Lemken stopt met productie van veldspuiten

Lemken gaat het productieprogramma vernieuwen. De Duitse machinefabrikant gaat zich meer richten op duurzame gewasbescherming en stopt met de productie van veldspuiten.

Lemken+stopt+met+productie+van+veldspuiten
© Lemken

In verband met de alsmaar toenemende wettelijke eisen in verschillende landen heeft Lemken de strategische keuze gemaakt om de ontwikkeling en productie van conventionele veldspuiten eind dit jaar te stoppen. Het assortiment mechanische onkruidbestrijding en selectieve gewasbescherming wordt versterkt.

CEO Anthony van der Ley licht toe: 'Na meer dan tien jaar hebben we geen Lemkenwaardige afzet in het productsegment veldspuiten weten te bereiken. De regelgeving op dit gebied in landen wereldwijd neemt toe en wordt steeds meer versnipperd. Er is daarom geen eenduidige en brede productstrategie mogelijk dat leidt tot een verantwoord afzetpotentieel.'

Verder ziet Lemken dat de beperkingen voor chemische gewasbescherming onder druk van de consument steeds groter worden. 'Hoewel we op de laatste Agritechnica nieuwe modellen veldspuiten hebben laten zien en ons team zeer gemotiveerd is, kiezen we ervoor om op een verantwoorde wijze afscheid te nemen van ons assortiment conventionele veldspuiten', zegt Van der Ley.


Toekomst zeker stellen

Het familiebedrijf Lemken wil met deze stap zijn sterke en onafhankelijke positie voor de toekomst zeker stellen. Dit wil zeggen dat het aanbod van werktuigen voor grondbewerking, zaaitechniek en gewasverzorging wordt versterkt en verder wordt uitgebreid om zich als innovatieve marktleider nog sterker te kunnen positioneren.

Het bedrijfsonderdeel 'Crop Care' zal zich richten op duurzame oplossingen voor gewasverzorging. Hiertoe heeft Lemken twee jaar geleden de Nederlandse specialist in schoffeltechniek Steketee overgenomen. Er ontstaan hierdoor volop mogelijkheden om de mechanische onkruidbestrijding, eventueel in combinatie met precies, selectief bandspuiten of plaatsspecifiek spuiten te gebruiken. Zo wil Lemken duurzamere oplossingen bieden in onkruidbestrijding.


Er is een sterke, toenemende vraag naar mechanische onkruidbestrijding die wordt gecombineerd met intelligente besturing, constateert Van der Ley. 'Het portfolio van Steketee bestaat niet alleen uit een innovatieve schoffeltechniek, maar ook de meest intelligente cameratechnologie die actueel op de markt te krijgen is. We willen deze machines verbinden met onze digitale oplossingen en zelflerend maken.'


Productielocaties

De productielocatie in het Duitse Haren, waar de veldspuiten worden gemonteerd, blijft behouden en wordt uitgebreid. Op deze locatie worden in de toekomst zaaimachines gemonteerd. 'Met deze stap kunnen we snel uitbreiden en inspelen op de sterk gestegen vraag op dit gebied. Verder hebben we ook de ruimte gecreëerd voor de geplande nieuwe modellen in het segment precisiezaaien.' Tegelijkertijd wordt hierdoor in de hoofdvestiging in het Duitse Alpen extra capaciteit vrijgemaakt voor de productie van grondbewerkingsmachines.

Voor klanten die in het bezit zijn van een veldspuit van Lemken, wordt de levering van onderdelen evenals de ondersteuning vanuit Lemken-service ook in de toekomst gewaarborgd. Tot aan het einde van het jaar kunnen klantenbestellingen nog worden aangenomen en geleverd.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  5° / -3°
  10 %
 • Vrijdag
  7° / 1°
  10 %
 • Zaterdag
  9° / 2°
  10 %
Meer weer