Baudet stelt vragen over Aerius-rekenmodel

Fractievoorzitter Thierry Baudet van Forum voor Democratie heeft schriftelijke vragen gesteld aan landbouwminister Carola Schouten over het gebruik van Aerius als rekenmodel voor het Nederlandse stikstofbeleid. Hij wil weten waarom niet wordt gekozen voor het Europese rekenmodel Lotos.

Baudet+stelt+vragen+over+Aerius%2Drekenmodel
© Dirk Hol

Baudet stelt zijn vragen naar aanleiding van een vergelijking die Stichting Agrifacts maakte tussen de beide modellen. Daaruit blijkt dat als Nederland gebruik zou maken van het Lotos-model de reductiedoelen voor 2030 nu al gehaald zouden zijn.

De fractievoorzitter van Forum voor Democratie wil weten of Schouten de conclusies van Stichting Agrifacts erkent en of het waar is dat Duitsland zijn beleid wel baseert op dit rekenmodel. 'Zo ja, hoe beoordeelt u dit?', vraagt hij de minister. 'Bent u bereid om het Nederlandse stikstofbeleid (ook) door te rekenen met het model Lotos, in lijn met het advies van de commissie-Hordijk? Zo nee, waarom niet?'


'Sluipmoord'

Baudet is kritisch op de stikstofwet die Schouten deze week presenteerde en stelt dat de plannen niet zonder bedoeling juist in deze week werden gepresenteerd. 'Het hele land was deze week in rep en roer over de nieuwe coronamaatregelen. De media hadden bijna nergens anders aandacht voor. Minister Schouten maakte handig misbruik van deze situatie om haar sluipmoord tegen onze agrarische sector voort te zetten. Vlak voordat de nieuwe lockdown werd aangekondigd, stuurde ze haar plannen voor een nieuwe stikstofwet naar de Tweede Kamer.'

Volgens Baudet dreigen boeren door de nieuwe plannen opnieuw keihard te worden getroffen. 'Er wordt alles aan gedaan om hen te laten stoppen met hun bedrijf en hun grond op te laten geven. Een van de meest succesvolle sectoren van ons land wordt zo beetje bij beetje kapotgemaakt. De ruimte die hierdoor vrijkomt, zou volgens de plannen vooral moeten worden gebruikt voor meer woningbouw.'


Grond afnemen

Forum voor Democratie meent dat het stikstofbeleid in werkelijkheid niet is bedoeld om de natuur te beschermen, maar om de grond van boeren af te nemen. 'Het kabinet heeft deze grond nodig om de komende tien jaar 845.000 woningen te bouwen voor de ongeveer 1 miljoen immigranten die de kartelpartijen in deze periode naar ons land willen halen.'

Volgens Baudet heeft de Raad van State nooit bedoeld dat Nederland de stikstofuitstoot terug moet dringen. 'De rechter heeft slechts gezegd dat de door de regering gebruikte methode om vergunningen te verlenen onrechtmatig is. Deze uitspraak lijkt nu te worden misbruikt om een andere agenda door te drukken.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 6°
  95 %
 • Zondag
  11° / 7°
  85 %
 • Maandag
  12° / 9°
  90 %
Meer weer