. Er ontstaan verspreide initiatieven die landbouwers willen gaan vergoeden voor de mate waarin ze koolstof opslaan in hun (akker)bodems.

Java scoort in Belgische bloemkoolproef relatief goed
Koud weer gaf dit jaar in de zomerproef industiebloemkool bij het Belgische onderzoekinstituut Inagro een trage en moeilijke gewasontwikkeling. De cultivar Java scoorde relatief goed.

Duitse Boerenbond ziet onzekerheden, vooral voor varkenshouders
Voorzitter Joachim Rukwied van de Duitse Boerenbond (DBV) maakt een ontnuchterende balans op voor het afgelopen landbouwbedrijfsjaar. Hij ziet daarnaast grote onzekerheden voor 2021/22.

Vooral akkerbouw laat Duitse landbouwprijzen stijgen
De prijzen van landbouwproducten stegen gemiddeld in Duitsland in een jaar tijd ruim 16 procent. Dat komt vooral door hogere prijzen in de akkerbouw.

Europese liberalen pleiten voor nieuwe veredelingstechnieken
Europese liberalen pleiten voor aparte Europese wetgeving voor nieuwe veredelingstechnieken als Crispr-Cas. VVD-Europarlementariër Jan Huitema draagt dat standpunt namens de liberalen uit.

Bijna 50 kilometer ledverlichting voor grote verticale landbouw
In de tweede verticale boerderij voor de productie van bladgroente in het Verenigd Koninkrijk, van het bedrijf Jones Food Company, komt bijna 50 kilometer efficiënte ledverlichting van GE Current.

Groenten en kruiden groeien in het Westland indoor verticaal
Agritech start-up Future Crops heeft in Poeldijk, in het Zuid-Hollandse Westland, het eerste indoor verticale landbouwsysteem ontwikkeld. Het gaat om 8.000 vierkante meter met negen verdiepingen hoog.

Nexat-breedspoortrekker wint enige gouden medaille Agritechnica
De autonome Nexat-breedspoortrekker van de Duitse fabrikant Kalverkamp heeft als enige een gouden innovatiemedaille gekregen van de Agritechnica-organisatie. De machine rijdt op vaste rijpaden tussen bedden die 12 meter breed zijn.

Alle veldrobots van Naïo mogen onbewaakt werken
Naïo Technologies certificeert het autonome, onbewaakte werk van zijn volledige reeks veldrobots. Het gaat om de robots Oz, Dino en Ted.

Aantal Duitse sierteeltbedrijven daalt
Het aantal sierteeltbedrijven in Duitsland is dit jaar ruim een zesde minder dan in 2017. De totale oppervlakte aan bloemen en sierplanten is bijna 5 procent lager dan vier jaar geleden.

Hennep kan langdurig tot 15 ton CO2 per hectare opslaan
Hennep absorbeert tussen 8 en 15 ton CO2 per hectare geoogst product, rekening houdend met een gemiddelde stro-opbrengst van 5,5 tot 8 ton per hectare.

NAK gaat voor nieuwe opzet aardappelselectiecursus
Keuringsdienst NAK kiest voor een nieuwe opzet van de aardappelselectiecursus. Deelnemers kunnen kiezen voor een of twee theoriedagen. Het praktijkgedeelte blijft gelijk.

Machinefabrikant Steeno in zee met nieuwe importeur voor Nederland
Landbouwmachinefabrikant Steeno heeft een nieuwe importeur voor Nederland. Voortaan is het volledige Steeno-gamma verkrijgbaar via Eland Machines uit Nijbroek. Binnen dezelfde samenwerking gaat Steeno de Eland-bemesters in België en zijn...

Minder ploegen maakt opslag koolstof mogelijk in landbouwgrond
Minder grondbewerking heeft een positief effect op de opslag van koolstof in biologische landbouw. Dat blijkt uit een Europese studie waaraan Wageningen University & Research (WUR) een bijdrage leverde.

Groningen steunt experimenteel onderzoek naar eiwitgewassen
Gedeputeerde Staten van Groningen verlenen een subsidie van 240.750 euro aan experimenteel teeltonderzoek bij eiwitgewassen. Doel is het bepalen van het opbrengstpotentieel daarvan.

Kool Machinebouw komt met nieuwe bemester
Machinebouw G. Kool uit het Utrechtse Mijdrecht introduceert een nieuwe, onderhoudsarme en robuuste bemester: de Rollex Eco 600. De bemester, die beschikt over zes secties met bolle schijven, heeft een werkbreedte van 6 meter.

Avebe investeert fors in productie Solanic-aardappeleiwit
Royal Avebe verhoogt haar productie van Solanic-aardappeleiwit flink om te voldoen aan de marktvraag naar plantaardige eiwitten. Avebe investeert daarom dit jaar 66 miljoen euro in haar innovatie- en duurzaamheidsprogramma.

Forse groeicijfers Europese markt tuin- en parkmachines
De Europese federatie van tuin- en parkmachines (EGMF) rapporteert in Europa forse groeicijfers voor machines en gereedschappen in de eerste helft van 2021 in vergelijking met voorgaande jaar.

Gezondheid speerpunt GroentenFruit Huis na stoppen NAGF
Na vijf jaar valt op 1 januari het doek voor het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit (NAGF). Gezondheid is nu als speerpunt opgenomen in de toekomstvisie van GroentenFruit Huis.

