Nertsenhouder kan dankzij compensatieregeling vooruitkijken

Nertsenhouders in Nederland kunnen vooruitkijken. Omdat de nertsenhouderij abrupt en drie jaar eerder dan voorzien tot een einde komt, ontvangen ondernemers een compensatie. Dat maakte landbouwminister Carola Schouten donderdag bekend. De Nederlandse Federatie van Edelpelsdierenhouders (NFE) is tevreden dat er nu duidelijkheid is. 'Nertsenhouders kunnen nu eindelijk voor het eerst dit jaar een beetje gaan nadenken over de toekomst', zegt directeur Wim Verhagen van de NFE.

Een gemiddeld gezond bedrijf met vierduizend fokteven, dat nog in bedrijf is, krijgt een nadeelcompensatie van bijna 650.000 euro. Een bedrijf dat geruimd is vanwege het coronavirus, krijgt bij een vergunning voor hetzelfde aantal dieren ruim 500.000 euro.

'Wij zien dit als een tegemoetkoming. Wat ons wel pijn doet, is dat er een korting van 15 procent in mindering wordt gebracht. Dat noemen ze dan ondernemersrisico, maar dat vind ik ongehoord', zegt Verhagen. 'De effecten van corona op nertsenbedrijven had nooit iemand kunnen voorzien.'


Overheid had geen keuze

Een einde van de bedrijven zonder compensatie was voor de NFE niet acceptabel. 'Vanwege corona is deze compensatie er gekomen. De overheid had ook geen keuze hierin. Als je een bedrijfstak met onmiddellijke ingang stopt, moet je de ondernemers compenseren.'


De afgelopen maanden waren erg onzeker voor de nertsenhouders, weet de NFE-voorzitter. 'De nertsenhouders gaan nu afscheid nemen van hun dieren en hun levenswerk. Dat hakt er in.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  19° / 9°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  19° / 8°
  10 %
Meer weer