Piggy's Palace mag geen vegetarisch varkensgehakt verkopen

Gehakt gemaakt van varkens die een plantaardig rantsoen hebben gehad, mag niet vegetarisch heten. 'Dat is volgens Stichting Reclame Code strafbaar', meldt Erik Stegink van Piggy's Palace uit Bathmen. De ludieke actie die hij eind juli startte, is daarmee weer van de baan.

Piggy%27s+Palace+mag+geen+vegetarisch+varkensgehakt+verkopen
© Erik Stegink

Stegink kwam door een klant op het idee om vegetarisch varkensgehakt te verkopen. De actie leverde familie Stegink naast veel positieve reacties ook vijftig doodsverwensingen, 170 nare reacties op social media, meerdere bezwaren bij Stichting Reclame Code (SCR) en twee bezoeken van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit op. 'Best heftig', zegt Stegink op Facebook.


De SCR-conclusie is dat Piggy's Palace vegetarisch gehakt niet onder die naam mag verkopen. De consument wordt op het verkeerde been gezet. De reclame-uiting 'vegetarisch varkensgehakt' noemt de stichting in strijd met artikel 7 van de Nederlandse Reclame Code.


Complexe regelgeving

'De commissie beveelt ons aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken', meldt Stegink. Voor een boer met een kleine boerderijwinkel noemt hij de hele regelgeving rondom het gebruik van het woord 'vegetarisch' complex.

Stegink is niet de enige die dat zo ervaart. In Nederland paste toenmalig minister Bruno Bruins van Medische Zorg en Sport in 2016 het Actieplan Etikettering van Levensmiddelen aan. Dat deed hij nadat uit een juridische analyse bleek dat er ruimte is voor het gebruik van vleesnamen voor vegetarische producten. Uit de naam moet wel blijken dat het om een vegetarische variant gaat.

Stegink reageert dat het dan voor de hand ligt dat de omgekeerd ook geldt. In Frankrijk is ook er veel discussie over de benaming van vegetarische producten. Dat keurde onlangs een wetsvoorstel goed, waarin staat dat producenten van vleesvervangers niet langer vleesbenamingen mogen hanteren. Op straffe van boetes tot 300.000 euro.


Gezond verstand

Ook binnen de Europese Commissie is de discussie over het gebruik van dierlijke namen bij vegetarische producten. Binnenkort wordt daarover een debat gestart. 'Politici in Nederland en Europa zijn niet gelukkig met de huidige situatie. Met mijn boerenverstand zeg ik dat je wettelijk moet regelen dat uit de productnaam blijkt, wat er daadwerkelijk in zit. Dan zijn we van alle misleidingen af', zegt Stegink.

Het vegetarische varkensgehakt verdwijnt uit de boerderijwinkel van Piggy's Palace, maar daarmee is voor de veehouder de kous niet af. 'Voor mij is dit het moment om vast te stellen dat er met twee maten wordt gemeten. De beslissing van de SRC maakt mij juist strijdbaarder.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 8°
  0 %
 • Zaterdag
  23° / 9°
  0 %
 • Zondag
  21° / 9°
  0 %
Meer weer