WUR presenteert boek over biologische gewasbescherming
Experts van Wageningen University & Research (WUR) en Koppert Biological Systems presenteren in een nieuw boek de laatste stand van zaken rondom biologische gewasbescherming. Het boek geeft een genuanceerd beeld van de mogelijkheden en...

Vijftien nieuwe onderzoeken voor akkerbouw goedgekeurd
Vijftien nieuwe onderzoeksprojecten voor de akkerbouw gaan in 2022 van start. Het bestuur van Brancheorganisatie (BO) Akkerbouw heeft ze goedgekeurd. De onderzoeken richten zich op een toekomstbestendige akkerbouw met een goed rendement voor de...

Nieuwe Evers Schoffelbemester voor zestien maisrijen
De Evers Schoffelbemester voor acht en twaalf maisrijen is nu verder uitgebreid met een bemester voor zestien maisrijen. De grotere werkbreedte verhoogt de capaciteit en vermindert het aantal rijsporen.

Joskin verbetert getrokken balenwagen
Het Belgische bedrijf Joskin heeft bij de getrokken Wago TR-balenwagens de laatste technische verbeteringen doorgevoerd.

Kuhn VB 700-serie perst harde ronde balen met capaciteit
Extreem harde balen persen en grote capaciteit in gewasdoorvoer. Dat zijn volgens Kuhn de belangrijkste kenmerken de nieuwe VB 7100-serie rondebalenpers.

Uiensector brengt reststromen tot waarde
De uiensector heeft samen met kennisinstellingen een proces ontwikkeld om de grote hoeveelheid reststromen tot waarde te brengen. Het gaat daarbij om ruim 500.000 ton per jaar.

Middenaflegharken van Kuhn halfgedragen en grote breedte
De Kuhn GA 8731+- en 9531+-middenaflegharken maken het assortiment halfgedragen harken met middenafleg van deze fabrikant compleet. Ze zijn eenvoudig, robuust en comfortabel.

Gebruik duurzame energiebronnen neemt toe in alle EU-landen
Het gebruik van duurzame energiebronnen is de afgelopen jaren in alle 27 landen van de Europese Unie (EU) toegenomen. Zweden scoort het hoogst en Nederland zit aan de lage kant. Dat meldt het Duitse statistiekbureau Destatis.

Bouw van kassencomplex op terrein Floriade gestart
De Bom Group in Hoek van Holland is onlangs gestart met de bouw van een kassencomplex op het terrein van de Floriade Expo 2022 in Almere. De eerste contouren zijn al zichtbaar.

Ctgb: Roundup geen risico voor bijen en hommels
Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) ziet Roundup niet als een risico voor bijen en hommels. Dit meldt demissionair landbouwminister Carola Schouten aan de Tweede Kamer.

Bloemkoolras Aerospace deed het goed in rassenproef Inagro
Het bloemkoolras Aerospace van Syngenta deed het goed tijdens een rassenproef bloemkool vroege teelt 2021 op het Belgische onderzoeksinstituut Inagro. Aerospace heeft de vroegste referentie. In deze proef werden tien rassen hiermee vergeleken.

Verlagingspercentage pootgoed blijft laag in nacontrole
Het verlagingspercentage van de nacontrole bij pootgoed ligt nu op 16,3 procent. Het afkeuringspercentage is 1,1 procent, meldt de keuringsdienst NAK.

Naïo lanceert begin volgend jaar nieuwe veldrobot
De Robot as a Service (Raas), een volledig autonoom werkende veldrobot van Naïo Technologies, komt begin volgend jaar op de markt. Het bedrijf wil deze in januari 2022 internationaal beschikbaar maken.

Hoge prijsstijging Duitse landbouwproducten vooral door graan
De producentenprijzen van landbouwproducten in Duitsland waren in augustus 2021 ruim 13 procent hoger dan in augustus 2020. Ten opzichte van juli 2021 stegen de prijzen met 1,2 procent.

Suikersegment verhoogt winst Südzucker in eerste halfjaar
Bij het Duitse bedrijf Südzucker steeg in de eerste helft van het boekjaar 2021/2022 de geconsolideerde omzet met circa 250 miljoen euro tot 3.596 miljoen euro. Vorig jaar ging het om 3.349 euro.

Studies VS: hennep waardevol landbouwgewas voor biodiversiteit
Industriële hennep heeft veel potentie. De volledige plant kan worden gebruikt in uiteenlopende toepassingen. Daarnaast is hennep waardevol voor de biodiversiteit.

Cosun: volop gebruik van internetconsultatie Nitraatrichtlijn
Veel telers hebben via Cosun al gebruikgemaakt van de mogelijkheid om hun zienswijze kenbaar te maken via de internetconsultatie over het zevende actieprogramma Nitraatrichtlijn.

Test DLG: Fliegl Skate 120 effectief bij uitrijden mest
Drijfmest uitrijden met de Fliegl Skate 120 is efficiënt en effectief. Dat blijkt uit testresultaten van de Duitse landbouwvereniging DLG.

Yanmar onthult deze week autonome wijngaardrobot
De Japanse landbouwmachinefabrikant Yanmar heeft een nieuwe, technologische doorbraak voor wijnproducenten geïntroduceerd: een wijngaardrobot. De YV01 kan hellingen tot 45 graden beklimmen en afdalen.

