Han Reindsen

Han Reindsen

Han Reindsen is redacteur Akker- & Tuinbouw. Hij volgt de akkerbouw, mechanisatie. en vollegrondstuinbouw

Contact

Artikelen door Han Reindsen

Akkerbouw maakt werk van versterken biodiversiteit

Akker- & Tuinbouw

Meer dan 85 procent van de akkerbouwers neemt maatregelen om de biodiversiteit op het bedrijf te verbeteren. Dat blijkt uit een representatieve enquête die AgriDirect begin 2021 verrichtte in opdracht van BO Akkerbouw.

Zelfrijdende maaier Big M van Krone bestaat 25 jaar

Mechanisatie

De zelfrijdende maaier Big M van de Duitse machinefabrikant Krone bestaat 25 jaar. Dat bedrijf toonde 20 mei 1996 het eerst prototype.

Zonnegoed eerste 'biovegan'-groentekwekerij in Nederland

Akker- & Tuinbouw

Het bedrijf Zonnegoed van Joost van Strien en Chris Feickens uit Ens ontvangt als eerste in Nederland het Biocyclic Vegan-keurmerk voor de groenteteelt vrij van dierlijke mest. Dit betekent dat de telers hun producten officieel 'biovegan' mogen...

Global GAP maakt groenten en fruit beter traceerbaar

Akker- & Tuinbouw

Global GAP introduceert nu ook het GGN-label voor groenten en fruit. Het label werd eerder al ingevoerd voor vis en sierteeltproducten.

Rijksuniversiteit Groningen start onderzoek naar gierst

Akker- & Tuinbouw

Rijksuniversiteit Groningen gaat onderzoek doen naar gierst als duurzaam gewas. Gierst heeft weinig water en kunstmest nodig.

Stortbunkers RH-serie van Grimme krijgen upgrades

Mechanisatie

De Grimme-stortbunkers van de RH- en de RH Combi-serie hebben bij de doorontwikkeling verschillende vernieuwingen meegekregen. Waaronder een nieuwe websorteerder en betere verlichting.

Kuhn lanceert nieuwe triplemaaier met twee afvoerbanden

Mechanisatie

Kuhn introduceert de nieuwe FC 9330 RA-triplemaaier met twee afvoerbanden. De machine kan een hoge capaciteit en maaikwaliteit combineren met een goede bodemaanpassing en zwadvorming. Inmiddels zijn er enkele in Nederland in gebruik.

Nutriëntengehalten in bladeren aanvulling op grondonderzoek

Akker- & Tuinbouw

Kritische nutriëntengehalten in de droge stof van de jongst volgroeide bladeren van aardappelen, bieten, uien en granen kunnen de bodemanalyse niet vervangen. Dit blijkt uit een literatuurstudie van NMI en WUR. De nutriëntengehalten in jonge...

Overgebleven bietenzaad vaak niet te bewaren

Akker- & Tuinbouw

De toelating van het middel Vibrance SB is beëindigd en de opgebruiktermijn loopt tot 1 juni 2021. Dit betekent dat bietenzaad dat met Vibrance SB is behandeld, niet kan worden bewaard voor gebruik in het seizoen van 2022. Of zaad is behandeld met...

Dalende trends in toegelaten middelen en werkzame stoffen

Akker- & Tuinbouw

Voor werkzame stoffen die van belang zijn voor gewasbeschermingsmiddelen, lijkt een dalende trend te zijn ingezet. Dit blijkt uit het jaarverslag van het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) over 2020.

SpotSprayer van Homburg bestrijdt veel aardappelopslag

Mechanisatie

Homburg Holland heeft met Garford de SpotSprayer ontwikkeld waardoor met grote precisie meer dan 90 procent van de aardappelopslag wordt gedood in bijvoorbeeld suikerbieten.

Klimaatdoelen belangrijk bij suikerproductie Nordzucker

Akker- & Tuinbouw

Nordzucker heeft zich aangesloten bij het Science Based Targets Initiative. Hiermee onderstreept de Duitse suikerfabrikant zijn doel om te produceren zonder fossiele brandstoffen.

Wereldbevolking eet te weinig groenten en fruit

Akker- & Tuinbouw

Veel mensen die in lage- en middeninkomenslanden wonen, komen niet aan voldoende voedingsstoffen. Dit komt doordat er een tekort is aan groenten en fruit en het aanbod eenzijdig en niet altijd betaalbaar is.

NPPL vergelijkt in proef negen bodemvochtsensoren

Akker- & Tuinbouw

Onderzoekers van Wageningen University & Research (WUR) en Aeres Hogeschool Dronten zijn op 3 mei gestart met een vergelijkingstest van negen verschillende bodemvochtsensoren. Dat onderzoek doen ze voor de Nationale Proeftuin Precisielandbouw...

Nieuwe stap voor mechanische onkruidrobot in suikerbieten

Mechanisatie

Landbouwrobotontwikkelaar Naïo Technologies heeft met succes het tweede prototype van de BlueBob geleverd aan het zaadveredelingsbedrijf Strube.

Duitse seizoensarbeiders steken vooral asperges

Akker- & Tuinbouw

Bijna een derde van alle Duitse landarbeid was in 2019/2020 seizoensgebonden. Vooral asperges worden geoogst door seizoensarbeiders.

Sieger-drainreiniger met gps-techniek voor precisielandbouw

Mechanisatie

Sieger Machinery in het Overijsselse Haaksbergen introduceert de nieuwe drainagereiniger Sieger Drain-Jet OneTouch. De machine heeft gps-techniek en is geschikt voor precisielandbouw.

Belgisch arboretum is sleutel tot veredelingsproject

Akker- & Tuinbouw

Het arboretum in het Belgische Bokrijk herbergt een uitzonderlijke collectie van variëteiten Japanse hulst, een soort die vaak wordt gebruikt ter vervanging van buxus. Belgische onderzoekers willen deze collectie gebruiken voor een...

Eerste APK3-erkenning trekkers voor Abemec

Mechanisatie

Directeur Hans Quint van Abemec in het Brabantse Veghel heeft maandag de erkenningssticker APK3 uit handen van algemeen RDW-directeur Ab van Ravestein ontvangen. Abemec is het eerste bedrijf waaraan de erkenning APK voor land- en bosbouwtrekkers...

Plus stapt over op gesneden groente met PlanetProof

Akker- & Tuinbouw

Als eerste supermarktketen in Nederland start Plus dit jaar gefaseerd met het certificeren van On the way to PlanetProof gesneden groente.

Cema: goede ontwikkeling voor fabrikanten akkerbouwmachines

Mechanisatie

De overgrote meerderheid van de fabrikanten van apparatuur voor bodembewerking, zaaien, bemesting en gewasbescherming rapporteerde sinds afgelopen voorjaar 'beter dan verwachte' ontwikkelingen voor hun bedrijf.

Trekkerverkoop start traag in eerste kwartaal

Mechanisatie

Brancheorganisatie Fedecom meldt dat in het eerste kwartaal van dit jaar 527 landbouwtrekkers in Nederland zijn verkocht. In de eerste drie maanden van vorig jaar ging het om 618 trekkers. De daling heeft deels te maken met de coronamaatregelen.

Ctgb laat drie middelen toe en trekt veel middelen in

Akker- & Tuinbouw

Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) heeft vorige week drie nieuwe gewasbeschermingsmiddelen toegelaten. Tegelijk zijn meer dan dertig middelen ingetrokken.

Eerste groeiachterstand na tijdige zaai bieten

Akker- & Tuinbouw

De laatste suikerbieten zijn vorige week in het zuidoosten van Nederland gezaaid. De gemiddelde zaaidatum komt uit op 6 april, ongeveer gelijk aan het langjarig gemiddelde.

