Van+der+Toorn+had+gehoopt+meer+invloed+te+hebben+in+Staten
Interview
© Ruben Meijerink

Van der Toorn had gehoopt meer invloed te hebben in Staten

Overijssels CDA-Statenlid Karin van der Toorn uit Wijhe maakte onlangs bekend vanwege een stapeling van factoren uit Provinciale Staten te stappen. Met haar vertrekt de laatste agrarische vertegenwoordiger uit de Staten. 'Ik had gehoopt meer invloed te hebben op bepaalde dossiers.'

Karin van der Toorn wil graag op de foto in de koeienstal. 'Daar voel ik me meer thuis dan in de politiek', zegt ze grappend, maar met een serieuze ondertoon. 'Ik heb het in de Staten nooit echt leuk gevonden.'

Het landelijke CDA koerst meer op verstedelijking en daar heb ik veel moeite mee

Karin van der Toorn, CDA-Statenlid Overijssel

Waarom wilde u destijds dan Statenlid worden?

'Ik zag door de bestuursfuncties die ik had, het belang van een stem te geven aan het platteland in de politiek. Dat leek mij een mooie uitdaging. Ik wilde de sector en de natuur dichter bij elkaar brengen en inhoudelijk met onderwerpen als predatiebeheer aan de gang. Misschien achteraf naïef, maar ik wilde echt het verschil maken.'


Wanneer begonnen de twijfels?

'Sinds de PAS-uitspraak van de Raad van State ging het vrijwel alleen maar over stikstof. Politiek is een vak apart en gebleken is dat het gewoon minder goed bij mij past. Ik ben graag met de inhoud bezig. Op links ontbreekt realisme en houdt niet iedereen zich aan de feiten, terwijl bepaalde rechtse partijen hard roepen dat ze er voor de boeren zijn, maar daar geen inhoud aan geven.

'Na het vertrek van VVD-Statenlid Gert Brommer voelde het soms alsof ik in mijn eentje aan het vechten was. Daarnaast vond ik debatten echt vreselijk. Daar had ik geen plezier in. Al was dat absoluut niet de belangrijkste reden om te stoppen.'


U heeft ook kritiek op de landelijke CDA-koers, die u te weinig gericht vindt op het platteland.

'Voor CDA Overijssel is het platteland wel een groot speerpunt. Ik weet zeker dat de fractie voor de sector blijft staan. Maar Nederland is groter en in het westen van het land spelen andere zaken, zoals woningbouw. Dan merk je dat het landelijke CDA meer koerst op verstedelijking. Daar heb ik veel moeite mee, al blijf ik wel lid. De lokale afdelingen doen goed werk.'


Er waren inhoudelijke besluiten in het stikstofdossier waar u niet achter kon staan.

'Ik vind het lastig dat Gedeputeerde Staten in IPO-verband besluiten nemen over bijvoorbeeld de beleidsregels over intern en extern salderen, dat Provinciale Staten hierin niet worden meegenomen. Neem de latente ruimte die bij intern salderen niet gebruikt mag worden. Ik vind dat diefstal. Ik had gehoopt dat de Staten meer invloed zouden hebben op het stikstofdossier.'


Was het lastig om als vertegenwoordiger van de agrarische achterban hiermee om te gaan?

'De emoties vanuit de sector werden vaak zeer persoonlijk gemaakt. Het stikstofbeleid en de Natura 2000-gebieden raken de Overijsselse sector hard. Ik kreeg tientallen telefoontjes en berichten per week. Soms constructief, maar soms ook ronduit intimiderend. Dat is naar. Je rent je de benen onder je lijf vandaan voor diezelfde mensen. Anderzijds snap ik het ook wel. Veel boeren staan met de rug tegen de muur. Dan ga je om je heen slaan.'


Er zijn ook privéomstandigheden waardoor het werk als Statenlid lastiger te combineren werd.

'Bij mijn partner is epilepsie geconstateerd, wat betekent dat hij in ieder geval voorlopig geen trekker en auto meer mag rijden. Er komt nu meer op mijn bordje te liggen. Dat is wel de druppel geweest.'


Heeft u spijt van uw tijd bij Provinciale Staten?

'Nee, zeker niet. Ik vind het jammer dat ik mensen teleurstel die mij met voorkeursstemmen hebben gekozen, maar ik ben blij dat ik het destijds heb gedaan. Het was niet alleen maar kommer en kwel. Ik snap nu veel beter hoe politiek werkt. Het gaat altijd om de meerderheid.'


Karin van der Toorn

Karin van der Toorn (40) heeft met haar partner een melkvee- en vleesvarkensbedrijf in het Overijsselse Wijhe. Ze werkt drie dagen per week als beleidsmedewerker in de zuivelindustrie. In 2019 stond ze op de veertiende plek van de CDA-kieslijst voor Provinciale Staten, maar werd ze met bijna 5.300 voorkeursstemmen als derde kandidaat in de CDA-fractie verkozen. In het verleden was ze onder meer bestuurlijk actief bij LTO Noord.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  24° / 13°
  50 %
 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
Meer weer