Akkerbouwer De Jong: 'Duurzame bouwplannen te ingrijpend voor sector'
De Drentse akkerbouwer Jan Reinier de Jong uit Odoorn vindt de voorstellen voor duurzame bouwplannen te ingrijpend voor de sector. In een brief aan demissionair minister Carola Schouten van LNV legt hij uit wat de gevolgen zijn van het zevende...

Nieuwe dubbelmotoren voor Claas Scorpion-telescoopladers
Claas rust de telescoopladers van de lagere en middelste vermogensklassen uit met een nieuwe dubbelmotor. Deze compacte aandrijving heeft een lange levensduur, een verbeterde aandrijving en produceert minder geluid.

Nieuwe Claas-zwadharken hebben twee rotoren en middenaflegging
Met de introductie van zeven nieuwe modellen Liner-zwadharken met twee rotoren en middenaflegging heeft Claas zijn programma gemoderniseerd.

Grote zonneweide bij fabriek Cosun Beet Company in Puttershoek
De specialiteitenfabriek van Cosun Beet Company in het Zuid-Hollandse Puttershoek produceert vanaf deze zomer zijn eigen groene stroom. De stroom komt van het nabijgelegen Cosun Solar Park, die onlangs is aangesloten.

Honingbijen eten ook voedsel van wilde bijen
De honingbij is bijna een landbouwhuisdier en heeft in Nederland weinig last van de afnemende biodiversiteit. De kasten van de honingbijen staan vaak bij land- en tuinbouwgewassen. Als de bloei van die gewassen stopt, gaan de honingbijen bij het...

EU-project gaat cosmetica-ingrediënten uit planten halen
Zeventien partners uit elf Europese landen werken de komende vier jaar aan wetenschappelijk gevalideerde, veilige cosmetica-ingrediënten op basis van planten.

WUR werkt aan vliegtuigbrandstof uit reststromen agro-industrie
Wageningen University & Research WUR) heeft in samenwerking met partners een nieuw type vliegtuigbrandstof ontwikkeld op basis van biobased reststromen uit de agro-industrie.

Agritechnica: innovaties bepalend voor toekomst landbouwsector
'Groene efficiëntie - geïnspireerd door oplossingen' is het hoofdthema van Agritechnica 2022 dat van 27 februari tot 5 maart plaatsvindt in het Duitse Hannover. De beurs wil antwoord geven op belangrijke vragen over de toekomst van de landbouwsector.

Väderstad komt met nieuwe zaaimachine Spirit 600C InLine
De Zweedse machinefabrikant Väderstad voegt de nieuwe Spirit 600C InLine toe aan zijn zaaimachinesegment. De machine heeft bij zaaizaad en meststof een hoge precisie.

Ondiepe grondbewerking met Amazone C-Mix-ganzenvoetschaar
Voor de cultivatoren van de productgroepen Cenio en Cenius biedt de Duitse machinebouwer Amazone de C-Mix-ganzenvoetschaar met een breedte van 32 centimeter aan. Dit maakt een ondiepe grondbewerking goed mogelijk.

DBV: 'Ecoregelingen uit GLB voor boeren aantrekkelijk maken'
Ecoregelingen in het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) en agrarische milieumaatregelen geven boeren veel extra kosten. Om het aantrekkelijk te maken, moet de subsidie hoger zijn, vindt de Duitse boerenvereniging DBV.

Deutz-Fahr voorziet 5D Keyline-serie van betere techniek
Deutz-Fahr heeft de 5D Keyline-serie verder ontwikkeld. De vier modellen met een vermogen tussen 65 en 102 pk bieden een betere technologie en uitrusting.

Verlagingspercentage nacontrole pootgoed laag door virusdruk
Het verlagingspercentage van pootgoed in de nacontrole bedraagt op dit moment 16,6 procent. De lage virusdruk tijdens het groeiseizoen zorgt voor dit lage percentage.

RDW: zelfs in de berm is trekkerkenteken verplicht
Eigenaren van (land)bouwvoertuigen moeten deze zo snel mogelijk registreren als ze daarmee op de openbare weg komen, benadrukt RDW. Zelfs als ze er alleen mee door de berm rijden.
Vlaamse boeren krijgen subsidies voor precisietechnieken
Vlaamse landbouwers kunnen een pre-ecoregeling afsluiten voor precisielandbouw. Boeren die gps-gestuurd meststoffen of gewasbeschermingsmiddelen gaan toedienen of die plaatsspecifiek bekalken, kunnen een subsidie per hectare ontvangen.

Alle Krone Big X-modellen met 3 meter transportbreedte
Alle huidige Krone Big X-modellen veldhakselaars kunnen vanaf nu worden voorzien van een transportbreedte van 3 meter. De machines krijgen daarvoor andere banden.

Gewasbeschermingsmiddelen laten residuen achter op bloembollen
Bloembollen bevatten veel residuen van gewasbeschermingsmiddelen. Dat blijkt uit onderzoek van monsters in opdracht van PAN Nederland.