Project 'Groen op zaad' voor nieuwe zaaizaadbehandeling

Akker- & Tuinbouw

Het publiek-privaat samenwerkingsproject 'Groen op zaad' is in april gestart. In dit project gaat Vertify met partners uit de zaadindustrie op zoek naar effectieve biologische middelen en biostimulanten voor zaaizaadbehandeling.

Nieuwe Amazone zelfrijdende veldspuit Pantera 4504

Mechanisatie

Landbouwmachinefabrikant Amazone komt met een nieuwe generatie van de zelfrijdende veldspuit Pantera. De nieuwe Pantera 4504 combineert nauwkeurige gewasbescherming en comfortabele bediening.

Cichorei start goed in koud voorjaar

Akker- & Tuinbouw

De teelt van cichorei gaat dit jaar relatief goed van start, constateert verwerker Sensus in Roosendaal. Het zaaien verliep prima, de kieming lijkt goed en het areaal sluit aan bij de stijgende vraag naar inuline.

Onderzoeksprogramma akkerbouw verlengd tot en met 2027

Akker- & Tuinbouw

Demissionair landbouwminister Carola Schouten heeft op verzoek van BO Akkerbouw het programma 'Onderzoek en innovatie' en de bijbehorende regelingen voor akkerbouwers opnieuw verbindend verklaard.

Pessl Instruments neemt digitale producten Solentum over

Akker- & Tuinbouw

Aardappelhandelshuis HZPC kondigde onlangs aan te stoppen met de bedrijfsactiviteiten van Solentum. Pessl Instruments neemt vanaf 1 mei enkele producten van Solentum over.

Schoon beginnen voor vitale teelt hyacinten

Akker- & Tuinbouw

De teelt van hyacinten moet gezonder en de inzet van gewasbeschermingsmiddelen moet verminderen. De teeltcyclus kan deels in kassen plaatsvinden, blijkt uit ervaringen van een nieuw project. Schoon beginnen met weefselkweek vergroot de kans om aan...

Gezuiverd afvalwater potentiële redder in nood bij droogte

Akker- & Tuinbouw

De onderzoeksgroep hydrologie van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) kijkt of gezuiverd afvalwater via ondergrondse infiltratie de landbouw kan helpen. De onderzoekers denken dat het een oplossing kan bieden in de vraag naar water tijdens de lange...

Fendt schort productie op door problemen bij leveranciers

Mechanisatie

Landbouwmachinefabrikant Agco/Fendt stopt tijdelijk de productie in de fabrieken in Marktoberdorf en Asbach-Bäumenheim. Dit heeft te maken met een tekort aan onderdelen van leveranciers.

Doseerapparatuur bepaalt keuze kuiltoevoegmiddelen bij loonwerker

Mechanisatie

De agrarische loonwerker koopt kuiltoevoegmiddelen in op basis van de klantvraag en afhankelijk van de doseerapparatuur waarover hij beschikt. Dit blijkt uit een afstudeeronderzoek van student Julia Hummel van de Aeres Hogeschool in Dronten.

Duitse Boerenbond wil ruimte voor nieuwe veredelingstechnieken

Akker- & Tuinbouw

De Duitse Boerenbond roept op tot wijziging van de Europese gentechnologische wet. Dit gebeurt in aanloop naar de publicatie door de Europese Commissie van een onderzoek naar nieuwe veredelingstechnieken als Crispr-Cas.

Cayman van HZPC in top 20 meest innovatieve rassen

Akker- & Tuinbouw

Het nieuwe aardappelras Cayman van HZPC staat in de lijst van de twintig meest innovatieve rassen van 2020, samengesteld door European Seed.

Inagro verkent mogelijkheden ecoploeg

Mechanisatie

Het Belgische onderzoeksinstituut Inagro neemt dit seizoen een nieuwe Ovlac-ecoploeg in gebruik op de proefvelden. Wageningen University & Research (WUR) deed dat enkele jaren geleden.

Buitentemperatuur goed voor kwaliteit zetmeelaardappelen

Akker- & Tuinbouw

Aardappelzetmeelconcern Avebe is aan het eind van de campagne tevreden over de kwaliteit van de geleverde zetmeelaardappelen. De huidige buitentemperatuur is gunstig voor de bewaring.

NAK teleurgesteld over rechterlijke uitspraak pootgoedfraude

Akker- & Tuinbouw

De Nederlandse Algemene Keuringsdienst (NAK) vindt de uitspraak in de beroepsprocedure over de pootgoedfraude teleurstellend. De keuringsdienst mocht niet besluiten tot het opschorten van de keuring voor drie jaar.

Cosun Beet Company gaat samen met Avantium glycolen produceren

Akker- & Tuinbouw

Suikerbietenverwerker Cosun Beet Company en technologiebedrijf Avantium bundelen hun krachten om plantaardige glycolen uit suikers te produceren.

Bij suikerbieten nagenoeg geen nachtvorstschade

Akker- & Tuinbouw

De nachtvorst heeft bij suikerbieten nagenoeg niet geleid tot overzaai. Wel gingen hier en daar enkele kwetsbare plantjes verloren.

HZPC bedient Russische markt via alternatieve route

Akker- & Tuinbouw

Voor HZPC liggen er kansen in Rusland. De verwerkende industrie groeit en vraagt naar continuïteit in aanvoer en kwaliteit van aardappelen. Maar kwaliteit staat bij de telers nog niet hoog op de agenda.

Eigen weerdata verbeteren timing bij spuiten

Akker- & Tuinbouw

Telers die een Sencrop-weerstation kopen, kunnen Agrovision machtigen om de data openbaar te maken. De telers krijgen dan toegang tot het complete netwerk. De bredere dekking van weerdata verbetert het advies bij gewasbescherming.

Nieuwe geleideplaat Väderstad verbetert menging cultivator

Mechanisatie

Machinefabrikant Väderstad uit Zweden introduceert twee nieuwe MixIn-geleideplaten voor de cultivators Swift, Cultus, Opus en TopDown. De nieuwe platen zorgen voor een beter mengbeeld.

Lozingen en lekkages in glastuinbouw opsporen met eDNA

Akker- & Tuinbouw

Het Hoogheemraadschap van Delfland verwacht met eDNA-techniek met 99 procent zekerheid vast te kunnen stellen bij welke paprika- of tomatenteler vervuild water is gelekt of geloosd.

Slimme robots vergroten waarde verse groenten en fruit

Akker- & Tuinbouw

Van de beoordeling en het sorteren van vers fruit tot het samenstellen van groentepakketten. Slimme robots van Wageningen AgroFood Robotics moeten de waarde van de producten vergroten en de inzet van arbeid verminderen. De eerste demo-applicatie is...

Wereldwijde aanpak hardnekkigste onkruiden

Akker- & Tuinbouw

Zeventien academische partners uit zeven landen gaan met genetisch onderzoek op zoek naar oplossingen om de hardnekkigste onkruiden ter wereld te bestrijden. Het bedrijf KeyGene uit Wageningen is erbij betrokken, het totale projectbudget bedraagt...

'Smart potato' moet verspilling tegengaan

Akker- & Tuinbouw

Een aantal studenten van de Hanzehogeschool Groningen wil met de 'smart potato' de kwaliteit van aardappelen verbeteren en verspilling tegengaan. Het apparaat verricht metingen in de grond en stuurt de data door naar de akkerbouwer, zodat deze kan...

Praktijknetwerk akkerbouw zoekt inbreng van telers

Akker- & Tuinbouw

BO Akkerbouw en Stichting Stimuland willen van telers weten wat zij verlangen van het Duurzaam Praktijknetwerk Akkerbouw. De partijen nodigen alle akkerbouwers uit om deel te nemen aan een online-enquête.

Cema: 'Landbouwtechniek voor voedsel, natuur en biodiversiteit'

Mechanisatie

Geavanceerde landbouwmachines en -oplossingen markeren de weg naar een duurzame landbouw in Europa. Dat is het oordeel van de Europese brancheorganisatie Cema.

