Corona zorgt voor tobbende sierteeltmarkt

De tweede coronagolf heeft geleid tot een kwakkelende sierteeltmarkt. Aanvoer en prijzen zijn bij veiling Royal FloraHolland lager.

Corona+zorgt+voor+tobbende+sierteeltmarkt
© FloraHolland

Deze week verscherpte de Oostenrijkse overheid de maatregelen tegen corona, met het gevolg dat bloemisten en bouwmarkten in dit land hun deuren voor minimaal drie weken moeten sluiten. Ze vallen onder de categorie zaken die niet-essentiële producten verkopen. Supermarkten mogen wel open blijven en kunnen hun volledige assortiment blijven voeren.

Oostenrijk is het derde Europese land dat bloemisten op slot zet. Frankrijk en Groot-Brittannië gingen voor. Op last van de Franse regering gingen bloemisten al begin november dicht en is het sindsdien verboden dat tuincentra en supermarkten groter dan 400 vierkante meter bloemen verkopen. Deze lockdownmaatregel duurt tot 1 december, maar wordt tussentijds nog wel geëvalueerd.


Lockdown in Engeland

In Engeland is een lockdown van kracht sinds 2 november. Hierdoor kunnen Engelse bloemisten geen klanten in hun winkels ontvangen tot begin december. In Wales trof een 'firebreak lockdown' bloemisten begin november, maar deze detaillisten hebben hun nering weer kunnen openen op 9 november. Supermarkten en tuincentra kunnen tot op heden nog wel vrij bloemen en planten verhandelen.Het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk zijn belangrijke afzetgebieden voor de Nederlandse sierteeltsector. Van de bloemenuitvoer gaat 16 procent naar het Verenigd Koninkrijk en 13 procent naar Frankrijk. Van de plantenexport 13 procent naar Frankrijk en 10 procent naar het Verenigd Koninkrijk. Voor Oostenrijk zijn de percentages respectievelijk 2 en 3. Nederland exporteerde in 2019 voor 6,2 miljard euro aan bloemen en planten.


Schrikeffect

De restricties in deze landen en andere maatregelen tegen de verspreiding van corona hebben hun weerslag op de bloemen- en plantenmarkt. Uit cijfers van FloraHolland blijkt dat de markt rond de wisseling van oktober naar november, na de aankondigingen van de coronamaatregelen in diverse landen, flink schrok.

De veiling werd in korte tijd met verontrustende doordraaicijfers geconfronteerd, zegt een woordvoerder van FloraHolland. Toen lag de doordraai op zo'n 4 procent. Dit leidde tot het instellen van aanvoerreguleringen voor gerbera, potroos en potchrysant. De laatste twee zijn alweer ingetrokken.Na de hectische dagen is er meer rust in de tent gekomen, maar de handel ligt wel op een duidelijk lager niveau dan vorig jaar. In de week van 2 tot 6 november lag het aantal verkochte stuks op de klok bijna 11 procent onder het niveau van vorig jaar. Ook de aanvoer voor de directe afzet zat in de min, met ruim 7 procent.


Lagere klokprijs

De klokmiddenprijs was in die week 16 procent lager dan in de vergelijkbare veilweek van 2019. Bij direct was de teruggang 5,4 procent.

De cijfers van afgelopen week waren iets slechter. De aanvoer voor de klok lag 12,6 procent beneden vorig jaar en de afname bij bemiddeling kwam uit op 13,6 procent. De gemiddelde prijs op de klok was 0,33 euro, ofwel min 9,5 procent. De prijsvorming bij direct herstelde zich en bleef nog 1,5 procent onder het peil van 2019.

Volgens de woordvoerder van FloraHolland was het beeld in de eerste drie dagen van deze week ongeveer hetzelfde als in de voorgaande week, met iets lagere prijzen. Handelaren zijn behoedzaam met kopen. Het doordraaipercentage is gezakt naar 'een bijna normaal niveau van zo'n 1 procent'.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
Meer weer