Claas maakt gebruik van taakkaart.nl eenvoudiger
Claas, Kamps de Wild en Vantage-Agrometius kondigen de implementatie aan van een API-verbinding tussen Claas Telematics en taakkaart.nl. Zo wordt het werken met taakkaarten een stuk makkelijker.

Bodembacteriën helpen planten bij droogtestress
Wetenschappers zijn op zoek naar oplossingen om planten te beschermen tegen droogtestress. Weefsel van specifieke bodembacteriën zou planten klimaatrobuuster kunnen maken.

Cema: Europese vraag naar trekkers blijft redelijk stabiel
In heel Europa zijn vorig jaar 189.242 'trekkers' geregistreerd. Uit cijfers van de nationale autoriteiten blijkt dat de vraag naar trekkers over het algemeen stabiel blijft, meldt de Europese branchevereniging Cema.

Barrières bij CO2-toedeling in levering aan glastuinbouw
CO2-toedeling kan bijdragen aan het mogelijk maken van zowel opslag van CO2 als de CO2-levering aan de glastuinbouw, blijkt uit onderzoek. Maar er zijn barrières. Of die zijn op te lossen, is onzeker. Dat schrijven staatssecretaris Dilan...

Klei toevoegen aan droog akkerland lijkt effect te hebben
Klei toevoegen aan zand is een maatregel die past binnen een circulaire economie waarbij vruchtbare (bagger)grond uit de keten wordt hergebruikt. Kleigrond/bagger wordt daarmee een waardevolle en bruikbare grondstof.

British Sugar mag onderzoek doen naar genbewerking bij bieten
De Britse suikerfabriek British Sugar mag bij suikerbieten onderzoek doen naar genbewerking om het gewas beter te beschermen tegen ziekten. Dat heeft de Britse minister George Eustice van Milieu, Voedsel en Plattelandszaken vandaag aangekondigd.

VTA: aardappelopbrengst beduidend lager dan vorig jaar
De Verenigde Telers Akkerbouw (VTA) hebben bij consumptieaardappelen een gemiddelde opbrengst vastgesteld van 49,7 ton per hectare. In 2020 ging het om 54,9 ton. Dit blijkt uit monsters van VTA-leden die medio september een tweede proefrooiing voor...
Ctgb laat vier nieuwe gewasbeschermingsmiddelen toe
Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) heeft vorige week vier nieuwe middelen toegelaten.
Goed cichoreiras Maestoso krijgt concurrentie
Het cichoreiras Maestoso geeft de hoogste financiële opbrengst. Volgens de meest recente rassenlijst is de financiële opbrengst 102. Ook het ras Larigot heeft een hoge opbrengstpotentie (100). Maar deze cichoreirassen krijgen concurrentie, verwacht...

Duitse fruittelers plukken bijna kwart minder kersen
Ongunstig weer heeft in Duitsland geleid tot bijna een kwart minder kersen dan vorig jaar. Bij de oogst van peren is sprake van een lichte daling, meldt het Duitse statistiekbureau Destatis.

Syngenta demonstreert insectenscanner op groentenplatform
Syngenta onderzoekt de toepassing van de Diopsis-insectenscanner in de landbouw om de biodiversiteit te verbeteren. Binnenkort is er een demonstratie op het groentenplatform in Ossendrecht.

Sensus wil groei realiseren met contracten cichorei 2022
Sensus is deze week gestart met de contractering van cichorei voor volgend jaar. De cichoreiverwerker verwacht verdere groei van de afzet waarvoor in 2022 meer cichorei nodig is.

Aanzienlijk lagere wijnoogsten in Italië, Frankrijk en Spanje
De grootste landbouwkoepelorganisatie Copa-Cogeca voorspelt een historisch lage Europese wijnoogst voor 2021/2022. Er zal vooral minder wijn uit Italië, Frankrijk en Spanje komen.

Opnieuw noodaanvraag voor zaaizaad Britse suikerbieten
De Britse bietsuikerindustrie heeft opnieuw een noodtoepassing ingediend voor de neonicotinoïdenzaadbehandeling Cruiser SB die in 2022 op suikerbietenzaad is te gebruiken, als de weersomstandigheden dit vereisen.

Verdienmodel voor humane consumptie is bij eiwit een uitdaging
Luzerne, veldboon, koolzaad, suikerbiet, aardappel, vezelhennep, grasklaver, bladrammenas en nog meer. Totaal verschillende gewassen met maar één doel: eiwit voor humane consumptie. De teelt vindt plaats binnen het programma ‘Fascinating’ met als...

Helft Duitse boeren heeft nevenactiviteiten voor extra inkomen
De helft van alle landbouwbedrijven in Duitsland heeft naast de primaire landbouwproductie aanvullende sectorgerelateerde activiteiten voor extra inkomsten. Het gaat vooral om de inzet van zonnepanelen.

Nederlands graan voor zo'n 90 procent geoogst
Zo'n 90 procent van het graan in Nederland is geoogst. Als het weer wisselvallig blijft, zal de overige 10 procent mondjesmaat kunnen worden geoogst en zal de kwaliteit achteruitgaan.

CZAV verhoogt voorschot maaltarwe naar 172 euro per ton
De voorschotprijzen voor de oogst van bak-, maal- en zomertarwe zijn door CZAV vastgesteld op 172 euro per ton. Dit betreft ruim 90 procent van de innames. Voor voertarwe is er een voorschot van 165 euro en voor gerst 160 euro.