Langdurig werklozen verzorgen klimop

Akker- & Tuinbouw

Kwekerij Gebroeders Rikken in Bemmel werkt al jaren naar tevredenheid met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. 'Dat past goed bij ons vanwege het repeterende werk dat het hele jaar doorgaat', zegt Pim Rikken.

Teler kan meer voordeel halen uit bodem- en weerdata

Akker- & Tuinbouw

Vantage Agrometius is sinds 1 april dealer van Cropvision Gewis van Agrovision, voor Nederland, België en Duitsland. Vantage Agrometius is al langer dealer van weer- en bodemstations van Geobas.

Komkommertelers denken mee over realisatie autonome kas

Akker- & Tuinbouw

De belangstelling voor autonoom telen in de glastuinbouw neemt toe. Komkommertelers geven aan dat het autonoom maken van de water- en nutriëntengift een grote meerwaarde kan zijn.

Lelieschubbol in kas geteeld zonder chemische gewasbescherming

Akker- & Tuinbouw

Het is onderzoekers van Wageningen University & Research gelukt om in de kas, zonder gebruik van gewasbeschermingsmiddelen, vanuit weefselkweekmateriaal in negen maanden een volwaardige lelieschubbol te telen.

Vertraging zaaien suikerbieten door winterse weer

Akker- & Tuinbouw

Vanwege het winterse weer zijn vorige week weinig suikerbieten gezaaid. De stand van uitzaai is op dit moment 69 procent, meldt Cosun Beet Company. De verwachting is dat de gemiddelde zaaidatum later wordt dan het langjarig gemiddelde.

Areaal consumptieaardappelen daalt in België met 10 procent

Akker- & Tuinbouw

Het Belgische areaal consumptieaardappelen daalt dit jaar waarschijnlijk met 10 procent ten opzichte van vorig jaar. Het komt daarmee uit op zo'n 48.000 hectare.

CNH Industrial gaat meer 3D-printen

Mechanisatie

CNH Industrial, fabrikant van trekkers en landbouwwerktuigen, gaat het 3D-printen van onderdelen de komende jaren verder uitbreiden. Dat meldt Thibaud Feneuil van CNH Industrial op de website van het project Nationale Proeftuin Precisie Landbouw...

Feedtuber handelt in Geringhoff-graanpletters en inslurfmachines

Mechanisatie

Feedtuber is vanaf heden het verkooppunt voor Geringhoff Grain Force-machines voor het malen en inslurven van granen in Nederland en België.

Opschaling slimme bigbags die temperatuur pootgoed meten

Akker- & Tuinbouw

Er wordt vol verwachting gekeken naar de pilot 'Smart bigbags' waarbij een deel van de lading is uitgerust met een microsensor om de temperaturen van partijen pootgoed uit te lezen. Dit seizoen is er opschaling van het aantal bigbags.

Duport bouwt Pöttinger Terradisc om tot bouwlandbemester

Mechanisatie

Machinefabrikant Duport in het Overijsselse Dedemsvaart heeft een Pöttinger Terradisc 6001 omgebouwd tot bouwlandbemester. De schijveneg is gecombineerd met de Duport-mestopbouw tot een 'eigen' machine.

NAK begint op 15 april met controle afvalhopen

Akker- & Tuinbouw

Telers zijn vanaf 15 april verplicht om aardappelafvalhopen af te dekken. Deze afvalhopen zijn vooral in het begin van het seizoen een belangrijke potentiële besmettingsbrond voor de verspreiding van phytophthora.

Massey Ferguson 8S-trekkerserie valt weer in de prijzen

Mechanisatie

De Massey Ferguson (MF) 8S-trekkerserie heeft in de categorie bedrijfsvoertuigen de Red Dot Award: Product Design 2021 ontvangen. Een internationale jury selecteerde de MF 8S uit duizenden inzendingen uit meer dan zestig landen. Eerder sleepte deze...

Holaras AS-15 en AS-25 snijden loof van uien

Mechanisatie

Hoopman Machines introduceert de vernieuwde Holaras-uienafstaartmachines. De AS-15 en AS-25 verwijderen de staarten met snel draaiende messen.

IRS: extra aandacht nodig voor plantbestand bieten

Akker- & Tuinbouw

De wind en hagel van deze dagen kunnen kiembladeren van suikerbieten beschadigen en tot plantwegval leiden. Deze weersomstandigheden vragen daarom extra aandacht voor het volgen van de ontwikkeling van het plantbestand.

Joskin-klanten kunnen eerste machines online samenstellen

Mechanisatie

Bij machinefabrikant Joskin is kiezen van een veewagen of weidebeluchter nog nooit zo eenvoudig geweest. Bij de keuze kan een agrarisch ondernemer gebruikmaken van de nieuwe onlineconfigurator.

Goed zaaibed voor bieten dit jaar makkelijker

Akker- & Tuinbouw

Een zaaibed maken voor suikerbieten gaat dit jaar een stuk makkelijker dan vorig jaar. In veel gevallen is op de zwaardere grond een zaaibedbereider en een sleep eg voldoende.

Amazone realiseert omzetgroei van 15 procent

Mechanisatie

De Amazone Groep heeft in boekjaar 2020 de omzetgrens van 500 miljoen euro overtroffen. Wereldwijd behaalde de machinefabrikant een omzetgroei van 15 procent ten opzichte van het voorgaande jaar.

Ebelsheerd krijgt subsidie voor onderzoek biologische landbouw

Akker- & Tuinbouw

Proefboerderij Ebelsheerd in Nieuw-Scheemda krijgt van de provincie Groningen subsidie om onderzoek te doen naar biologische landbouw en hierover demonstraties te geven aan collega-boeren.

Beurs Agritechnica wordt uitgesteld tot maart 2022

Mechanisatie

De Duitse landbouwvereniging DLG stelt de beurs Agritechnica in Hannover vier maanden uit, door corona. De nieuwe datum is 27 februari tot 5 maart 2022.

Seizoensarbeid aandachtspunt bij start Duitse aspergeseizoen

Akker- & Tuinbouw

Het aspergeseizoen in Duitsland is eind maart begonnen. De weersomstandigheden zijn ideaal. Het grootste aandachtspunt is seizoensarbeid. Dit vraagt om actie van de overheid. De Duitse boerenvereniging DBV wil dat 115 dagen verzekeringsvrije...

Toepassing aardwarmte groeit met 10 procent

Akker- & Tuinbouw

Het gebruik van aardwarmte is in 2020 met 10 procent toegenomen ten opzichte van 2019. Vorig jaar werd in Nederland 6,2 petajoule warmte geproduceerd.

Ctgb laat vier nieuwe middelen toe om schimmels te bestrijden

Akker- & Tuinbouw

Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) heeft vorige week vier nieuwe schimmelbestrijdingsmiddelen toegelaten die van belang zijn in de land- en tuinbouw.

Zadenmix als mengteelt helpt problemen in aardappelen voorkomen

Akker- & Tuinbouw

De mengteelt van veldboon en tarwe is praktijkrijp. Bij andere gewascombinaties is nog nader onderzoek nodig en dat gebeurt weinig in Nederland. Adviesbureau Profytodsd kijkt of een zadenmix als mengteelt de problemen bij de teelt van aardappelen...

Analyse: precisielandbouw is rechterhand van veldrobot

Mechanisatie

Om boeren te helpen met precisietechnieken is in 2018 gestart met het programma Nationale Proeftuin Precisielandbouw. Dit jaar gaat het Europese project Robs4Crops van start om de inzet van veldrobots te versnellen. Wat zijn de overeenkomsten en de...

