Groningen wil landelijke aanpak extern salderen voor industrie

Het provinciebestuur in Groningen wil voor het ontwikkelen van de industrie in de Eemshaven en Delfzijl een aantal emissiebronnen in heel Nederland opkopen. Het bestuur pleit ervoor om deze externe saldering landelijk op te pakken. Dit blijkt uit de Groninger Aanpak Stikstof.

Groningen+wil+landelijke+aanpak+extern+salderen+voor+industrie
© Persbureau Noordoost

Het provinciebestuur verwacht over twee weken te besluiten over het openstellen van extern salderen.

De provincie geeft aan dat de industrie in de Eemsdelta, een voor Noord-Nederland belangrijke sector, ernstige nadelige gevolgen ondervindt van de stikstofproblematiek. Honderden miljoenen aan investeringen worden uitgesteld, met als risico dat het uiteindelijk afstel wordt omdat bedrijven uitwijken naar andere landen.


Groningen wil de industrie ontwikkelingsruimte bieden door stikstofruimte elders op te kopen. Volgens de provincie is het landelijk oppakken van extern salderen aanzienlijk efficiënter en draagt het bij aan een groter draagvlak.

'De industrie in Noord-Nederland veroorzaakt stikstofdepositie tot ver over de (provincie)grenzen. Andersom veroorzaakt industrie in andere delen van Nederland stikstofdepositie op de Noordelijke natuurgebieden', staat in de Groninger Aanpak Stikstof. 'Door externe saldering voor dergelijke bedrijven landelijk op te pakken, kan de gekochte stikstofruimte efficiënter worden ingezet. Deze aanpak zal vanzelfsprekend worden verkend in nauwe samenspraak met de provincies, waarbinnen sprake kan zijn van opkoop van emissiebronnen ten gunste van de industrie.'


Benodigde stikstofruimte

Groningen wijst erop dat de omvang van de benodigde stikstofruimte zeer beperkt is. Deze bedraagt maximaal één tot enkele mollen in het Noorden, aflopend tot maximaal enkele tienden van mollen in Midden en Zuid-Nederland.

Woensdagmiddag 21 oktober stellen Statenleden technische vragen over de Groninger Aanpak Stikstof. De aanpak wordt 28 oktober in de commissievergadering behandeld.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  24° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  19° / 9°
  10 %
 • Vrijdag
  19° / 8°
  0 %
Meer weer