Duitse fruittelers plukken minder appels en pruimen
De Duitse appel- en pruimenoogst zal dit jaar naar verwachting onder het niveau van vorig jaar uitkomen en ook onder het tienjarig gemiddelde. Dit is onder meer te wijten aan de ongunstige weersomstandigheden.

Akkerbouwer Havenga de Poel: 'Stresstest bij zomertarwe is ook goed'
Akkerbouwer Hero Havenga de Poel uit Kloosterburen beaamt dat de omstandigheden voor zomertarwe niet ideaal zijn. 'Maar het is nuttig om een stresstest uit te voeren. Welke rassen scoren in dit soort jaren goed en welke in droge jaren?'

British Sugar vraagt om grote flexibiliteit bij start bietencampagne
British Sugar in Groot-Brittannië heeft de startdata van de vier fabrieken voor de campagne 2021/2022 bekendgemaakt. De suikerproducent heeft gevraagd om een grote campagneflexibiliteit.

Ruim 5 miljoen euro noodhulp voor Duitse boeren
Na de watersnoodramp in juli, die ook boeren in West-Duitsland hard heeft getroffen, deed onder andere de Duitse Boerenbond een oproep tot donaties. Ruim 5 miljoen euro is beschikbaar voor noodhulp.

Planten gebruiken hormonen in strijd tegen hitte
Om met hitte om te gaan, worden planten groter. Dit geeft ze meer oppervlakte die ze kunnen gebruiken om af te koelen. Belgische onderzoekers onderzochten hoe dit mechanisme precies in zijn werk gaat.

Vroegbestelling suikerbietenzaad start vandaag
Bietenverwerker Cosun Beet Company opent vandaag (woensdag) de jaarlijkse vroegbestelling van suikerbietenzaad. Deze mogelijkheid duurt tot en met 3 september.

Franse boeren moeten 'foute' bietenpercelen vernietigen
Franse suikerbietentelers moeten zo'n 500.000 ton bieten vernietigen omdat er bestrijdingsmiddelen zijn ingezet met stoffen die niet zijn toegelaten in de Europese Unie.

Opbrengsten winterkoolzaadrassen Ebelsheerd liggen erg laag
De opbrengsten van de winterkoolzaadrassen op proefboerderij Ebelsheerd liggen dit jaar met gemiddeld 3,2 ton per hectare erg laag. Vorig jaar was het 4,6 ton per hectare.

Zuidelijke akkerbouwers hebben ruim 80 procent graan geoogst
De graanoogst is vanaf woensdag goed op gang gekomen. Bij CZAV is sprake van een gestage aanvoer van ruim 125.000 ton tarwe. In totaal is 80 à 85 procent geoogst. Per regio zijn er verschillen.

Computermodel van wortelgroei kan leiden tot duurzamere teelt
De groei van plantenwortels blijkt verrassend goed te verklaren met een nieuw computermodel dat een completer en realistischer beeld geeft dan eerdere modellen.

Inagro: goede gps-ontvangst essentieel bij autonome veldrobot
Om korte stilstanden van een autonome veldrobot te vermijden, is een goede gps-ontvangst essentieel. Zodra het signaal even wegvalt, stopt de robot.
Lagere wereldproductie aan tarwe laat noteringen stijgen
Het Amerikaanse landbouwministerie USDA heeft de wereldtarweproductie fors verlaagd. Dit blijkt het uit de publicatie van het Wasde-rapport van augustus. Het gevolg is dat de prijzen stijgen.

Dit jaar meer en al vroeg schieters in cichorei
Schieters op percelen cichorei komen sinds een aantal weken vooral voor bij rassen met een lagere schietertolerantie op vroeg gezaaide percelen. Kennis- en onderzoekscentrum IRS adviseert telers de schieters te verwijderen.

Perspectief voor matricaria op drijvend teeltsysteem
Verschillende snijbloemen blijken bij een eerste screening geschikt voor de teelt op een drijvend systeem. Bijvoorbeeld matricaria (Echte kamille) en chrysant. Het hangt van de interesse van de telers af of er wordt toegewerkt naar een...

Rassen wintertarwe op Ebelsheerd scoren goed
De opbrengst in de rassenproef wintertarwe op Ebelsheerd lag op een goed niveau. De gemiddelde opbrengst was ruim 10 ton per hectare zonder ziektebestrijding en ruim 12 ton per hectare met ziektebestrijding.

NPPL: wildgroei software remt voortgang precisielandbouw
Bij precisielandbouw lijkt er een wildgroei aan systemen te ontstaan. Verschillende softwareprogramma's kunnen al jarenlang niet met elkaar 'praten'. Het zet een rem op de vorderingen, waarschuwen akkerbouwers Jacob van de Borne en Daniël...

Regen veroorzaakt groeischeuren en holheid bij aardappelen
De intense regenbuien hebben al heel wat schade teweeggebracht. Naast het risico op knolphytopthora is er bij aardappelen kans op groene knollen (afgeregende ruggen), groeischeuren en holheid.
Graanoogst 2021 stagneert door regenbuien
Door de regenbuien is er de laatste dagen nauwelijks graan geoogst. Landelijk gezien is er voor akkerbouwers nog veel werk aan de winkel.
Notering fritesgeschikte aardappelen voor 2021 aangepast
DCA-Markets heeft de PAT-index voor fritesaardappelen voor het nieuwe oogstseizoen 2021 aangepast. Het heeft vooral betrekking op de rassenselectie en de weging van deze rassen.