Lemken realiseert in 2020 vrijwel gelijke omzet

Mechanisatie

Lemken heeft het afgelopen boekjaar afgesloten met een vrijwel gelijke omzet van 365 miljoen euro. Met name de zaaimachines en de schoffeltechniek waren in trek.

Duitse landbouwprijzen dalen in jaar tijd met 5,8 procent

Algemeen

De producentenprijzen van Duitse landbouwproducten waren dit jaar in januari 5,8 procent lager dan in januari 2020. De prijzen stegen met 2,5 procent in vergelijking met december 2020.

Mysterie rond pootgoedvitaliteit eind dit jaar ontrafeld

Akker- & Tuinbouw

HZPC en Averis Seeds werken sinds 2018 samen in het onderzoeksproject Flight to Vitality. Het is een speurtocht naar de factoren die van invloed zijn op de kiemkracht en dus de vitaliteit van pootgoed. Eind dit jaar is het onderzoek afgerond en is...

NAK gaat gele bladluisvangbakken vier weken eerder plaatsen

Akker- & Tuinbouw

De keuringsdienst NAK gaat de gele vangbakken voor bladluizen dit jaar vanaf 1 mei plaatsen en aftappen. Dat is ruim vier weken eerder dan in voorgaande jaren.

Opbrengst lager bij keuze hybride landbouw

Akker- & Tuinbouw

De land- en tuinbouw moet naar de toekomst toe zich niet blijven richten op een maximale opbrengst, maar ook aandacht schenken aan humus en bodemleven. Boeren moeten zich met hybride landbouw namelijk ook richten op CO2-vastlegging in de bodem. Dat...

Rassenproef Inagro toont beloftevolle nieuwkomers broccoli

Akker- & Tuinbouw

De nieuwe en vrij vlot oogstbare broccolirassen Babilon (Clause), BRO 3162 (Sakata) en McLaren (Syngenta) komen kwalitatief zeer goed uit een rassenproef en lijken beloftevol. Tot die conclusie komt het Belgische onderzoeksinstituut Inagro.

Bietentelers hebben eerste 1.000 hectare gezaaid

Akker- & Tuinbouw

De eerste 1.000 hectare suikerbieten is gezaaid. Voornamelijk in het Zuidwesten, meldt Cosun. 'De omstandigheden zijn goed. Het zaaibed ziet er prima uit, beter dan vorig jaar.'

Aviko: telers Saprodi op weg naar betere bewaarkwaliteit

Akker- & Tuinbouw

Vlokkenfabriek Aviko Rixona wil uitbreiden in volume en dat betekent ook meer hectares van het ras Saprodi.

Strenge winter helpt Britse suikerbietenteelt

Akker- & Tuinbouw

Zaadbehandeling met neonicotinoïden is in Groot-Brittannië niet nodig vanwege een lage voorspelling van het vergelingsvirusniveau, door het vriesweer.

Dewa maakt rvs-tanks beschikbaar voor lichter mesttransport

Mechanisatie

Machinebouwer Dewa heeft een rvs-mengmesttank ontwikkeld die opmerkelijk lichter is dan een vergelijkbare stalen tank.

Nieuw EU-project 'Robs4Crops' versnelt overstap naar robotica

Akker- & Tuinbouw

Van handmatig werken met slimme werktuigen tot volledig geautomatiseerde landbouwsystemen. Het nieuwe project 'Robs4Crops' helpt agrariërs met het opvangen van arbeidstekorten.

IRS: 'Chemie nodig in kritische fase cichorei'

Akker- & Tuinbouw

Onkruidbeheersing in cichorei is en blijft een uitdaging. Door de wegval van chemische middelen schenkt cichoreiverwerker Sensus meer aandacht aan mechanische onkruidbestrijding en andere alternatieven. Na de opkomst van cichorei is er een kritische...

Nieuwe data nodig over aanvoer organische stof groenbemesters

Akker- & Tuinbouw

De cijfers over de aanvoer van organische stof door groenbemesters zijn van voor 1990. De gemiddelde afbraak van 2 procent per jaar bij organische stof is niet specifiek genoeg voor een goede organischestofbalans. Nieuwe kengetallen gaan telers meer...

Duizend burgers in Vlaanderen gaan soja telen

Akker- & Tuinbouw

Sojabonen zijn een van de belangrijkste plantaardige eiwitbronnen. De teelt van soja kan de groei van bodembacteriën helpen. Voor onderzoek hiernaar schakelt Vlaanderen duizend burgers in.

Polysulfaat verhoogt weerbaarheid teelten

Akker- & Tuinbouw

Plantweerbaarheid speelt bij ziektebeheersing in steeds meer teelten een belangrijke rol. De teler kan die plantweerbaarheid versterken. Bij peen en knolselderij kan dat door met polysulfaten te bemesten. 'Een mooie basis bij deze teelten', zegt...

5 vragen over schade door ritnaalden en slakken in aardappelen

Akker- & Tuinbouw

Telers van consumptieaardappelen hebben vorig jaar last gehad van vreterij door ritnaalden en later schade door slakken. Het probleem van de ritnaalden neemt toe. Op het juiste moment een bespuiting uitvoeren is belangrijk. Ook de schade door...

Goede opbrengst en kwaliteit in rassenproef spruitkool

Akker- & Tuinbouw

De rassenproef spuitkool 2020 van het Belgische onderzoeksinstituut Inagro laat wat betreft opbrengst en kwaliteit goede resultaten zien. Vier rassen scoorden prima.

HSS-techniek boomgaardspuiten werkt 99 procent driftreducerend

Akker- & Tuinbouw

De Technische Commissie Techniekbeoordeling (TCT) heeft de techniek Intelligent Spray Application (ISA) van Hol Spraying Systems (HSS) erkend voor 99 procent driftreductie.

Niet-kerende grondbewerking en compost verbeteren bodembeheer

Akker- & Tuinbouw

Niet-kerende grondbewerking (NKG) levert op kleigrond een positieve bijdrage aan de waterhuishouding en de biodiversiteit. Op de productie is geen eenduidig effect gevonden. Op zand- en dalgrond blijkt de maatregel een positief effect te hebben op...

Agricult LvS-techniek goed voor 75 tot 90 procent driftreductie

Mechanisatie

De Agricult LvS-techniek is door de nauwkeurige druppelvorming geschikt voor een driftreductie van 75 procent tot 90 procent.

NEPG: lagere contractprijzen aardappelen en hogere kosten

Akker- & Tuinbouw

Hoewel de meeste contracten voor komend seizoen al zijn ondertekend, dringt NEPG er bij telers op aan om een goede analyse van de productiekosten te maken voordat ze iets ondertekenen. Eventueel wachten met tekenen kan een optie zijn om de positie...

Infinity Solar komt met nieuwe zonneboiler met vacuümbuizen

Mechanisatie

Start-up Infinity Solar introduceert een nieuw type zonneboiler met zonnecollectoren op basis van vacuümbuizen en een leegloopprincipe. Het bedrijf heeft in het Drentse Westerveld de eerste twee projecten opgeleverd.

RDW verbetert dienstverlening registratie landbouwvoertuigen

Mechanisatie

Bij RDW zijn afgelopen maand meer dan vijftigduizend aanvragen voor trekkers en andere landbouwvoertuigen ingediend. Dat is meer dan verwacht, erkent de rijksdienst. Daarom heeft RDW meer instructies online gezet om eigenaren beter te helpen bij hun...

Yanmar verbetert autonome trekkerserie in Japan

Mechanisatie

De Japanse trekkerfabrikant Yanmar heeft de upgrades van zijn autonome trekkerserie aangekondigd, die volledig of gedeeltelijk autonoom kunnen werken. De nieuwe versies zijn vanaf 1 april in Japan te koop.

