Groningen wil stikstofpilot in Westerkwartier starten

Provincie Groningen wil een stikstofpilot in het Westerkwartier starten. Ongeveer veertig melkveehouders worden hierbij betrokken. Ook haken gemeenten, het waterschap, Staatsbosbeheer en Het Groninger Landschap aan.

Groningen+wil+stikstofpilot+in+Westerkwartier+starten
© Nieuwe Oogst

Dat blijkt uit de Groninger Aanpak Stikstof van de provincie. De pilot zal deel uitmaken van een project over natuurinclusieve landbouw. Boeren onderzoeken in dit project samen met het Rijk, de provincie, de gemeente en het waterschap mogelijkheden en kansen voor natuurinclusieve landbouw.

Voorzitter Henk Hulshoff van LTO Noord-afdeling Westerkwartier is namens de boeren bij de pilot in het Westerkwartier betrokken. Hij ziet mogelijkheden om zowel aan de natuurinclusieve kant als de stikstofkant te experimenteren. Een voorbeeld: bedrijven kunnen extensiever worden door de aankoop van grond met particulier natuurbeheer.


Eerst oplossing voor PAS-melders

Maar Hulshoff benadrukt dat zolang er nog geen oplossingen zijn voor PAS-melders en knelgevallen, niet met de pilot kan worden gestart. 'Boeren willen echt wel hun nek uitsteken om stikstof te reduceren. Maar als ze wat betreft vergunningverlening tussen wal en schip zitten, dan kunnen we onmogelijk beginnen. Ze moeten weten waar ze aan toe zijn.'

Het legaliseren van PAS-melders en andere knelgevallen die te goeder trouw hebben gehandeld, is voor het Landbouw Collectief Groningen prioriteit, zegt woordvoerder Wietse Duursma van het Landbouw Collectief. Volgens hem telt de provincie Groningen alleen al 220 PAS-melders.


Eerst legaliseren

'Zolang deze groep nog niet de juiste vergunning heeft, kunnen en willen wij ons niet conformeren aan oplossingsrichtingen. We blijven er bij de Groningse politiek op hameren om eerst te legaliseren, dan goed te registreren en dan pas te reduceren.'

De provincie geeft aan dat de verantwoordelijkheid daarvan primair bij de minister van LNV ligt. Wel wil ze 'een actuele stand maken van de benodigde stikstofruimte voor de legalisatie van de volledige meldersproblematiek en deze met de landbouwvertegenwoordigers delen, zodat we een gezamenlijk beeld hebben van de opgave'.


Meer duidelijkheid

De provincie verwacht over twee weken te besluiten over het openstellen van extern salderen. Op aandringen van oppositiepartijen is dat besluit uitgesteld. De partijen eisen meer duidelijkheid over de gevolgen van extern salderen, onder andere na een gesprek met het Landbouw Collectief Groningen.


Woensdag debatteert de commissie over de Groninger Aanpak Stikstof.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 14°
  0 %
 • Donderdag
  31° / 16°
  0 %
 • Vrijdag
  32° / 17°
  0 %
Meer weer