Graanteelt in België daalt in 2020 met bijna 3 procent
De graanteelt in België is vorig jaar met 2,8 procent gedaald, wat neerkomt op 8.769 hectare. Dit blijkt uit de definitieve resultaten van het Belgische statistiekbureau Statbel.

Slimme bigbag HZPC maakt kans op innovatieprijs
Het project 'Smart bigbags' van HZPC is genomineerd voor de PotatoEurope Innovation Award 2021.

Meerdere oorzaken zorgen voor geelkleuring in suikerbieten
Veel verschillende kleuren geel in suikerbieten komen op dit moment voor in suikerbieten. De oorzaak is niet alleen vergelingsziekte wat op diverse percelen is te zien.

Tarwenoteringen stijgen door zorgen over opbrengt en kwaliteit
De zorgen over het productiepotentieel en de kwaliteit van tarwe in verschillende landen nemen toe. Daardoor stijgen de tarwenoteringen op de wereldmarkt.

Zonnepanelen maken akkerranden rendabel
Akkerranden zijn goed voor de biodiversiteit en insecten, waaronder natuurlijke vijanden. Maar een akkerrand is niet rendabel. Verplaatsbare zonnepanelen kunnen van de akkerrand een verdienmodel maken. Akkerbouwer Leks Bolderdijk kijkt samen met het...

Nederlandse teler ontvangt hoogste bietenprijs in EU
Met een gemiddelde prijs van 43,02 euro per ton suikerbieten ontvingen de Nederlandse telers vorig jaar de hoogste prijs in de Europese Unie. Dit blijkt uit cijfers van Eurostat.

WUR onderzoekt strategie voor beheersen van meeldauw in aardbei
De Business Unit Glastuinbouw van Wageningen University & Research (WUR) onderzoekt de beste teeltstrategie om energie te besparen en tegelijkertijd de verspreiding van meeldauw te voorkomen. Eind 2021 moet er een eerste versie van een...

Toewijzingspercentage Cosun stijgt met 3 procent
Het toewijzingspercentage van Cosun voor de bietentelers is voor volgend jaar 105 procent. Het percentage is 3 procent hoger dan dit jaar en gelijk aan 2020.

NAK verlaagt iets minder pootgoed dan vorig jaar
Het verlagingspercentage bij pootgoed ligt deze week met 13,7 procent net iets onder het niveau van vorig jaar (14 procent) en ruim 1 procent onder 2019 (14,8 procent).

Kleine groei omzet Bonduelle in boekjaar 2020/2021
Bonduelle heeft het boekjaar 2020/2021 op 30 juni afgesloten met een omzet van bijna 2,78 miljard euro. Dat is 2,7 procent minder dan een jaar eerder (2,85 miljard euro). Op vergelijkbare basis nam de omzet met 1,6 procent toe.

Kunstmestprijzen stabiliseren in zomer op recordhoogte
De internationale kunstmestprijzen blijven zelfs tijdens traditioneel rustige zomermaanden op recordhoogte. De geplande toename van de productiecapaciteit is naar verwachting pas in 2022 van invloed op de markten.

ULO-bewaring is nog niet hét alternatief voor MH
De Ultra Low Oxygen-bewaring (ULO-bewaring) van uien biedt goede vooruitzichten, maar is kostbaar in de praktijk. Het biedt daardoor nog geen alternatief voor het middel maleïne hydrazide (MH). Dit meldt Uireka in haar nieuwsbrief.

Geneninformatie helpt bij verdere fusariumtoetsen in uien
Fusarium oxysporum f.sp. cepae is in Nederland de meest gevonden fusarium die ook nog eens ziekteverwekkend is in uien. Dat blijkt een analyse van de Uireka-onderzoeksgroep Fusarium.

Estavana Polman doopt nieuw aardbeienras in Andijk
Veredelingsbedrijf ABZ Seeds in het Noord-Hollandse Andijk brengt het nieuwe aardbeienras Estavana op de markt. De Nederlands profhandbalster Estavana Polman heeft het ras zaterdag gedoopt.

Vakbeurs GrootGroenPlus 2021 is geheel volgeboekt
De internationale boomkwekerijvakbeurs GrootGroenPlus 2021 in het Brabantse Zundert is volledig volgeboekt. Met meer dan tweehonderd deelnemers is er een goedgevulde beursvloer met een breed sortiment.

Bayer zet 4,5 miljard dollar extra opzij voor glyfosaatgeschil
Bayer zet 4,5 miljard dollar, zo'n 3,8 miljard euro, extra opzij voor het meningsverschil over glyfosaat in de Verenigde Staten.
Ctgb laat twee nieuwe gewasbeschermingsmiddelen toe
Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) heeft vorige week twee gewasbeschermingsmiddelen toegelaten die van belang zijn voor de land- en tuinbouw.

Van Gilse kilopak kristalsuiker van papier met bietenpulp
De Van Gilse kilopakken kristalsuiker zijn vanaf deze zomer verpakt in papier dat is gemaakt met suikerbietenpulp. Deze kilopakken zijn te koop in de supermarkt.

