Verbod nertsenhouderij waarschijnlijk begin 2021

Landbouwminister Carola Schouten verwacht dat het verbod op de pelsdierhouderij begin 2021 ingaat. Ze heeft donderdag de regeling bekendgemaakt waarop de kostenvergoeding voor nertsenhouders wordt gebaseerd.

Verbod+nertsenhouderij+waarschijnlijk+begin+2021
© Nieuwe Oogst

Doordat het verbod op de pelsdierhouderij in Nederland drie jaar vervroegd wordt, hebben nertsenhouders recht op een zogenoemde nadeelcompensatie. Die is opgebouwd uit een vergoeding voor de inkomensschade, een vergoeding ter overbrugging van de benodigde periode voor het vinden van vervangende arbeid, een vergoeding voor hogere afvloeiingskosten van personeel en een vergoeding voor het waardeverlies van de fokteven in verband met het vervoersverbod.

De nadeelcompensatie zal verschillend uitpakken per bedrijf. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft een voorbeeldberekening gemaakt voor een gemiddeld bedrijf met vierduizend moederdieren. Een gezond bedrijf met vierduizend fokteven, dat nog in bedrijf is, krijgt dan een nadeelcompensatie van 646.714 euro. Een bedrijf dat geruimd is vanwege corona krijgt bij een vergunning voor hetzelfde aantal dieren 500.514 euro en een bedrijf dat heel 2020 leegstond, maar van plan was om weer op te starten, 481.440 euro.


Lage prijzen

Een bedrijf dat in 2020 leegstond en aanspraak wil maken op de nadeelcompensatie moet wel kunnen aantonen dat het weer wilde opstarten. Er stonden dit jaar bedrijven leeg, omdat de prijzen voor de pelzen erg laag waren. Samen met RVO.nl wordt nog gekeken hoe dat moet worden aangetoond. Bij de vergoeding van de inkomensschade is gekeken naar de gemiddelde pelsprijs in de afgelopen jaren. Die fluctueerde nogal, tussen de 20 en 30 euro, en is uiteindelijk vastgesteld op 24 euro.

Het wetsvoorstel van minister Schouten wordt waarschijnlijk 1 december behandeld in de Tweede Kamer. Daarna moet het nog naar de Eerste Kamer en gepubliceerd worden in de Staatscourant. Als dat is gebeurd, wordt de wet van kracht en moeten de bedrijven binnen twee weken leeg zijn. Minister Schouten verwacht dat dit het geval zal zijn in het begin van 2021.


Uitvoering door RVO.nl

In totaal heeft minister Schouten voor de regeling 150 miljoen euro uitgetrokken. 20 miljoen is daarvan gereserveerd voor de uitvoering door RVO.nl. De nadeelcompensatie voor de nertsenbedrijven in Nederland wordt uitgekeerd uit de resterende 130 miljoen.

Het kabinet handhaaft het vervoersverbod voor nertsen totdat alle dieren op de bedrijven gedood zijn. De nertsenhouders worden deze week geïnformeerd over de nadeelcompensatieregeling en zullen begin 2021 verder geïnformeerd worden over het doen van de aanvraag. Het loket hiervoor zal geopend worden zodra de regeling van kracht is.


Eindelijk duidelijkheid

Voorzitter Martijn Pijnenburg van LTO-vakgroep Pelsdierhouderij is opgelucht dat er nu eindelijk duidelijkheid komt voor de nertsenhouders in Nederland. 'De afgelopen maanden waren erg onzeker voor de nertsenhouders. Nu er duidelijkheid is, zal dit veel ondernemers rust geven. Ze zullen nu ongetwijfeld beter slapen dan ze de afgelopen maanden hebben gedaan.'

De bestaande sloop- en ombouwsubsidieregeling voor pelsdierhouders moet naar aanleiding van de voorgestelde wetswijziging worden aangepast. Op grond van de bestaande regeling kan namelijk alleen sloopsubsidie worden toegekend als er sprake is van een vrijwillige beëindiging door de pelsdierhouder. Daarvan is nu geen sprake.


Slopen of ombouwen

Het kabinet wil het slopen en ombouwen van stallen of gebouwen blijven subsidiëren om het nertsenhouders mogelijk te maken een doorstart te maken in een andere bedrijfstak en om verrommeling van het landschap tegen te gaan.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  21° / 11°
  70 %
Meer weer