Lemken verfijnt ondiepe stoppelbewerking

Met de Koralin 9 heeft Lemken een machine in huis waarmee je heel ondiep een stoppel kunt bewerken. Voor akkerbouwers die voor die klus geen aparte machine willen aanschaffen, is de Karat 9 met ondiep werkende ganzenvoeten te krijgen.

Lemken+verfijnt+ondiepe+stoppelbewerking
© Albert van der Horst

De Duitse machinefabrikant Lemken zette de afgelopen Agritechnica in op ondiepe stoppelbewerking. Het bedrijf ontwikkelde de Koralin 9, een getrokken stoppelwerktuig in twee breedtes: 6,6 en 8,4 meter. Daarmee kan de grond heel oppervlakkig –?plusminus 2,5 tot 3 centimeter – over de volledige werkbreedte worden bewerkt.

Idee is dat je met de ondiepe bewerking de capillaire opstijging verbreekt en zo de verdamping van vocht minimaliseert. Dat is belangrijk nu het 's zomers steeds droger wordt op de Europese akkers. En als de basisstructuur van de grond goed is, heeft het volgens de machinefabrikant geen zin om de grond 20 centimeter los te trekken.


Lemken heeft met de Koralin 9 een machine in huis waarmee je heel ondiep kunt werken en die niet zwaar trekt.
Lemken heeft met de Koralin 9 een machine in huis waarmee je heel ondiep kunt werken en die niet zwaar trekt. © Albert van der Horst

De ondiepe bewerking verstoort de capillaire opstijging

Tegelijkertijd is het wel belangrijk dat de machine het aanwezige onkruid afsnijdt, zeker nu het gebruik van glyfosaat (Roundup) onder druk staat. De Koralin 9 is voor dat doel uitgerust met twee rijen schijven en drie rijen tanden met 38 centimeter brede ganzenvoeten.

De afstand tussen de tanden is 30 centimeter en precies voor elke tand zit een schijf. Die zorgt ervoor dat de ganzenvoet altijd de grond in wil, ook als de grond hard en droog is. Daarnaast verkleinen de schijven uiteraard de organische massa.


De Koralin 9 heeft 38 centimeter brede ganzenvoeten die de grond ondiep en over de gehele werkbreedte bewerken.
De Koralin 9 heeft 38 centimeter brede ganzenvoeten die de grond ondiep en over de gehele werkbreedte bewerken. © Albert van der Horst

Na de schijven volgen egalisatieplaten en de nalooprol. Met deze rol stel je de werkdiepte overigens niet in. Die van de schijven stel je in met drie dieptewielen voorop de machine. En de diepte van de tanden met de twee transport- en buitenwielen.

De diepte van de schijven en tanden en de eg en nalooprol kun je onafhankelijk van elkaar instellen. De nalooprol kun je dan ook van de machine halen en vervangen door een eg met meerdere rijen tanden. Dat is vooral interessant als je het onkruid bovenop wilt hebben, waar het snel kan uitdrogen. Een nalooprol drukt afgesneden onkruid vaak wat weg in de grond.

Begrotelijk

Met een vanafprijs van ruim 66.000 euro is de Koralin 9 wellicht wat te begrotelijk en misschien ook wel wat te breed voor veel Nederlandse akkerbouwers. Voor die telers heeft Lemken ganzenvoeten ontwikkeld die je eenvoudig aan de Karat 9 kunt klikken. Dit is een machine die Lemken al tien jaar in het pakket heeft zitten. En met de ganzenvoeten tover je de Karat 9 snel om in een Koralin-light.


Lemken kan de Karat 9 nu ook uitrusten met zeer vlak werkende ganzenvoeten.
Lemken kan de Karat 9 nu ook uitrusten met zeer vlak werkende ganzenvoeten. © Albert van der Horst

Omdat de werkdiepte bij een gedragen werktuig, zoals de Karat 9, altijd wat wordt beïnvloed door de trekker, kun je voorop de Karat ook nog dieptewielen monteren. Zo loopt de gedragen machine als een getrokken machine over het veld.

De Karat 9 ombouwen voor het oppervlakkige stoppelwerk is goedkoper dan de investering in de ultra-ondiep werkende Koralin 9. De elf ganzenvoeten en bijbehorende houders hebben een meerprijs van dik 1.500 euro voor een 3 meter brede machine. Voor het diepere werk op de stoppel heeft Lemken de Rubin 10-compactschijveneg.


Lemken heeft de Rubin 10-compactschijveneg op details aangepast. Zo zijn de schijven symmetrisch opgesteld.
Lemken heeft de Rubin 10-compactschijveneg op details aangepast. Zo zijn de schijven symmetrisch opgesteld. © Albert van der Horst

Met al die aandacht voor de ondiepe grondbewerking is het opmerkelijk dat Lemken heeft besloten de ondiep werkende ecoploeg van Rumptstad uit productie te nemen. Die kreeg het concern in handen na de overname van Steketee in 2018. De ecoploeg kan op een diepte van 15 tot 17 centimeter ploegen, zodat organische stof en bodemleven in de toplaag blijven.


Lemken maakte bekend dat het bedrijf stopt met de productie van de ecoploeg van Rumptstad.
Lemken maakte bekend dat het bedrijf stopt met de productie van de ecoploeg van Rumptstad. © Albert van der Horst

Hoewel minimale grondbewerking in elk geval in Nederland volop in de belangstelling staat, zegt Lemken weinig commerciële mogelijkheden voor de Ecoploeg te zien. Bovendien werkt ondiep ploegen volgens Lemken alleen goed op heel vlakke percelen, zonder sporen.

En als telers dan toch zo graag ondiep willen ploegen, kan dat ook gewoon met een Juwel 8-wentelploeg, stelt Lemken. Daarmee kun je zowel in de voor- als bovenover ploegen. Zo'n ploeg kan bovendien overweg met grotere hoeveelheden organisch materiaal.


Lemken liet zien dat je ook met de Juwel 8-wentelploeg heel ondiep (15 tot 16 centimeter) kunt ploegen.
Lemken liet zien dat je ook met de Juwel 8-wentelploeg heel ondiep (15 tot 16 centimeter) kunt ploegen. © Albert vander Horst

Op het demoperceel ploegde Lemken met dit werktuig op een diepte van 15 centimeter. Het ploegbeeld was heel aanvaardbaar, op plekken waar het perceel vlak was en vrij van sporen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  19° / 13°
  50 %
 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
Meer weer