Deense minister stapt op vanwege ruimen nertsen

Een rel over het ruimen van nertsen heeft de Deense minister van Landbouw de kop gekost. De regering gaf eerder deze maand opdracht de volledige nertsenpopulatie te doden vanwege de coronacrisis, maar moest later toegeven dat het niet bevoegd was om daartoe te beslissen.

Deense+minister+stapt+op+vanwege+ruimen+nertsen
© Archieffoto Marcel Bekken

Minister van Landbouw Mogens Jensen maakte woensdag bekend dat hij opstapt vanwege de affaire. Hij schreef op Twitter dat het parlement onvoldoende vertrouwen in hem heeft.In Denemarken worden ongeveer 17 miljoen nertsen gehouden. Er werd tot ruiming van alle nertsen besloten, nadat een gemuteerde versie van het coronavirus onder dieren werd aangetroffen. Dat is potentieel een gezondheidsrisico voor mensen, omdat vaccins dan mogelijk minder goed werken.


Juridische basis

De centrumlinkse regering wilde de dieren preventief ruimen en schakelde ongeveer twee weken geleden leger en politie in om daarbij te assisteren. Later bleek dat er geen juridische basis was voor die operatie.


Die juridische blunder betekent niet dat de ruimingen niet doorgaan. De minderheidsregering regelde deze week alsnog voldoende politieke steun voor het ruimen. De politieke schade was toen al geschied. Het vertrouwen in de regering van premier Mette Frederiksen heeft volgens een recente peiling een flinke deuk opgelopen.


Geruimd

Inmiddels zijn alle nertsen geruimd op de 284 boerderijen, ongeveer een kwart van het totaal, waar gemuteerde versies van het coronavirus rondwaarden. Er worden nog 25 boerderijen met verdachte gevallen onderzocht.

De Deense vondst van een gemuteerd virus onder nertsen was in Nederland voor GroenLinks ook aanleiding om ruiming per direct te eisen. Een motie van Tweede Kamerlid Laura Bromet daarover haalde het niet. Landbouwminister Carola Schouten denkt dat alle nertsen nog dit jaar geruimd zijn, na de pelsperiode. Het Outbreak Management Team Zoönosen (OMT-Z) heeft dat ook geadviseerd.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  17° / 11°
  85 %
 • Maandag
  17° / 9°
  5 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  5 %
Meer weer