Onderdelenspecialist Kramp viert zeventigjarig jubileum

Mechanisatie

Het bedrijf Kramp, met het hoofdkantoor in Varsseveld, bestaat zeventig jaar. Als specialist in reserveonderdelen en accessoires in Europa viert de onderneming het jubileum samen met partners, leveranciers en medewerkers.

Inagro: tripsresistentie heel belangrijk bij prei

Akker- & Tuinbouw

De keuze voor een preiras dat minder tripsschade vertoont, wordt sterk beloond. Dit blijkt uit een proef van het Belgische onderzoeksinstituut Inagro waar dertien rassen werden vergeleken.

Duitsers hebben dringend seizoensarbeiders nodig

Algemeen

Een brede alliantie van Duitse landbouwverenigingen roept de federale regering op om de grenzen open te houden voor buitenlandse seizoensarbeiders. En om in 2021 tot 115 dagen verzekerd te zijn voor tewerkstelling.

Machinefabriek Steketee blijft groeien ondanks corona

Mechanisatie

Het Nederlandse bedrijf Steketee is ondanks de coronapandemie in 2020 blijven groeien. De omzet kwam 30 procent hoger uit dan in 2019 en de orderboeken voor het voorjaar van 2021 zijn goed gevuld.

Zweedse machinefabrikant Väderstad breidt uit

Mechanisatie

Machinefabrikant Väderstad breidt uit. In de Zweedse plaats Väderstad is in 2022 een nieuwe fabriek klaar. Het gaat om een investering van 125 miljoen Zweedse kroon, gelijk aan zo'n 12,5 miljoen euro.

Drone telt bloemen en voorspelt aardbeienoogst

Akker- & Tuinbouw

Het Belgische bedrijf Flanders Make ontwikkelt drones voor de landbouw. Door bij aardbeien de bloemen te tellen, is de opbrengst drie weken van te voren te voorspellen.

Duitse bosbessenoogst daalt in 2020 met 9 procent

Akker- & Tuinbouw

Zo'n 35.800 ton bosbessen werd vorig jaar in Duitsland geoogst op een teeltoppervlakte van bijna 9.400 hectare. Het areaal bleef nagenoeg constant ten opzichte van 2019, terwijl het oogstvolume met 9 procent daalde.

Bollenteler Huetink: 'Opbrengst hoeft met precisielandbouw niet per se omhoog'

Akker- & Tuinbouw

Minder inzet van gewasbeschermingsmiddelen, bemesting en beregening met behoud van opbrengst. Iedereen zal het erover eens zijn dat dit goed is voor het milieu en de portemonnee van de teler. Afnemers vragen ook steeds meer aandacht voor...

Israëlische cannabisstart-up tekent deal met Brabants SeedTech

Algemeen

De Israëlische cannabisstart-up RCK tekent een miljoenendeal met SeedTech, een startend biotechnologisch onderzoeksbedrijf in het Brabantse Schijndel, om genetische veredelingsdiensten te leveren voor hybride cannabiszaden.

Pronto-serie van Horsch populairste gebruikte zaaimachine

Mechanisatie

De Pronto-serie van Horsch is de populairste rijenzaaimachine. Dit meldt Tradus.com, de wereldwijde marktplaats voor gebruikte bedrijfsvoertuigen en machines.

Inagro: aardappelen in rij bemesten scoort financieel beste

Akker- & Tuinbouw

Een verlaagde basisbemesting in de rij scoorde vorig jaar financieel bij aardappelen het beste. Dit blijkt uit een demoproject van het Belgische onderzoeksinstituut Inagro.

Verpakking van bietenpapier voor industriële klanten

Akker- & Tuinbouw

Cosun Beet Company heeft een grote stap gezet naar het gebruik van duurzaam suikerbietenpapier in industriële 25 kilopakken. Zeelandia, een internationale producent van ingrediënten voor brood- en banketbakkerijen, heeft de zakken positief getest.

Zaagsel kan groei bodemschimmels stimuleren

Akker- & Tuinbouw

Zaagsel klinkt stoffig en nutteloos. Maar in de bodem kan het goede schimmels stimuleren om te groeien en zo gewassen op een natuurlijke manier helpen beschermen.

Jean Heybroek breidt dealernetwerk druppelirrigatie uit

Mechanisatie

Met de nieuwe partners Flevodrip en AquaFeed heeft Jean Heybroek nu een landelijk dekkend dealernetwerk dat telers ondersteunt bij het installeren van een druppelirrigatiesysteem.

Grimme Ventor 4150 met loofklapper en andere functies

Mechanisatie

Grimme heeft voor het seizoen 2021 de vierrijige, zelfrijdende aardappelrooier Ventor 4150 uitgebreid met meer praktijkgerichte functies.

Aviko Potato: vrieskou vraagt aandacht aardappelbewaring

Akker- & Tuinbouw

Voor de schaatsliefhebbers komt er een mooie periode aan. De lage temperatuur en een stevige wind zijn voor aardappelen in vooral oudere bewaringen minder goed nieuws.

Noordelijke akkerbouwers positief over online spuitlicentiebijeenkomst

Akker- & Tuinbouw

De online spuitlicentiebijeenkomst 'Actualiteiten gewasbescherming en voorkomen van emissie' was donderdag 4 februari met 28 noordelijke deelnemers volledig uitverkocht.

Alliance 585-banden voor Manitou MLT NewAg-verreikers

Mechanisatie

De Alliance 585-bandenserie is door Manitou officieel erkend als optie voor het assortiment MLT NewAg-verreikers. Deze bandenoptie in maat 460/70R24 is nu af fabriek leverbaar op de MLT NewAg- en NewAg XL-verreikers.

Zoektocht alternatieve eiwitbronnen in Vlaanderen

Algemeen

In Vlaanderen starten dit jaar drie projecten met de focus op teelt van eiwitgewassen voor menselijke voeding en de toepassing ervan in diervoerrantsoenen.

Nieuwe Fedecom-voorzitter ziet perspectief voor mechanisatie

Mechanisatie

Menko Boersma is de nieuwe voorzitter van Fedecom. Op de digitale jaarvergadering van de brancheorganisatie is hij aangetreden als opvolger van Erwin Ros. De oud-voorzitter kreeg tijdens deze vergadering de gouden erespeld uitgereikt voor zijn...

Cosun: 'Stevige winter kan bietenteler helpen'

Akker- & Tuinbouw

De stevige winter kan bietentelers dit groeiseizoen helpen, stelt Cosun. De strenge vorst herstelt de structuur van de grond en geeft bladluizen minder kans om te overleven.

Fedecom lanceert nieuwe beurs: ATH Digitaal Live

Mechanisatie

Fedecom lanceert met de virtuele beurs ATH Digitaal Live een nieuw initiatief voor de agrarische sector. De beurs gaat op 10 en 11 maart 2021 live. Al zo'n 150 merken hebben ingetekend.

Onderzoek student wijst uit: bestrijding duist vraagt brede aanpak

Akker- & Tuinbouw

Het combineren van chemische en mechanische bestrijding in combinatie met vruchtwisseling leidt tot de meest effectieve bestrijding van (resistente) duist. Dat blijkt uit onderzoek van student Jan Willem Veldman.

11 procent minder trekkers verkocht dan in 2019

Mechanisatie

In Nederland zijn vorig jaar 2.581 trekkers verkocht. Dat is ongeveer 11 procent minder dan de 2.866 verkochte trekkers in 2019. Het is een dieptepunt, vergeleken met de afgelopen tien jaar.

Knoll MultiBaler XL-machine voor stationair en mobiel gebruik

Mechanisatie

Knoll in Staphorst introduceert samen met zijn Finse partner Agronic Oy een nieuw model MultiBaler voor stationair en mobiel gebruik.

