ABN Amro: 'Tweede coronagolf raakt herstel landbouwsector'

Het herstel van de Nederlandse landbouwsector zal waarschijnlijk langer op zich laten wachten door de tweede coronagolf. Naar verwachting duurt dat tot de tweede helft van volgend jaar. Dat schrijft ABN AMRO in een rapport over de agrarische sector.

ABN+Amro%3A+%27Tweede+coronagolf+raakt+herstel+landbouwsector%27
© Twan Wiermans

De bank zegt dat de coronacrisis heeft geleid tot flink lagere prijzen voor zuivel en vooral fritesaardappelen, omdat door de lockdown in het voorjaar veel minder werd verkocht aan bijvoorbeeld restaurants, fastfoodketens en hotels in Nederland en het buitenland.

Dat is nu weer het geval door het oplaaiende coronavirus. ABN Amro houdt er rekening mee dat begin volgend jaar opnieuw een opleving van het virus zal komen. Verder heeft de varkenshouderij te maken met de uitbraak van de Afrikaanse varkenspest in Duitsland, wat zorgt voor prijsdruk. China sloot namelijk de grenzen voor vlees uit Duitse slachterijen.


Maatschappelijke druk stikstofproblematiek

Het Aziatische land stopt tijdelijk de invoer van vlees van Nederlandse vleesverwerkers waar corona was uitgebroken. Daar komt nog de maatschappelijke druk van de stikstofproblematiek en geuroverlast voor de varkenshouderij bovenop.


Daarnaast kampt volgens ABN Amro de pluimveehouderij met de uitbraak van vogelgriep en de impact van corona, met dus minder vraag naar pluimveevlees vanuit de horeca. De akkerbouw heeft verder te maken met warmer en droger weer, wat slecht is voor de oogst.


Huwelijks- en evenementenbranche

Tevens wijst de bank op de moeilijke gang van zaken in de sierteelt eerder dit jaar, bijvoorbeeld omdat veel minder bloemen werden verkocht aan de huwelijks- en evenementenbranche. De sierteeltsector zal naar verwachting volgend jaar slechts gedeeltelijk herstellen.

Ten slotte zegt ABN Amro dat de brexitontwikkelingen van belang zijn voor de Nederlandse glasgroenteteelt, omdat ongeveer een vijfde van de export naar het Verenigd Koninkrijk gaat. 'De coronacrisis is niet de enige zorg op het boerenerf', concludeert de bank. 'De crisis zet een extra rem op een sector die ook worstelt met andere uitdagingen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  21° / 11°
  70 %
Meer weer