Nederlander slaat stukje vlees vaker over

Minder Nederlanders eten elke dag vlees. Toch neemt het aantal mensen dat nooit vlees eet nauwelijks toe ten opzichte van 2016. Dat blijkt uit de tweede editie van de Smart Food Monitor, een onderzoek van Multiscope onder 7.300 Nederlanders.

Nederlander+slaat+stukje+vlees+vaker+over
© Fotografie Twan Wiermans

64 procent van de Nederlanders eet vrijwel iedere dag vlees, zo blijkt uit het onderzoek. In 2016 was dat nog 71 procent. Het percentage mensen dat af en toe vlees eet, steeg in dezelfde periode van 24 naar 30 procent. 6 procent van de Nederlanders eet geen vlees of alleen vis. Dat was in 2016 5 procent.

De groep die geen of af en toe vlees eet, heeft volgens het onderzoeksbureau een duidelijk profiel. Vrouwen (43 procent) slaan een stukje vlees vaker over dan mannen (29 procent). Hetzelfde geldt voor alleenstaanden (46 procent) ten opzichte van samenwonende stellen (35 procent) en gezinnen (28 procent). Jongeren besluiten vaker om helemaal geen vlees te eten. 18- tot 34-jarigen (7 procent) zijn vaker vegetariër of veganist dan 50-plussers (3 procent).

Kilo per persoon

Overigens lijkt het er niet op dat Nederlanders opeens minder vlees eten in kilo's per persoon per jaar. Vorig jaar nam de vleesconsumptie voor het eerst in tien jaar weer toe tot ruim 77 kilo per persoon per jaar in 2018. Dit blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Research (WUR). Nederlanders aten daarmee gemiddeld ruim een halve kilo meer vlees dan in 2017.

In 2018 werd vooral meer pluimveevlees gegeten. De WUR-onderzoekers noemen verschillende oorzaken voor de toegenomen vleesconsumptie. Ze zien een gegroeide consumptie in de horeca. En de warme zomer van 2018 speelde ook mee. Daardoor ging de barbecue vaker aan. De vleesverkoop in supermarkten daalde wel.

WUR doet al jaren onderzoek naar de vleesconsumptie, in opdracht van Wakker Dier.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  11° / 1°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  70 %
 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
Meer weer