Nieuwe precisieapp van John Deere en Duitse start-up

Mechanisatie

Met een nieuwe locatiespecifieke app die is ontwikkeld door de Duitse start-up Solorrow, kunnen agrarisch ondernemers eenvoudig kaarten met variabele dosering voor bemesting en andere veldwerkzaamheden maken en deze delen met het John Deere...

DBV: 'Duits plan slecht voor insecten en boeren'

Algemeen

Een Duits bondgenootschap pleit voor correctie van het insectenbeschermingspakket. Volgens de Duitse boerenvereniging DBV helpt de wet de insecten niet en brengt deze boeren in gevaar.

Belgische landbouwprijzen dalen met 3,4 procent in 2020

Algemeen

De Belgische algemene land- en tuinbouwprijsindex is in december 2020 met 3,2 procent gestegen ten opzichte van november 2020. De jaarlijkse index voor 2020 is met 3,4 procent gedaald ten opzichte van 2019.

Waakzaamheid voor prei en spruiten bij strenge vorst

Akker- & Tuinbouw

Een verhoogde waakzaamheid bij prei- en spruitentelers is deze week geboden. Sneeuw maakt een beslissing moeilijk, meldt het Belgische onderzoeksinstituut Inagro.

Ringseeder en Kverneland-rotorkopeg 'een gouden koppel'

Mechanisatie

De combinatie met een Kverneland-rotorkopeg maakt de Farmax Ringseeder tot een mooie machine. Kverneland noemt het 'een gouden koppel'.

Zeven nieuwe deelnemers voor project precisielandbouw

Algemeen

Zeven nieuwe deelnemers beginnen dit jaar met precisielandbouwtoepassingen in de Nationale Proeftuin Precisielandbouw.

Bloembollen controleren met visiontechniek en deep learning

Akker- & Tuinbouw

Wageningen University & Research kijkt of visiontechniek en deep learning kunnen helpen bij het selecteren van bloembollen. De inzet van een 3D-camera helpt daarbij.

Deep learning helpt bij herkennen van planten

Akker- & Tuinbouw

Het ontstaan van deep learning heeft onlangs aanzienlijke vooruitgang gebracht in de beeldclassificatie van planten. Dit blijkt uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen.

GroentenFruit Huis: verduurzaming van belang voor hele keten

Akker- & Tuinbouw

GroentenFruit Huis gaat zich samen met de leden Koninklijke Vezet, Heemskerk fresh and easy en Hessing Supervers inzetten voor verduurzaming van de hele groente- en fruitketen.

Cumela gaat strijd aan met criminelen in buitengebied

Mechanisatie

Brancheorganisatie Cumela is vrijdag gestart met de campagne 'Stop Diefstal!'. Deze campagne roept ondernemers op om kostbare hightechapparatuur voor landbouw en grondverzet te registeren en te markeren.

Güttler wiedeg zaaien voor graslandonderhoud

Mechanisatie

De Duitse machinefabrikant Güttler komt met een nieuwe machine voor graslandverzorging. De machine voor wiedeg zaaien was te zien op de beurs Agritechnica in het Duitse Hannover en is nu voor verkoop beschikbaar.

Wratziekte bij Stadskanaal voor telers 'spannend en zorgelijk'

Akker- & Tuinbouw

Voor komend pootseizoen is er geen informatie bekend over mogelijke resistentie tegen de gevonden nieuwe wratziekte op percelen zetmeelaardappelen bij het Groningse Stadskanaal. Resultaten worden begin 2022 verwacht.

Nederland werkt met VS aan 'Fruitboomgaard van de toekomst'

Akker- & Tuinbouw

Nederlandse agrifoodtechbedrijven bundelen voor de 'Fruitboomgaard van de toekomst' de krachten met bedrijven, kennisinstellingen en telers in eigen land en in de Amerikaanse staten Californië en Washington.

Avebe investeert in nieuwe onderzoeksapparatuur

Akker- & Tuinbouw

Avebe heeft voor zijn onderzoekscentrum geïnvesteerd in nieuwe apparatuur, waaronder een pilot extruder en homogenisatoren. Het bedrijf kan daardoor meer onderzoek doen naar de toepassing van ingrediënten uit aardappelen.

Deutz en SDF breiden strategisch partnerschap uit

Mechanisatie

Deutz en landbouwmachinefabrikant SDF gaan een langetermijnleveringsovereenkomst aan voor een breed scala aan motoren. Die levert naar verwachting een jaarlijkse omzet van tientallen miljoenen euro's op.

Teler fritesaardappelen krijgt meer risico's

Akker- & Tuinbouw

Door het coronavirus is er onzekerheid bij de afzet van fritesaardappelen. Door lagere prijzen en minder tonnen per hectare in het contract, verschuift de verwerker de risico's in toenemende mate naar de teler.

Nordzucker kijkt terug op succesvolle bietencampagne

Akker- & Tuinbouw

Na drie kwartalen in boekjaar 2020/21 boekt de Duitse suikerfabriek Nordzucker een bedrijfswinst van 81 miljoen euro. Dat was in dezelfde periode van het vorige boekjaar nog een verlies van 9 miljoen euro.

Madiba-teler: 'Spuitrobot draait helft van de tijd voor verstrooien biologie'

Mechanisatie

Kees de Jongh uit het Gelderse Tuil gebruikt in de teelt van Madiba de spuitrobot Alumaster 2.0 van Royal Brinkman. De kweker zet zo flinke stappen voorwaarts bij de bestrijding van ziekten en plagen met natuurlijke vijanden.

App zorgt voor juiste instelling kunstmeststrooiers Amazone

Mechanisatie

De mySpreader-applicatie combineert drie functionaliteiten voor kunstmeststrooiers van Amazone in één app. Die is gericht op de intuïtieve bediening en comfortabele instelling van de kunstmeststrooier.

Royal Avebe ontvangt Europese award voor duurzaamheid

Akker- & Tuinbouw

Sigma in Europa reikt de 'Supplier Excellence Award' uit aan Royal Avebe. Het voedingsbedrijf erkent hiermee Avebe voor het behalen van uitstekende prestaties in 2020 op het gebied van duurzaamheid.

Israëlisch bedrijf komt met kunstmatige bestuivingstechniek

Akker- & Tuinbouw

De Israëlische start-up Edete Precision Technologies for Agriculture brengt zijn kunstmatige bestuivingstechnologie naar de Australische amandelmarkt. De techniek kan bestuivers als honingbijen vervangen.

Verzekeringsexpert: 'Kentekenregistratie landbouwvoertuigen op schema'

Mechanisatie

Sinds de invoering op 1 januari van de kentekenregistratieplicht voor landbouwvoertuigen en motorrijtuigen met beperkte snelheid is slechts 2 procent van de MMBS (Motorrijtuig Met Beperkte Snelheid) op naam gezet. Dit blijkt uit onderzoek van Diks...

Downs sorteert optisch 100 ton aardappelen per uur

Mechanisatie

De Downs CropVision is een optische sorteermachine voor ongewassen aardappelen. De machine kan tijdens het inschuren tot 100 ton aardappelen per uur sorteren.

RaniPlast introduceert duurzamere balenwikkelfolie

Mechanisatie

De Finse firma RaniPlast introduceert een balenwikkelfolie die 30 procent gerecyclede grondstof bevat en een duurzame verpakking heeft.

Gecoate meststoffen geven bij phalaenopsis minder emissie

Akker- & Tuinbouw

Kwekers van phalaenopsis zoeken een methode om de emissie van meststoffen te verlagen en een goede kwaliteit en productie te realiseren. Dat blijkt mogelijk door bij de start van de teelt gecoate meststoffen toe te voegen aan de pot.

Den Ouden neemt Plant Health Cure uit Oisterwijk over

Akker- & Tuinbouw

Plant Health Cure (PHC) in Oisterwijk is sinds 1 januari 2021 onderdeel van het familiebedrijf Den Ouden Groep in Schijndel. Den Ouden versterkt hiermee zijn positie in de markt voor organische meststoffen.

