Benaming+vegaburger+en+sojaworst+mag+blijven
Nieuws
© Dirk Hol

Benaming vegaburger en sojaworst mag blijven

Vegaworsten, sojaburgers en kaasalternatieven mogen van het Europees Parlement op het menu blijven staan. Het parlement stemde in Brussel tegen voorstellen om het gebruik van vleesbenamingen voor plantaardige producten af te schaffen omdat ze te verwarrend voor de consument zouden zijn.

De landbouwcommissie van het parlement had eerder voorgesteld woorden als worst, steak of burger voor te behouden aan producten waar echt vlees in zit. Er werden alternatieve namen als veggiebuizen en sojaschijven voorgesteld, maar daar ging de meerderheid van de plenaire zitting niet in mee.

Volgens CDA-Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik is de uitslag van de stemming 'een nederlaag voor consumenten en eerlijke voedselinformatie'. Ze wijst erop dat het Europees Hof van Justitie al in 2017 in een arrest bepaalde dat een beschrijvende aanvulling 'plantaardig', 'vega' of 'niet-dierlijk' op een voedseletiket van vlees- en zuivelvervangers onvoldoende is om verwarring bij consumenten te voorkomen.


'Het is een slecht signaal voor consumenten en boeren dat het Europees Parlement de eigen EU-wetgeving over voedselinformatie in de wind slaat en nu ten gevolge van een sterke vegalobby een uitzondering maakt voor hyperbewerkte vegaproducten', aldus Schreijer-Pierik.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  21° / 10°
  30 %
 • Zaterdag
  21° / 12°
  20 %
 • Zondag
  20° / 11°
  20 %
Meer weer