Stikstof beter benutten met elektrodialyse

Via een elektrodialysesysteem stikstof uit een vloeistof als drijfmest extraheren om zo de stikstofuitstoot sterk te reduceren. Dat is het doel van de Delftse start-up Mezt. De ammoniak die bij dit proces vrijkomt, is in te zetten voor kunstmest en elektriciteit.

Stikstof+beter+benutten+met+elektrodialyse
© Jos Thelosen

Het systeem is toepasbaar in de rundvee- en varkenssector. Volgend jaar start de eerste test op boerderijniveau.

Mezt is een start-up van Adriaan van Lieftinck, Edward Sibeijn en TU Delft, met ondersteuning van Wageningen University & Research. Het bedrijf wil met elektrodialysetechniek en een set membranen stikstof, fosfaat en kalium uit de mest halen. Daarbij stroomt de mest naast de membranen en treden geen verstoppingen op. Ook is bij deze techniek weinig stroom nodig. Zo hoeft de mest niet te worden verhit, wat ook positief is voor de CO2-voetafdruk. Het apparaat is op het boerenerf te plaatsen.

Kunstmestvervanger

Volgens Van Lieftinck en Sibeijn zijn van de voedingsstoffen die bij deze techniek vrijkomen concentraten te maken. Die zijn weer als kunstmestvervanger in te zetten. Ze verwachten met de techniek tussen de 50 en 95 procent van de stikstof uit de drijfmest te onttrekken.

Mezt werkt hard aan de doorontwikkeling van het prototype en is op zoek naar funding. De start-up werkt samen met LennTech waterbehandeling, waar ook Niels van Linden werkzaam is, een van de mede-uitvinders van het patent van TU Delft. Samen met LennTech hoopt Mezt eind 2020/ begin 2021 een eerste versie te bouwen waarmee op boerderijen kan worden getest.

Subsidieregeling

Ook is de start-up in gesprek met diverse veehouders over de toepassing van het apparaat. Sibeijn: 'Er zijn genoeg boeren die aan de slag willen gaan met innovatieve technologie om emissies te reduceren, dierenwelzijn te verhogen en hoge kwaliteit producten te leveren om zo een duurzaam verdienmodel voor de toekomst op te bouwen. En met de Subsidieregeling brongerichte verduurzaming stal- en managementsystemen van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland is hier de komende jaren ook financiële steun voor te vinden.'

Mezt denkt dat deze techniek de potentie heeft om binnen vijf jaar overtollig stikstof te elimineren en lokale, circulaire precisielandbouw mogelijk te maken. De initiatiefnemers hopen dat er eerder stappen worden gemaakt. Ze denken dat bij het toepassen van deze techniek op vijfduizend melkveebedrijven een reductie van tussen de 50 en 70 procent aan stikstofneerslag mogelijk is. De techniek zal waarschijnlijk niet alleen in de melkveehouderij, maar ook in de varkenssector toepasbaar zijn.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  28° / 14°
  5 %
 • Zaterdag
  30° / 15°
  20 %
 • Zondag
  22° / 16°
  90 %
Meer weer