Voorlopig laatste toekenningen Fonds Kleine Toepassingen

Akker- & Tuinbouw

Het is niet meer mogelijk om nieuwe aanvragen in te dienen voor het Fonds Kleine Toepassingen 2015-2019. Uit een onlangs uitgevoerde evaluatie blijkt dat het fonds voorziet in een behoefte.

The Greenery werkt bij zachtfruit samen met Agromanager

Akker- & Tuinbouw

Veilingorganisatie The Greenery en Agromanager zijn een samenwerking aangegaan om de software van Agromanager ook voor zachtfruittelers beschikbaar te stellen.

Winteraardbei Calinda terug in winkelschappen

Akker- & Tuinbouw

De winteraardbei Calinda is terug van weggeweest. Waar de meeste Nederlandse aardbeien zich vanaf de lente aandienen, maakt deze aardbei haar entree al in de winter.

Bijensterfte in winter 2018-2019 relatief laag

Algemeen

De wintersterfte van bijenvolken in Nederland in de winter van 2018-2019 was ruim 9 procent. Dit is lager dan de twee voorgaande winters: ruim 14 procent en bijna 16 procent.

Steyr viert succes met 'Good Design'-prijs voor trekkerconcept

Mechanisatie

De creatieve maar praktische gedachte achter het Steyr-concept, een opvallende studie voor trekkerontwikkeling, is bekroond met een 'Good Design'-prijs.

CZAV: 'Extra's risico voor teelt blauwmaanzaad'

Akker- & Tuinbouw

De laatste jaren worden telers en collecteurs geconfronteerd met residuoverschrijdingen in Nederlands blauwmaanzaad. De volksgezondheid is bij deze overschrijdingen niet in gevaar. Desondanks mogen betreffende partijen niet worden afgezet in het...

Countus: 'Akkerbouwer kan extensivering niet alleen betalen'

Akker- & Tuinbouw

Het akkerbouwbedrijf verduurzamen door extensivering kan tot 600 euro per hectare kosten. Dat kan de akkerbouw niet alleen betalen. Overheid en de keten moeten daaraan bijdragen, meldt Ruthger Steenbeek van Countus.

Evers Duodisc-bemester nu ook met kleinere werkbreedtes

Mechanisatie

De Evers Duodisc-serie is verder uitgebreid met werkbreedtes van 4 tot 9,75 meter. De werkbreedtes van 9,75 tot 18 meter bestonden al.

Veel meer Nederlands pootgoed naar België

Akker- & Tuinbouw

Bij de exportcijfers van Nederlandse pootaardappelen zorgt België ten opzichte van vorig jaar voor een grote verschuiving. Tot en met december 2020 ging er 23.393 ton Nederlands pootgoed naar België, terwijl dat in 2019 in dezelfde periode om 908...

MW machines nieuwe verdeler Yanmar-trekkers in Nederland

Mechanisatie

MW machines in het Overijsselse Olst is met ingang van dit jaar full-line dealer van Yanmar-trekkers van 22 tot 60 pk.

Kansen om te investeren in agrifoodrobotica

Akker- & Tuinbouw

Voor het voeden van stedelijke samenlevingen zijn in de toekomst robots nodig. In de agrifoodsector neemt de wereldwijze populatie van 2 miljard werknemers namelijk af.

De John Deere-stoel omdraaien en achteruitrijden maar

Mechanisatie

Voor het bedienen van machines achter John Deere-trekkers hoeven bestuurders voortaan niet meer in een gedraaide houding op hun stoel te zitten.

The Greenery financiert met ABN Amro en Deutsche Bank

Akker- & Tuinbouw

Afzetorganisatie The Greenery heeft een overeenkomst voor financiering getekend met ABN Amro en Deutsche Bank voor de komende 5 jaar.

Provincie Zeeland ziet perspectief voor luzerneteelt

Akker- & Tuinbouw

Luzerneteelt scoort uitstekend als het gaat om klimaat en milieu en verdient daarom aandacht in het Nationaal Strategisch Plan, de uitwerking van het nieuwe Europese landbouwbeleid.

Adviseur Den Herder: 'Groenbemester is nuttige bodemparaplu'

Akker- & Tuinbouw

Bij groenbemesters gaat het niet alleen om organische stof, maar ook om bedekking en beschutting van de bodem. 'Het is een paraplu boven de grond', zegt onafhankelijk adviseur Christoffel den Herder. Akkerbouwer Wim Stegeman uit Lelystad benut...

Zibo-vorenpakker voor goed zaaibed bij ondiep ploegen

Mechanisatie

Zinger Mechanisatie in het Drentse Borger brengt een gekartelde vorenpakker op de markt, vooral bedoeld voor toepassing bij ondiep ploegen.

Vierwielige Ploeger AT5104 LNMS met 22 kuubs tank

Mechanisatie

Machinebouwer Ploeger introduceert de AT5104 LNMS mestinjectiemachine met een inhoud van 22 kuub.

Insecten en beplanting openbaar groen helpen landbouw

Akker- & Tuinbouw

Slootranden, wegbermen en dijken zo beplanten dat het bijdraagt aan de bescherming van landbouwgewassen en een hogere teeltopbrengst. En aan een gevarieerd en kleurrijk planten- en bloemenrijk dat het landschap verfraait.

Nederland leert van Franse aanpak kunstmatige intelligentie

Akker- & Tuinbouw

We zijn in Nederland een heel eind met de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie, maar we moeten meer investeren in de toepassing ervan, zoals in Frankrijk. Dat stelt Ben Schaap van het Wageningen University & Research.

Veel politici willen drempelmaatregel schrappen

Akker- & Tuinbouw

De verplichting tot het aanbrengen van drempels in de ruggenteelt staat een geïntegreerde teelt van pootaardappelen in de weg. Daarom moet landbouwminister Carola Schouten deze maatregel schrappen. Helma Lodders (VVD), Jaco Geurts (CDA), Roelof...

Gezond AH-model voor groente- en fruitsector

Akker- & Tuinbouw

Albert Heijn (AH) versterkt de samenwerking met Nederlandse groente- en fruittelers. De supermarktketen ontwikkelt nieuwe 'Beter Voor Natuur en Boer'-programma's en werkt aan een gezond verdienmodel voor de telers.

Suikerbietencampagne loopt ten einde

Akker- & Tuinbouw

Bij Cosun Beet Company zijn ze aan het aftellen. Het einde van de suikerbietencampagne komt in zicht. In Dinteloord stopt de aanvoer van suikerbieten waarschijnlijk op 26 januari en in Vierverlaten een paar dagen eerder.

Bedrijvencluster positioneert Nederlandse tuinbouw in China

Akker- & Tuinbouw

Een cluster van bedrijven richt zich samen met de Nederlandse overheid en kennisinstellingen op een langetermijnaanpak om nieuwe vormen van samenwerking te ontwikkelen in China.

Duits landbouwareaal blijft in tien jaar vrijwel gelijk

Algemeen

Het aantal landbouwbedrijven in Duitsland is sinds de vorige landbouwtelling in 2010 met 12 procent gedaald tot 263.500. Het gebruikte landbouwareaal bleef met 16,6 miljoen hectare vrijwel constant, een daling van 1 procent. Het aandeel biologisch...

Vandinter Semo verkrijgt kwekersrecht voor Andes lupine

Akker- & Tuinbouw

Vandinter Semo in het Groningse Scheemda heeft eind vorig jaar het kwekersrecht toegekend gekregen voor Andes-lupineras Cotopaxi.

Wout Hogervorst heeft Beste Noviteit 2021 voor bollenteelt

Mechanisatie

Mechanisatiebedrijf Wout Hogervorst uit het Zuid-Hollandse Noordwijkerhout heeft op de Mechanisatiebeurs in Lisse landelijke erkenning gekregen voor Tee-jet Dynajet. Dat systeem maakt het mogelijk nog gerichter gewasbeschermingsmiddelen te gebruiken.

