Chinese varkenspopulatie groeit naar 371 miljoen dieren

In China werden eind september 2020 bijna 21 procent meer varkens gehouden dan in dezelfde maand vorig jaar. Maar de vleesproductie bleef wel achter. Dit laat het Chinese nationale statistiekbureau weten.

Chinese+varkenspopulatie+groeit+naar+371+miljoen+dieren
© Twan Wiermans

Volgens het statistiekbureau telde China eind september 370,7 miljoen varkens. 20,7 procent meer dan in 2019. In het noorden van China gaat de herbevolking sneller dan in het zuiden, stelt het statisch bureau vast. In achttien van de negentien rapporterende provincies groeiden de varkenspopulaties ten opzichte van het voorgaande jaar.

De groei was het sterkst in Jiangxi met 31 procent tot 12,99 miljoen dieren. Op de voet gevolgd door het belangrijkste varkensbolwerk, Sichuan, met een stijging van 28,6 procent tot 37,68 miljoen varkens. Het beeld past bij het plan dat de Chinese overheid begin 2020 presenteerde. Het streven is namelijk de varkensstapel in drie jaar tijd met 80 procent te laten groeien.


Daling van het aantal slachtingen

Tegenover de groei van de varkensstapel in China staat een daling van het aantal slachtingen. Het statistiekbureau meldt in de eerste drie kwartalen van 2020 361,9 miljoen geregistreerde slachtingen. Dat was 11,7 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Door toegenomen slachtgewichten daalde de Chinese varkensvleesproductie minder sterk (-10,8 procent tot 28,4 miljoen ton).

Na de dip in de eerste drie kwartalen, ligt de productie van varkensvlees nu weer boven het niveau van vorig jaar. In de provincies Shanxi, Gansu en Heilongjiang was dit in de eerste drie kwartalen ook al het geval. Van de provincies waar de daling het sterkst was, lagen vier van de vijf in het zuiden van China.

Tussen juni en half oktober daalde de prijs van varkensvlees in China met 22 procent. De prijs is nu gestabiliseerd, meldt het statistiekbureau. Half november lag de prijs op basis van het levend gewicht op 3,74 euro per kilo. Omgerekend naar geslacht gewicht komt de prijs uit op ongeveer 4,73 euro per kilo, laat het Duitse TopAgrar weten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 15°
  20 %
Meer weer