Boeren+Nieuw%2DZeeland+kampen+met+personeelstekort
Nieuws
© Jacomien Voorhorst

Boeren Nieuw-Zeeland kampen met personeelstekort

Boeren in Nieuw-Zeeland kampen door de coronacrisis met een tekort aan arbeidskrachten. Gevreesd wordt dat de komende oogst in de knel komt. Ook dreigen er veevoertekorten.

Daarvoor waarschuwen de boerenfederatie en tuindersvereniging van Nieuw-Zeeland. Oorzaak van het personeelstekort zijn de strenge toegangsregels en quarantaine-voorschriften die gelden voor de binnenkomende buitenlandse werknemers.

Hoewel de Nieuw-Zeelandse regering in september de komst van enkele honderden gespecialiseerde arbeiders uit Groot-Brittannië en Ierland goedkeurde, arriveerde er uiteindelijk slechts 58. Belangrijkste oorzaak voor dat geringe aantal is het gebrek aan quarantaineplekken in de hotels die zijn vrijgemaakt voor buitenlandse bezoekers.


Normaal gesproken zouden in deze tijd van het jaar vele duizenden contractarbeiders werkzaam zijn in de land- en tuinbouw in het land. Boerenorganisaties roepen de regering van Nieuw-Zeeland op de grenzen te openen voor arbeiders uit coronavrije landen uit de Pacific-regio.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  24° / 14°
  20 %
 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
Meer weer