Zoet Zout Knooppunt: 'Zoetwater is het nieuwe goud'

Akker- & Tuinbouw

Van al het water op aarde is 99 procent zout of ijs en sneeuw. Maar 1 procent is bruikbaar zoetwater. Door de stijgende zeespiegel en bodemdaling neemt de kans op verzilting toe. Dat gaat ten koste van zoetwater. 'Zoetwater is het nieuwe goud.'

Kubota komt met 'agressievere' stroblazer

Mechanisatie

Kubota komt met een nieuwe getrokken stroblazer. De BC2300 heeft een laadvermogen van 3 kuub en snijdt het stro agressiever.

Nieuwe kunststof meststoffenverdeler op de markt

Mechanisatie

Landbouwontwikkelingsbedrijf Agro-invent heeft een nieuwe kunststof meststoffenverdeler op de markt gebracht. Volgens Agro-invent-eigenaar André Capelle kun je met de zogenoemde Turbosplitter tot een breedte van wel 45 meter werken.

Waterkwaliteit weinig invloed op opbrengst zetmeelaardappelen

Akker- & Tuinbouw

De waterkwaliteit heeft bij beregenen weinig invloed op de opbrengst van zetmeelaardappelen. Een relatief goedkope wijze van druppelirrigatie is voor beregening nog geen goed alternatief.

Delphy lanceert Team Vertical Farming met onderzoekscellen

Akker- & Tuinbouw

Delphy heeft besloten om een gespecialiseerd team voor vertical farming op te zetten. Het team speelt in op de grote kennisvraag die ontstaat bij hightech klimaatcellen.

Voorkiemsysteem ErFra VKS is weer in productie

Akker- & Tuinbouw

Het innovatieve voorkiemsysteem ErFra VKS voor aardappelen is weer in productie. Dat heeft Erik Juurlink online bekendgemaakt.

Nieuwe huisstijl Sensus onderstreept kracht van cichorei

Akker- & Tuinbouw

Cichoreiverwerker Sensus heeft een nieuwe huisstijl onthuld, die symbool staat voor de kracht van planten.

Verruimde norm voor beschadiging zaden zomergerst

Akker- & Tuinbouw

Op verzoek van de zaaizaadsector (Plantum) heeft de Vaste Commissie voor zaaizaden van de NAK besloten de kwaliteitsnorm voor beschadiging voor zomergerst te verruimen van 10 procent tot maximaal 30 procent.

Overname hulpstoffen SURfaPLUS door Syngenta

Akker- & Tuinbouw

De producent van gewasbeschermingsmiddelen en zaaizaden Syngenta is sinds 15 januari de nieuwe toelatingshouder van de door SURfaPLUS geïntroduceerde hulpstoffen.

Luiten Greenhouses participeert in World Horti Center

Akker- & Tuinbouw

Luiten Greenhouses in het Zuid-Hollandse De Lier, leverancier van turnkey-projecten, treedt met ingang van dit jaar toe tot het World Horti Center.

'Bemesten moet effect hebben op korte én lange termijn'

Akker- & Tuinbouw

Bemestingen die de plant voeden en tegelijk zorgen voor een gezonde bodem, leveren de hoogste opbrengsten. Dit blijkt uit onderzoek van het Louis Bolk Instituut.

JCB geeft nieuwe verreikers extra vermogen

Mechanisatie

JCB lanceert een nieuwe reeks verreikers met krachtigere motoren die voldoen aan de Euro Stage V-emissienormen. JCB biedt de bijzondere DualTech variabele transmissie aan op extra modellen.

Veel vezelhennep Dun Agro naar bouw

Akker- & Tuinbouw

Albert Dun van Dun Agro Hemp Group heeft al 44 woningen gebouwd van eigen ontwikkelde en geproduceerde panelen van vezelhennep. Van alle vezelhennep gaat zo'n 30 procent naar de bouw.

Krone boekt een omzet van 1,9 miljard euro

Mechanisatie

Krone Groep realiseerde in het boekjaar 2019/2020 een omzet van circa 1,9 miljard euro. In het boekjaar daarvoor ging het om een omzet van circa 2,2 miljard euro.

Investeringsprogramma Duitse landbouw 'enorm overtekend'

Algemeen

Het Duitse landbouwinvesteringsprogramma is volgens de voorzitter van de Duitse landbouwvereniging DBV enorm overtekend. Hij zegt dat er oplossingen nodig zijn voor iedereen die geïnteresseerd is in nieuwe technologieën.

Trekkerverkoop blijft in 2020 lager dan jaar eerder

Mechanisatie

In Nederland zijn vorig jaar in november 161 trekkers verkocht. In dezelfde maand in 2019 ging het om 172 trekkers. Dit blijkt uit cijfers van brancheorganisatie Fedecom.

Britten vragen noodvergunning aan voor neonics in bieten

Akker- & Tuinbouw

De Britse suikerbietenindustrie heeft een spoedvergunning aangevraagd voor het gebruik van een gerichte zaadbehandeling met neonicotinoïden voor de teelt van suikerbieten in 2021.

Valtra viert 70-jarig bestaan met Red Edition-trekker

Mechanisatie

Valtra viert dit jaar het 70-jarig bestaan met een gelimiteerde Red Edition. Rood is de originele kleur van Valtra.

Spruitkoolstokken als grondstof voor papier en kunststof

Akker- & Tuinbouw

Gehakselde en ingekuilde spruitkoolstokken hebben het potentieel om ingezet te worden als grondstof voor papier of kunststoffen.

Cosun teleurgesteld over geen ontheffing voor Cruiser

Akker- & Tuinbouw

Cosun is zeer teleurgesteld dat landbouwminister Carola Schouten heeft besloten om geen vrijstelling voor Cruiser SB te verstrekken.

'Regelgeving drijfveer ontwikkeling spuittechniek'

Akker- & Tuinbouw

Technologische ontwikkelingen zijn belangrijk bij de bouw van nieuwe veldspuiten. 'Maar regelgeving rond gewasbescherming is doorslaggevend', zegt Jørgen Audenaert van John Deere.

Nieuwbouw onderzoekslocatie zachtfruit Delphy in Horst vordert

Akker- & Tuinbouw

De afgelopen weken is er veel werk verzet bij de bouw van het onderzoekscentrum zachtfruit van Delphy in Horst. In het voorjaar van 2021 wordt de nieuwbouw in gebruik genomen.

Kuhn EL 162-300 Biomulch verhoogt organischestofgehalte

Mechanisatie

De EL 162-300 Biomulch-frees van Kuhn verbetert het gebruik van groenbemesters en verhoogt het organischestofgehalte in de grond.

Anthos: prunus kan weer naar Verenigd Koninkrijk

Akker- & Tuinbouw

Export van prunus voor sierdoeleinden naar het Verenigd Koninkrijk is weer mogelijk. Anthos, de Koninklijke Handelsbond voor Boomkwekerij- en Bolproducten, heeft dit kenbaar gemaakt aan de leden.

'Vrije aardappelen niet meer automatisch meeleveren'

Akker- & Tuinbouw

De Producentenorganisatie Consumptieaardappelen (POC) denkt dat het de positie van telers enorm zou versterken, als de overtonnen of 'meeleveraardappelen' niet al bij voorbaat toe worden gezegd aan dezelfde afnemer als waarmee het contractdeel is...

Belgische landbouwprijzen dalen sterk

Algemeen

De Belgische algemene land- en tuinbouwprijsindex is tussen oktober en november 2020 met 8,8 procent gedaald. Op jaarbasis is dit een daling van 20,9 procent.

POAH! Fiat F115 Mechanisatie