SPNA oogst 9,8 ton wintergerst per hectare in rassenproef
De rassenproef wintergerst op proefboerderij Ebelsheerd van Stichting Proefboerderijen Noordelijke Akkerbouw (SPNA) is gemiddeld 9,8 ton per hectare geoogst.

NPPL: Veriscan MSP3 meest nauwkeurig op zand- en dalgrond
Wat betreft nauwkeurigheid van bodemgegevens scoort de Veriscan MSP3 vaak als beste. Dit blijkt uit een vergelijking van zes bodemscansystemen binnen de Nationale Proeftuin Precisielandbouw (NPPL).

5 vragen over gewasbescherming en knaagdierbestrijding
De licenties gewasbescherming (BG/UG) en knaagdierbeheersing (KBA) worden op 31 juli ontkoppeld. Nu nog heeft een ondernemer vaak één pasje waarop beide licenties staan, onder één licentienummer.

Goede voedingsoplossingen beperken zuurstofverbruik wortels
Bij de opname van voeding verbruikt de plant energie. Als de voedingsoplossing niet optimaal is, kan het energieverbruik nog oplopen. Dat kan dus productie kosten. Binnen het project 'Ionspecifiek telen' brengen onderzoekers in beeld wat bemesting...

Duitsers verminderen emissie bij uitrijden drijfmest
Twee derde van de drijfmest in de Duitse landbouw werd in 2020 gebruikt om de uitstoot te verminderen. Emissiereducerende toepassingstechnieken worden steeds wijdverbreider.

Vier nieuwe groenbemesters van Limagrain
Zaaizaadbedrijf Limagrain (LG) komt met vier nieuwe enkelvoudige en gemengde groenbemesters voor aaltjesbestrijding, organische stofaanvoer, nutriëntenvastlegging en biodiversiteitsverbetering.

Lamb Weston/Meijer breidt fritesproductie uit in Kruiningen
Met de bouw van een nieuwe fritesfabriek breidt aardappelverwerker Lamb Weston/Meijer de bestaande productiefaciliteit in het Zeeuwse Kruiningen uit. Naar verwachting is de fabriek in het eerste kwartaal van 2023 operationeel.

Uitzonderlijke regenval kan opbrengstprognose in EU wijzigen
De veranderingen in de opbrengstprognoses in de Europese Unie (EU) in de afgelopen maand waren voor de meeste gewassen beperkt. Het weer kan daar nog wel invloed op hebben.

Meer appels en minder peren verwacht dan vorig jaar
Naar verwachting plukken fruittelers in Nederland dit jaar meer appels dan vorig jaar, terwijl de totale perenoogst lager wordt geraamd. De Nederlandse oogstraming komt uit op 250 miljoen kilo appels en 325 miljoen kilo peren.

Bijenvolk positief getest op ziekte Amerikaans vuilbroed
Het Nationaal Referentie Laboratorium voor bijenziekten heeft zaterdag bij bijenvolken van een imker uit Noord-Brabant de besmettelijke bijenziekte Amerikaans vuilbroed vastgesteld.

Graanoogst ruim week later door wisselvallige weer
De graanoogst is begonnen, maar het is geen vroege oogst. Gemiddeld landelijk zeven tot tien dagen later dan vorig jaar.

Verlaging pootgoed is met 12,3 procent relatief gunstig
De keuringsdienst NAK heeft tot nu toe 12,3 procent van het pootgoed verlaagd en 1,5 procent afgekeurd.
Komkommers bij Albert Heijn komen jaarrond uit Nederland
Bij Albert Heijn zijn sinds kort het hele jaar door komkommers verkrijgbaar die in Nederland zijn geteeld. Jaarlijks verkoopt de supermarktketen zo'n 50 miljoen komkommers.

Bodemadvieskalender helpt akkerbouwers bij beter bodembeheer
Met de Bodemadvieskalender willen BO Akkerbouw, haar twaalf leden en Wageningen University & Research alle akkerbouwers ondersteunen om meer maatregelen te nemen voor een beter bodembeheer.

Telers moeten cichoreiloof zo lang mogelijk gezond houden
Door de vele neerslag heeft het cichoreiloof afgelopen weken een groeispurt gemaakt. Voor telers is het belangrijk om het loof gezond te houden. Meeldauw veroorzaakt de meeste schade.

Regen vertraagt in Duitsland oogst wintergerst
Het wisselvallige weer zorgt er in Duitsland voor dat de oogst van wintergerst op veel plaatsten steeds weer moet worden onderbroken.

870 hectare suikerbieten bij rivieren onder water
Ongeveer 870 hectare suikerbieten is langs de overstroomde rivieren geheel of gedeeltelijk onder water komen te staan. Dit blijkt uit een inventarisatie van Cosun Beet Company.

Solynta haalt veel geld op voor sneller kweken hybride aardappel
Het Wageningse bedrijf Solynta heeft bij een consortium van investeerders 21 miljoen euro opgehaald. Met dat geld kan via innovatie de ontwikkeling van hybride aardappelen worden versneld. Op die manier zijn nieuwe, kwalitatief goede rassen te...

Warmtevraag maakt fossielvrije teelt potanthurium uitdaging
Fossielvrije teelt van potanthurium is een behoorlijke uitdaging door de grote warmtevraag. Dit blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Research in Bleiswijk.
Duitse Ackerbarometer geeft inzicht in gewasbescherming
Hoe zagen in Duitsland de gewasbeschermingsmaatregelen eruit in het voorjaar en begin zomer? Op de Ackerbarometer is te zien waar welke middelen zijn toegepast, wanneer en in welke hoeveelheden.

Britse suikerfabriek verontrust over belasting op suiker
British Sugar is verrast en zeer verontrust over het buitengewone belastingniveau dat wordt voorgesteld op de verkoop van suiker. De Britse verwerker van suikerbieten vindt dat voedsel voor iedereen betaalbaar moet zijn.

Flora Futura onderzoekt alternatief platform FloraHolland
Vakvereniging Flora Futura onderzoekt een alternatief platform voor Royal FloraHolland. Het is een reactie op recente ontwikkelingen rond het (landelijk) veilen. Flora Futura mist de win-winsituatie.

Binnen Duitsland grote verschillen in eigendom landbouwgrond
Bedrijfsgroepen beheersen 11 procent van het landbouwareaal in Duitsland. In Oost-Duitsland gaat het om meer gebieden en bedrijven dan in West-Duitsland.

Zeeland koploper in circulaire veldbonenketen
In Zeeland vindt op donderdag 22 juli een besloten bijeenkomst plaats om de resultaten te bekijken van de eerste gesloten Nederlandse eiwitketen van veldbonen. Ketenpartners en gedeputeerde Jo-Annes de Bat (CDA) van de provincie Zeeland gaan de...

Vele neerslag zorgt voor zuurstofgebrek in suikerbieten
Door de lokaal flinke hoeveelheden regen, stagneert de groei op sommige bietenpercelen. Dit gaat gepaard met een bleekgroene tot gele verkleuring van het gewas. Veelal komt dit door een zuurstofgebrek, meldt het IRS, het onderzoeks- en kenniscentrum...

Milieuorganisatie vindt residuen in bakjes aardbeien
Milieuorganisatie PAN Nederland heeft in juni residuen van gewasbeschermingsmiddelen in Nederlandse aardbeien gevonden. Uit de cijfers blijkt wel dat de maximale residu limiet (MRL) niet is overschreden.

Plant Lighting onderzoekt effect ledverlichting op lisianthus
Onderzoeksinstituut Plant Lighting uit Bunnik doet in het programma Kas als Energiebron onderzoek naar ledverlichting bij lisianthus. In het najaar van 2021 gaan de kasproeven van start.

WER: prognoses CO2-emissie glastuinbouw moeten worden bijgesteld
De in 2017 gemaakte prognoses voor de CO2-emissie van de glastuinbouw in 2030 door Wageningen Economic Research (WER) moeten omhoog worden bijgesteld. Dit blijkt uit recent onderzoek dat WER in opdracht van LNV heeft uitgevoerd.

Verlagingspercentage pootgoed iets onder niveau 2020
Bij pootgoed ligt het verlagingspercentage met 6,3 procent iets onder het niveau van 2020. Dat was toen 6,9 procent. Bijna de helft van de verlagingen heeft bacterieziek als oorzaak.

Ctgb introduceert Drift Calculator bij toelating middelen
Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) gaat de Wageningen Drift Calculator gebruiken.

Bietentelers moeten boven op infectiedruk bladschimmels zitten
Op een groot aantal bietenpercelen is al een eerste bladschimmelbestrijding uitgevoerd. Zeker in risicogebieden en percelen met hoge infectiedruk moeten telers erbovenop zitten.

USDA voorspelt 5 miljoen ton lagere eindvoorraad tarwe
Door een verminderd aanbod en een fractioneel lager gebruik zal de eindvoorraad aan tarwe in de wereld voor 2021/2022 dalen met 5,1 miljoen ton.

Bionext: natte zomer raakt oogst biologische aardappelen
Nu telers de eerste Hollandse aardappelen rooien, blijkt dat door de warme natte zomer de aardappelziekte phytophthora de biologische aardappelplanten heeft aangetast.

Inagro: phytophthoraresistent aardappelras houdt langer stand
Na drie droge jaren met weinig phytophthora krijgt de schimmel nu gunstige omstandigheden voor ontwikkeling. Biologische percelen met gevoelige aardappelrassen krijgen het moeilijk. Resistente rassen komen volledig tot hun recht, meldt het Belgische...

Regionale verschillen in opbrengst bij Duitse graanoogst
Bij de graanoogst in Duitsland worden dit jaar regionale verschillen in opbrengst verwacht. De gemiddelde opbrengst ligt op een redelijk gemiddeld niveau.
Meest bekeken
Meest gelezen
Kennispartners
Vacatures
Communicatiestrateeg
Marb Consultancy BV - Markelo, Hof Van Twente
Adviseur Landelijk Gebied
Marb Consultancy BV - Markelo, Hof Van Twente
Specialist grondverwerving
Waterschap Aa en Maas - 's-Hertogenbosch
(Aankomend) docent (-onderzoeker) voor de opleiding Innovatieve Plantenteelt
Hogeschool Van Hall Larenstein - Leeuwarden
TTW’er
TTW-Systeem B.V. - Sommelsdijk